Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Likör är ett mycket vitt samlingsnamn för en stor mängd smaksatta, oftast söta spritdrycker som generellt har en alkoholhalt på runt 15-40%. Likör kommer från franskans ”liqueur” som i sin tur har sitt ursprung i latin och ”liquor”, som kort och gott betyder ”vätska”.
Likör har ofta sitt ursprung i klosterlivet och de äldsta recepten förirrar sig långt tillbaka till kristenhetens första århundraden. Den historiska likören var dock ingen njutningsdryck utan örtmedicin som tidens lärde, munkarna, blandade vid tidens universitet, klostren. Många av dagens likörer som Benedictine, Frangelico och Chartreuse har sitt ursprung som medicinalkurer vid Europas kloster.
I dag finns tusentals och åter tusentals likörer. Det är svårt att dra en skiljelinje mellan likör och smaksatt sprit, kryddat vin och andra ört- och fruktbaserade alkoholdrycker, men generellt har likör mer sötma, har oftare frukt och bär som huvudsaklig smakgivare, även om det är vanligt att använda allehanda kryddor som rötter, frön, blommor, bark och grädde. Framställningsmetoden är vanligen infusion, det vill säga att huvudingredienserna får dra vatten eller sprit innan alkohol, socker och andra kryddor tillsätts.
Likör kan användas till mycket men gör sig oftast bäst som drinktillbehör eller som en god dryck vid desserter. Testa att kyla ned likören till drygt 10-15 grader (eller fyll på rikligt med is!) för att få fram mer smaker som annars inte framträder lika starkt än om likören hade varit lagrad i rumstemperatur.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.