En brunfärgad flaska med den skotska ört- och honungslikören Drambuie.

Drambuie

Drambuie finns även på halvflaska för 199 kr

Smaken är söt och kryddig, har en tydlig vaniljton med inslag av kanderad mandel och toffee. Den milda whiskysmaken från vällagrad whisky är genomgående. Dess klara gyllene färg kommer från både äldre whiskyfat och enligt hörsägen saffran och bockhornsklöver.

Den skotska nationalklenoden

Det finns knappast en barhylla i världen som inte har plats för denna klassiska skotska nationalklenod. Dess smak av högländernas ljunghedar, porlande bergsbäckar och en gång i lönn tillverkad whisky är som att smaka på den skotska nationalsjälen. För en skotte är Drambuie en symbol för allt som har med det stolta landet att göra.

Han hade onekligen ett mäktigt namn den skotske prinsen Charles Edward Louis John Casimir Sylvester Severino Maria Stuart – i den skotska historien är han mest känd som Bonnie Prince Charles. Som stolt Stuart gjorde han anspråk på den skotska kungakronan och mobiliserade 1746 en mindre här med legoknektar för att försöka ta tillbaka sina fäders tron. I slaget vid Culloden fick han rejält på tafsen och tvingades på flykt. Många skotska klaner och highlanders gav honom beskydd. En av dem var Clan MacKinnon, vars överhuvud John MacKinnon hjälpte prinsen att fly från Ilse of Skye. Som tack gav Bonnie Prince Charles sin beskyddare sitt hemliga recept på whiskylikör. King Edward, som han kallade sig, lyckades undkomma sina förföljare. Han dök långt senare upp i London där han mot slutet av sitt liv sysselsatte sig med kupplaner. Han förföll dock till dryckenskap och utsvävningar. Stuarts återkom aldrig till den skotska tronen.

1873 kom det gamla receptet i händerna på John Ross som drev The Broadford Hotel på Isle of Skye. Kunderna blev överförtjusta och kallade likören ”an dram buidheach” – en riktigt bra dram. Resten är som det brukar heta historia.

Drambuie blev omedelbart en succé i baren på The Broadford Hotel på Skye. 1893 registrerade ägarfamiljen varumärket Drambuie. Några år senare reste en ung ”Islander”, Malcolm MacKinnon, till Edinburgh för att börja arbeta i dryckesbranschen. Han insåg möjligheterna att sälja Drambuie utanför Skye och 1909 började han tillverka likören på fastlandet. Änkan efter John Ross fick royalty på varje såld flaska. Fem år senare köpte han receptet och grundade The Drambuie Liqueur Company. Redan innan första världskriget hade brutit ut var drycken huslikör på Buckingham Palace och året därpå introducerades den i House of Lords. Hösten 2014 förvärvades Drambuie Liqueur Company av William Grant & Sons.

Fem snabba Drambuie-fakta

  • Vid Broadford Hotel gjordes Drambuie i huvudsak på whisky från Isle of Skye.
  • Att krydda whisky med honung och örter har en lång tradition i Skottland.
  • Receptet på Drambuie sägs innehålla minst 20 kryddor och örter. Dessutom ljunghonung och whiskysorter som lagrats upp till 15 år.
  • Drambuie är nyckelingrediensen i den klassiska cocktailen Rusty Nail, som blev en kultdrink under 60-talet, sedan The Rat Pack gjort drinken till sin.
  • Drambuie är både en unik dryck att njuta som den är eller med en isbit, som drink efter middagen eller till kaffet. Drambuie är en stilbildare bland whiskylikörer och en ytterst användbar ingrediens i många cocktails och longdrinks.

DRAMBUIE.COM

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

En flaska innehållande den skotska whiskylikören Drambuie.

Det finns knappast en barhylla i världen som inte har plats för denna klassiska skotska nationalklenod. Dess smak av högländernas ljunghedar, porlande bergsbäckar och en gång i lönn tillverkad whisky är som att smaka på den skotska nationalsjälen. För en skotte är Drambuie en symbol för allt som har med det stolta landet att göra. Han hade onekligen ett mäktigt namn den skotske prinsen Charles Edward Louis John Casimir…

Inspiration

ett glas med drink på ett bord med flaska

Drambuie Espresso Martini

En bricka med en drinksked, centilitermått och ett glas med drinken Drambuie Collins, med is

Drambuie Collins

Relaterad sprit

jägermeister

Jägermeister (Ty)

Det finns ingen lika välkänd och ikonisk alkoholdryck som Jägermeister. Det är svårt att tänka sig en enda skidort...
Pris: 299:- (70 cl)

Licor 43 (Sp)

Klar gul färg. Kryddig doft med tydlig karaktär av vanilj. Simmigt söt, aningen kryddig smak med tydlig karaktär av...
Pris: 219:- (50 cl)
Jägermeister Scharf

Jägermeister Scharf (Ty)

Jägermeister Scharf är en iskall shot med en ingefärssmäll som får vilken barkväll som helst att explodera. Scharf...
Pris: 299:- (70 cl)
en flaska cointreau likör

Cointreau (Fr)

Cointreau har en markant doft av bittersöta apelsiner. Under den behagliga apelsinsötman ligger en mer robust nästan...
Pris: 329:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close