Frangelico

Svagt gulbrun färg. Doft av nötter, mandel, söt vanilj och kakao. Smak av nutella, rostade nötter, mandel, honung, inslag av vanilj och syrliga bär, i eftersmaken mjölkchoklad och en lätt citruston.

Frangelico är på många sätt en himmelsk dryck, uppkallad efter fransiskanermunken Fra Angelico, en ensam eremit som höll till i bergen i Piedmonte i norra Italien på 1600-talet där munkar haft sin tillflykt sedan romarna jagade dem dit i kristendomens barndom. Brother Angel (it. Fra Angelico) levde på vad han kunde tigga ihop och på vad naturen och herren gav honom. Det sägs att det var han som på uppdrag av Gud gjorde den första hasselnötslikören.

Sanningen om Frangelicos ursprung är förmodligen mer profant än så, men sant är att munkarna vid klostren tidigt började driva små jordbruk och att de tidigt lärde sig att odla vin, destillera drycker och tillverka klosterlikörer. Den första moderna hasselnötslikören skapades 1891 då familjen Barbero etablerade en vinfirma i norditalien, men det skulle dröja nästan 100 år innan de började experimentera med ”Monk Bitters” När Hasselnötslikören Frangelico lanserades 1981 kom traktens legend om den gamle tiggarmunken väl till pass. Man tog fram en munkformad flaska med ett rep kring midjan och succén var given.

Frangelico får sin berömda karaktär av rostade hasselnötter som krossas och långsamt får avge sin smak i en destillationsprocess. Hasselnötsdestillatet smaksätts sedan med ett stort antal örter och kryddor där kaffe, kokos, vanilj och socker är några av de viktigaste, blandningen får sedan vila i flera veckor innan den tappas på sin munkflaska. Det exakta receptet är lika hemligt som telefonnumret till Påven, bara ett fåtal känner till det, och naturligtvis gamle Brother Angel i sin himmel.

Visste du att:

  • Fra Angelico är fortfararande ett vanligt munknamn. En av Italiens mest berömda renässansmålare bar också samma namn
  • Frangelico är en stor produkt i USA och på den globala taxfreemarknaden
  • Frangelico tillverkas i staden Canale, cirka 40 mil sydost om Turin.
  • Frangelico är en klassisk ingrediens i drinkar som: Hazelnut Martini, Frangelico Colada, Frangelico Cranberry och många fler, men kan också med fördel drickas ren till kaffe och desserter.

En nödvändig basingrediens i alla välsorterade barer där restauranggästerna vill uppleva klassiska och berömda drinkar. Också en utmärkt likör till den som vill ha ett stillsamt avslut på en god middag, till kaffet eller till sin dessert. En smaksensation till äppelkakor, chokladdesserter och nötiga bakverk.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

glas i skugga och blur orange

Frangelico är på många sätt en himmelsk dryck, uppkallad efter fransiskanermunken Fra Angelico, en ensam eremit som höll till i bergen i Piedmonte i norra Italien på 1600-talet där munkar haft sin tillflykt sedan romarna jagade dem dit i kristendomens barndom. Brother Angel (it. Fra Angelico) levde på vad han kunde tigga ihop och på vad naturen och herren gav honom. Det sägs att det var han som på uppdrag av Gud gjorde den…

Relaterad sprit

jägermeister

Jägermeister (Ty)

Det finns ingen lika välkänd och ikonisk alkoholdryck som Jägermeister. Det är svårt att tänka sig en enda skidort...
Pris: 299:- (70 cl)

Licor 43 (Sp)

Klar gul färg. Kryddig doft med tydlig karaktär av vanilj. Simmigt söt, aningen kryddig smak med tydlig karaktär av...
Pris: 219:- (50 cl)
Jägermeister Scharf

Jägermeister Scharf (Ty)

Jägermeister Scharf är en iskall shot med en ingefärssmäll som får vilken barkväll som helst att explodera. Scharf...
Pris: 299:- (70 cl)
en flaska cointreau likör

Cointreau (Fr)

Cointreau har en markant doft av bittersöta apelsiner. Under den behagliga apelsinsötman ligger en mer robust nästan...
Pris: 329:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close