Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Svagt gulbrun färg. Doft av nötter, mandel, söt vanilj och kakao. Smak av nutella, rostade nötter, mandel, honung, inslag av vanilj och syrliga bär, i eftersmaken mjölkchoklad och en lätt citruston.
Frangelico är på många sätt en himmelsk dryck, uppkallad efter fransiskanermunken Fra Angelico, en ensam eremit som höll till i bergen i Piedmonte i norra Italien på 1600-talet där munkar haft sin tillflykt sedan romarna jagade dem dit i kristendomens barndom. Brother Angel (it. Fra Angelico) levde på vad han kunde tigga ihop och på vad naturen och herren gav honom. Det sägs att det var han som på uppdrag av Gud gjorde den första hasselnötslikören.
Sanningen om Frangelicos ursprung är förmodligen mer profant än så, men sant är att munkarna vid klostren tidigt började driva små jordbruk och att de tidigt lärde sig att odla vin, destillera drycker och tillverka klosterlikörer. Den första moderna hasselnötslikören skapades 1891 då familjen Barbero etablerade en vinfirma i norditalien, men det skulle dröja nästan 100 år innan de började experimentera med ”Monk Bitters” När Hasselnötslikören Frangelico lanserades 1981 kom traktens legend om den gamle tiggarmunken väl till pass. Man tog fram en munkformad flaska med ett rep kring midjan och succén var given.
Frangelico får sin berömda karaktär av rostade hasselnötter som krossas och långsamt får avge sin smak i en destillationsprocess. Hasselnötsdestillatet smaksätts sedan med ett stort antal örter och kryddor där kaffe, kokos, vanilj och socker är några av de viktigaste, blandningen får sedan vila i flera veckor innan den tappas på sin munkflaska. Det exakta receptet är lika hemligt som telefonnumret till Påven, bara ett fåtal känner till det, och naturligtvis gamle Brother Angel i sin himmel.
Visste du att:
En nödvändig basingrediens i alla välsorterade barer där restauranggästerna vill uppleva klassiska och berömda drinkar. Också en utmärkt likör till den som vill ha ett stillsamt avslut på en god middag, till kaffet eller till sin dessert. En smaksensation till äppelkakor, chokladdesserter och nötiga bakverk.
Läs merFrangelico är på många sätt en himmelsk dryck, uppkallad efter fransiskanermunken Fra Angelico, en ensam eremit som höll till i bergen i Piedmonte i norra Italien på 1600-talet där munkar haft sin tillflykt sedan romarna jagade dem dit i kristendomens barndom. Brother Angel (it. Fra Angelico) levde på vad han kunde tigga ihop och på vad naturen och herren gav honom. Det sägs att det var han som på uppdrag av Gud gjorde den…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.