Grand Marnier Rouge

50 cl
309:-

Den världsberömda likören Grand Marnier är en av tämligen få drycker som vi kan följa tillbaka till platsen där den blandades den allra första gången. Året var 1880 och vi ska till Louis-Alexandre Marniers köksbänk hemma i Neauphle-le-Château, en liten by utanför Paris. Men det var inte den unge destilleriassistentens smaksäkerhet och fingertoppskänsla som var anledningen till att Grand Marnier skapades, inte heller aprikoser eller apelsinskal. Det var en kärlekshistoria.

Egentligen börjar berättelsen om Grand Marnier 50 år tidigare då Jean Baptiste Lapostolle grundade ett litet destilleri för att göra fruktbrännvin och likörer. Ganska snart gick destilleriet i arv till sonen Eugéne. När dottern i huset fyllde 16 år började en fager yngling slå sina lovar runt destilleriet. Det var unge herr Marnier och det dröjde inte länge förrän han var både svärson och assistent. 1870 reste Eugéne Lapostolle till Cognac för att träffa andra destillatörer. Det blev början på ett 150-årigt samarbete. Med sig hem hade han väskorna fulla av finaste cognac som han bjöd vänner att smaka under provningskvällar. En av dem som gärna deltog var svärsonen Louis-Alexandre Marnier.

Marnier hade just framställt en egen likör med på den tiden exklusiva exotiska frukter som vunnit svärfars gillande. Nu slogs han istället av idén att använda cognac som spritbas och blanda den med apelsin. Det tog tio år av experiment med recept, mognad och lagring innan Louis-Alexandre Marnier lanserade sin cognacslikör. Nu vidtog ett omfattande säljarbete med besök på mängder av fashionabla restauranger i de stora städerna. På Savoy hotell i London mötte han hotellägaren César Ritz som omedelbart tog likören till sitt hjärta och såg till att den blev mäkta populär. Det var för övrigt César Ritz som förslog namnet Grand Marnier. Receptet och kunskapen om hur man gör Grand Marnier har ärvts från far till son och är väl förborgad hemligheter, men grunden är enkel. Likören görs av cognac, socker och soltorkade apelsinskal som skördas vid företagets odlingar i Karibien. I dag säljs Grand Marnier i över 150 länder.

Doften bjuder på en lätt apelsin, ljus choklad och gräddig kola. Smaken har tydliga apelsintoner, farinsocker och vanilj.

 

 

 

Läs mer
Grand Collins nigab

Grand Marnier

Mer om producenten

Den världsberömda likören Grand Marnier är en av tämligen få drycker som vi kan följa tillbaka till platsen där den blandades den allra första gången. Året var 1880 och vi ska till Louis-Alexandre Marniers köksbänk hemma i Neauphle-le-Château, en liten by utanför Paris. Men det var inte den unge destilleriassistentens smaksäkerhet och fingertoppskänsla som var anledningen till att Grand Marnier skapades, inte heller…

Inspiration

Grand Collins nigab

Grand Collins

Relaterad sprit

Licor 43 (Sp)

Klar gul färg. Kryddig doft med tydlig karaktär av vanilj. Simmigt söt, aningen kryddig smak med tydlig karaktär av...
Pris: 209:- (50 cl)

Cointreau (Fr)

Cointreau har en markant doft av bittersöta apelsiner. Under den behagliga apelsinsötman ligger en mer robust nästan...
Pris: 319:- (70 cl)
Jägermeister Manifest

Jägermeister Manifest (Ty)

Det krävs onekligen mod för att bryta traditioner och utmana en legend. I synnerhet om det handlar om en...
Pris: 529:- (100 cl)
En brunfärgad flaska med den skotska ört- och honungslikören Drambuie.

Drambuie (Sk)

Smaken är söt och kryddig, har en tydlig vaniljton med inslag av kanderad mandel och toffee. Den milda whiskysmaken...
Pris: 299:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close