en flaska amaretto från luxardo

Luxardo Amaretto di Saschira

Smakbeskrivning

Luxardo Amaretto har en vacker mandelbrun färg och en omisskännlig doft av sötmandel, bittermandel, aprikos, björnklister och marsipan. Smaken är mycket söt med klassiska Amaretto-toner, karamell, och mild men distinkt mandel. Alltsammans insvept i elegant nötighet med en oljig och tät munkänsla. Eftersmaken är värmande, ljus sirap med vanilj, mandel och en lätt bitterhet.

Till vad

Amaretto är en omåttlig populär italiensk likör med många användningsområden. Allra vanligast är att dricka den på italienskt vis, ”frappé”, med massor av krossad is. Amaretto är omistlig i barskåpet och används till mängder av drinkar och cocktails. Likaså i bakverk och desserter. Bland annat spelar likören en huvudroll i det italienska kökets kungsdessert, Tiramisun. Luxardo Amaretto passar också mycket bra till kaffedrinkar, några centiliter i en rykande hett kopp kaffe lockar fram underbara smaker. Prova den också som sås till en vaniljglass eller som Amarettogrädde till exempelvis äppelpaj.

Korta fakta

  • Ursprung: Italien, Veneto, Torreglia
  • Råvara: Sädessprit, söt- och bittermandel, aprikoskärnor

Gott att veta

Amaretto är en sägenomspunnen likör och en del av den italienska folksjälen. Legenden berättar om målarstudenten Bernardino Luini – en elev till självaste Leonardo da Vinci. Som 1525 hade fått uppdraget att göra utsmyckningar till Jungfru Marias kapell i Saronno, nära den schweiziska gränsen i Lombardiet. Han behövde en modell och anlitade en ung änka som drev ett värdshus i staden. Enligt de flesta versioner blev kvinnan förälskad i målaren och för att förföra honom skänkte hon honom en bärnstensfärgad dryck gjord på brandy och aprikoskärnor. Kvinnans namn har försvunnit i historien, men en familj Reina gör anspråk och hänvisar till ett originalrecept som hittades i familjens gömmor på 1600-talet. Som så ofta finns det alternativa förklaringar till Amarettons ursprung. Bland annat menar familjen Lazzaroni, som tillverkar de berömda Lazzaroni-kakorna, att likören uppfanns i deras företag år 1851. Det kanske mest troliga ursprunget är nog den minst romantiska, att Amaretto som så många andra likörer helt enkelt uppkommit utifrån behovet att förbättra illasmakande sprit.

Kort om Luxardo

Luxardofamiljens historia är brutal och dramatisk. Den tar sin början 1817 när Girolamo Luxardo utsågs till kungadömet Sardiniens konsul över Dalmatien, som då tillhörde Österrike-Ungern. Familjen flyttade till staden Zara (Zadar idag) och Girolamos hustru Maria Canevari började tillreda en likör på sötsura Maraschinokörsbär som odlades i trakten. Giralomo tyckte att likören var så enastående god att han beslutade sig för att börja tillverka den kommersiellt.  1821 stod familjens destilleri klart och kort därpå var likören vida berömd, ändå upp i europeiska hovsalar. 1913 blomstrade verksamheten och familjen byggde ett nytt destilleri, ett imponerande byggnadskomplex som var ett av sin tids största destillerier i världen. Efter första världskriget tillföll Dalmatien det jugoslaviska kungadömet, förutom Zara som tack vare sin stora italienska befolkning förblev en italiensk enklav. Under andra världskriget var tyska styrkor förskansade i Zara och staden bombades hårt av de allierade. I ett förödande angrepp närmast totalförstördes destilleriet. Än värre blev de för familjen Luxardo efter krigsslutet då Zara anfölls av Titos partisaner. Den italienska befolkningen fördrevs eller mördades. Flera av Luxardos familjemedlemmar dränktes. Den enda överlevande brodern lyckades fly till Italien där han så småningom kunde bygga ett nytt destilleri och återuppta verksamheten.  I dag är Luxardo ett av världens mest kända dryckesvarumärken och man tillverkar en stor mängd likörer och andra produkter.

  • Amaretto kommer av ordet amaro som betyder bitter och syftar på smaken av bittermandel
  • På grund av den romantiska historien med målaren och hans modell kallas Amaretto för kärlekens likör
  • I dag drivs Luxardo av den sjätte generationen, och den sjunde är på väg att ta över
  • Luxardo är världens största producent av maraschinokörsbär (cocktailbär)
  • Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken
  • Amaretto är en av världens mest säljande likörer
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en flaska luxardo likör

Det italienska varumärket Luxardo är känt över hela världen för körsbärslikören Maraschino, och för en mängd andra produkter. Familjeföretaget grundades för mer än 200 år sedan i den historiska staden Zara, (eller Zadar som den heter numera) i Dalmatien, som är en 60 mil lång kuststräcka med land och vackra öar utmed Adriatiska havets östra kust. Under den venetianska tiden var Zara huvudstaden i furstendömet…

luxardo bitter flaska

Luxardo Bitter Bianco (It)

Stor och generöst fruktig doft av bittra örter, kryddor och apelsiner. Söt och aromatisk karaktär. ...
Pris: 249:- (70 cl)
luxardo triplum flaska

Luxardo Triplum (It)

Klar färg. Stor, fruktig doft med karaktär av citrusskal, inslag av örter. Mycket söt, simmig smak med karaktär av...
Pris: 349:- (70 cl)

Relaterad sprit

jägermeister

Jägermeister (Ty)

Det finns ingen lika välkänd och ikonisk alkoholdryck som Jägermeister. Det är svårt att tänka sig en enda skidort...
Pris: 299:- (70 cl)

Licor 43 (Sp)

Klar gul färg. Kryddig doft med tydlig karaktär av vanilj. Simmigt söt, aningen kryddig smak med tydlig karaktär av...
Pris: 219:- (50 cl)
Jägermeister Scharf

Jägermeister Scharf (Ty)

Jägermeister Scharf är en iskall shot med en ingefärssmäll som får vilken barkväll som helst att explodera. Scharf...
Pris: 299:- (70 cl)
en flaska cointreau likör

Cointreau (Fr)

Cointreau har en markant doft av bittersöta apelsiner. Under den behagliga apelsinsötman ligger en mer robust nästan...
Pris: 329:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close