luxardo limoncello nigab

Luxardo Limoncello

Smakbeskrivning

Luxardo Limoncello har en citrongul färg med en fyllig doft av citrus, lime och citronskal. Smaken är mycket söt och lite syrlig på samma gång. Den kan beskrivas som en riktigt bra italiensk gelato-glass med intensiv citronsmak. Texturen är oljig nästan trögflytande i en lång citrusklingande eftersmak med en knappt skönjbar spritighet.

Passar till

Luxardos Limoncello är en underbar sommardrink svalkande och citrus-söt med en isbit i solen. Den passar också mycket bra till vaniljglass eller som smaksättare till många desserter. Prova den gärna i en kopp nybryggt te, eller som iste. I Italien dricker man också Limoncello som aperitif med sodavatten eller tonic. Luxardos Limoncello kan användas i mängder av drinkar och i desserter när man vill ha en avrundad citrussmak.

Korta fakta

Ursprung: Italien, Veneto, Torreglia

Alkoholhalt: 27 %

Råvara: Sädessprit, citrus, skal, kött och juice

Gott att veta

Det finns många teorier om när den första Limoncellon tillverkades i Italien. Luxardo använder ett gammalt familjerecept från 1905. Enligt en ofta berättad skröna tillreddes den första Limoncellon på ett gästgiveri på Capri, på vars bakgård Maria Antonia Farace odlade apelsiner och citroner, som hon använde till en välsmakande likör. Efter kriget öppnade hennes barnbarn en bar nära Axel Munthes villa där farmoderns gamla recept på citronlikör kom till heders. Det finns dock en lång rad andra berättelser som förlägger limoncellons vagga till platser som Sicilien, Apulien eller till Amalfikusten söder om Neapel där flera byar säger sig vara Limoncellons födelseplats. Även munkar och fiskare från södra Italien lär vilja ha ett ord med i diskussionen. Högst troligt är Limoncello betydligt äldre än de dryga hundra år som vanligen brukar hävdas. Att smaksätta sprit med socker och citrus är knappast en sentida uppfinning. Troligen kan man gå ända tillbaka till kapten Grogg och hans idé om att blanda citroner och sockervatten i sina sjömäns spritransoner. Citroner har högst troligt varit ett vedertaget sätt att dölja otrevligheter också i det italienska brännvinet. Sprit gjord på druvrester har en benägenhet att bli bitter och då är just socker och citrus ett utmärkt sätt att maskera smaker. Mot slutet av 1900-talet blev Limoncello en stor internationell succé och många producenter började kopiera likören. Därför infördes en ursprungsmärkning IGP, som bland annat förutsätter att Limoncello ska göras av citroner från Sorrento. Luxardos Limoncello utmärker sig genom sin mycket intensiva och rena citronsmak. Den görs uteslutande på solmogna citroner, socker och sädessprit, utan tillsatts av aromämnen, vilket innebär att likören innehåller naturliga oljor, som kan lägga sig som en lätt beläggning på insidan av flaskans hals. Beläggningen löses lätt upp om flaskan vänds upp och ned några gånger.

Kort om Luxardo

Luxardos historia börjar redan 1817 då Girolamo Luxardo skickades till Dalmatien och staden Zara (Zadar) som konsul för kungadömet Sardinien. I Dalmatien, i nuvarande Kroatien, gjordes sedan mycket länge en körsbärslikör på de sötsura Maraschinobären som odlades lite varstans. Girolamos hustru Maria Canevari började som andra husmödrar tillreda en likör på dessa bär. Det blev början till ett familjedestilleri och en dramatisk familjehistoria. Efter bara några år var likören så känd att den spreds långt utanför Dalmatien, till och med till hoven. 1913 byggde familjen en stor fabrik i Zara. Den var då en av de största spritfabrikerna i Europa och den stora byggnaden vid hamnen var ett mäktigt monument över framgången. Efter krigsslutet tillföll Dalmatien det nybildade Jugoslaviska kungadömet, med undantag för Zara och några mindre öar som blev en italiensk enklav. Under andra världskriget var tyska trupper förskansade till Zara och staden och destilleriet närmast totalförstördes av de allierades bombningar. Än värre blev det efter krigsslutet då jugoslaviska partisaner anföll Zara och den italienska befolkningen fördrevs eller mördades. Flera medlemmar ur familjen Luxardo dränktes och några lyckades fly till Italien. 1947 kunde den enda överlevande brodern bygga ett destilleri utanför Padova i Veneto där han kunde återuppta familjens verksamhet.

  • I dag drivs Luxardo av den sjätte generationen, och den sjunde är på väg att ta över
  • Limoncello är först och främst södra Italiens dryck
  • Luxardo tillverkar ett stort antal produkter, Maraschinolikör är den mest kända, men även, Sambuca, Bitters, Amaretto, Limoncello och mycket annat exporteras till över 80 länder
  • Luxardo är världens största producent av maraschinokörsbär (cocktailbär)
  • Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

När räknar ni med att denna åter finns i lager för beställning? MVH /mats

Halloj. Den kom in idag! Är beställningsbar om någon timma. /Jonas

en flaska luxardo likör

Det italienska varumärket Luxardo är känt över hela världen för körsbärslikören Maraschino, och för en mängd andra produkter. Familjeföretaget grundades för mer än 200 år sedan i den historiska staden Zara, (eller Zadar som den heter numera) i Dalmatien, som är en 60 mil lång kuststräcka med land och vackra öar utmed Adriatiska havets östra kust. Under den venetianska tiden var Zara huvudstaden i furstendömet…

luxardo bitter flaska

Luxardo Bitter Bianco (It)

Stor och generöst fruktig doft av bittra örter, kryddor och apelsiner. Söt och aromatisk karaktär. ...
Pris: 249:- (70 cl)
luxardo triplum flaska

Luxardo Triplum (It)

Klar färg. Stor, fruktig doft med karaktär av citrusskal, inslag av örter. Mycket söt, simmig smak med karaktär av...
Pris: 349:- (70 cl)

Relaterad sprit

jägermeister

Jägermeister (Ty)

Det finns ingen lika välkänd och ikonisk alkoholdryck som Jägermeister. Det är svårt att tänka sig en enda skidort...
Pris: 299:- (70 cl)

Licor 43 (Sp)

Klar gul färg. Kryddig doft med tydlig karaktär av vanilj. Simmigt söt, aningen kryddig smak med tydlig karaktär av...
Pris: 219:- (50 cl)
Jägermeister Scharf

Jägermeister Scharf (Ty)

Jägermeister Scharf är en iskall shot med en ingefärssmäll som får vilken barkväll som helst att explodera. Scharf...
Pris: 299:- (70 cl)
en flaska cointreau likör

Cointreau (Fr)

Cointreau har en markant doft av bittersöta apelsiner. Under den behagliga apelsinsötman ligger en mer robust nästan...
Pris: 329:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close