Luxardo Maraschino Originale

Luxardo Maraschino Originale

Smakbeskrivning

Luxardo Maraschino är en mycket söt körsbärslikör som görs av Maraskakörsbär. Doften är bärig med inslag av körsbär, bittermandel och nyklippt gräs. Smaken är bittersöt med toner av tallbarr, mynta och fruktiga körsbär. Där finns även örter och mandelmassa som övergår i en lång, söt och nötig eftersmak.

Till vad

Luxardo Maraschino är en världsberömd körsbärslikör som dricks med is till frukt eller glass, eller som serveras som avec. Den är omistlig i många drinkar, som till exempel Hemingways Daiquiris eller Aviations. Ett klassiskt användningsområde är som smaksättning i fruktsallader och i bakverk. Prova Maraschino till italiensk vaniljglass eller i en fruktcocktail med lättvispad grädde.

Korta fakta

  • Ursprung: Italien, Veneto, Torreglia
  • Råvara: Maraskakörsbär, körsbärslöv

Gott att veta

Maraskakörsbär (Prunus cerasus) är ett surkörsbär som odlas i stora delar av Europa och som endast förekommer i odlad eller förvildad form. Bären är mindre och vekare än vanliga körsbärsträd och är i suraste laget för att äta färska. På bergssluttningarna i nordöstra Kroatien växer gott om Maraskaträd och här har man gjort likör på bären sedan medeltiden. Enligt legenden kommer receptet från munkar i staden Zaras kloster (dagens Zadar). Under 1600-talet blev Maraschino mycket populär och likören fick folkligt genomslag i Dalmatien som den kroatiska provinsen i nordöst kallas. Var och varannan husmor tillredde sin egen Maraschinolikör. En av dessa var Maria Canevari, som kommit till staden för att hennes make Girolamo Luxardo utsetts till sändebud för kungadömet Sardinien. Maria Canevari började tillreda en likör hemma i köket. Den blev början till familjen Luxardos långa era som dryckesproducent. Än i dag görs likören enligt samma familjerecept. De exakta ingredienserna är hemliga men den innehåller krossade bär, kärnor och löv från maraskaträdet. Luxardos Maraschino skiljer sig från nästan alla andra likörer eftersom den görs genom att körsbärssaften destilleras och att den sedan får mogna på fat av ask under två år. Maraschinoflaskan är numera ikonisk och berömd för sin bastflätning. Bakgrunden är att man från början ville undvika att flaskorna skulle gå sönder vid båttransporten mellan glasbruket i Murano och fabriken. Flaskorna flätas alltjämt för hand vid destilleriet i Torreglia utanför Padova.

Kort om Luxardo

Luxardo är ett världsberömt dryckesvarumärke som är känt för en lång rad likörer och andra produkter. De mest kända är Maraschinolikören liksom cocktailbären som företaget också säljer. Familjen Luxardo odlar egna körsbärsträd i tiotusentals på bergssluttningarna utanför Padova i norra Italien. Luxardos historia är dramatisk och brutal. Familjen byggde ett nytt stort destilleri i Zara 1913 – på sin tid ett av de största i världen – men detta totalförstördes av de allierades bombningar i slutskedet av andra världskriget då Zara var en italiensk enklav där tyska styrkor förskansats. Kort efter kriget anfölls Zara av jugoslaviska partisaner som under Titos ledning fördrev och mördade den italienska befolkningen. Flera av familjen Luxardos medlemmar dränktes och endast en bror kunde fly med sina närmaste. När de flydde fick han med sig en körsbärsplanta och receptet på familjens Maraschinolikör. De överlevande slog sig ner i Torreglia utanför Padova där man kunde återuppta verksamheten efter ett par år trots att man lämnat allt man ägde bakom sig. I dag är Luxardo känt i hela barvärlden, deras likör och cocktailbär anses vara de mest förnämliga till cocktails och longdrinks på toppbarer och stjärnrestauranger världen över.

  • Maraskakörsbär kallas också fågelbär eller surkörsbär
  • Luxardo är världens största producent av Marasko-Cocktailbär
  • Vid destilleriet i Torreglia arbetar tre generationer sida vid sida och hela kedjan från bärodling till buteljering sker vid fabriken
  • Att vira in flaskorna i bast var ett vanligt sätt att skydda dem vid de italienska glasbruken
  • Utöver Maraschino är Luxardo berömda för Amaretto, Limoncello, Sambuca, bitters, med flera drycker
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

en flaska luxardo likör

Det italienska varumärket Luxardo är känt över hela världen för körsbärslikören Maraschino, och för en mängd andra produkter. Familjeföretaget grundades för mer än 200 år sedan i den historiska staden Zara, (eller Zadar som den heter numera) i Dalmatien, som är en 60 mil lång kuststräcka med land och vackra öar utmed Adriatiska havets östra kust. Under den venetianska tiden var Zara huvudstaden i furstendömet…

luxardo bitter flaska

Luxardo Bitter Bianco (It)

Stor och generöst fruktig doft av bittra örter, kryddor och apelsiner. Söt och aromatisk karaktär. ...
Pris: 249:- (70 cl)
luxardo triplum flaska

Luxardo Triplum (It)

Klar färg. Stor, fruktig doft med karaktär av citrusskal, inslag av örter. Mycket söt, simmig smak med karaktär av...
Pris: 349:- (70 cl)

Inspiration

Last Word drink nigab

Last Word

aviation drink cocktail

Aviation

Relaterad sprit

jägermeister

Jägermeister (Ty)

Det finns ingen lika välkänd och ikonisk alkoholdryck som Jägermeister. Det är svårt att tänka sig en enda skidort...
Pris: 299:- (70 cl)

Licor 43 (Sp)

Klar gul färg. Kryddig doft med tydlig karaktär av vanilj. Simmigt söt, aningen kryddig smak med tydlig karaktär av...
Pris: 219:- (50 cl)
Jägermeister Scharf

Jägermeister Scharf (Ty)

Jägermeister Scharf är en iskall shot med en ingefärssmäll som får vilken barkväll som helst att explodera. Scharf...
Pris: 299:- (70 cl)
en flaska cointreau likör

Cointreau (Fr)

Cointreau har en markant doft av bittersöta apelsiner. Under den behagliga apelsinsötman ligger en mer robust nästan...
Pris: 329:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close