en flaska whisky balvenie single barrel

Balvenie Single Barrel Sherry Cask 15 YO

Mötet mellan sherry och den skotska whiskyn var från början en mesallians, en bastard som invaderade Skottland under 1800-talets sista hälft – ett möte som för alltid skulle förändra världens whisky och växa till ett giftermål lika oupplösligt som guld i vatten. Balvenie Single Barrel 15 YO är en klassisk sherrybuteljering – en singelcask-utgåva på 47,8 % som tillbringat 15 långa år på ett genuint och mäktigt oloroso-sherryfat.

Att man började lagra whisky på sherryfat var en följd av vinlusens härjningar under 1870-talet. Engelsmännen stod plötsligt utan vin och brandy. Räddningen kom från Jerez där lagren med sherry var stora och vinlusen hade svårt att få fäste. Snart importerades stora mängder sherry till England, den fraktades i ekfat som skottarna med glädje tog över och fyllde med whisky. Mötet blev en sensation och snart var whiskyvärlden förändrad för all framtid.

I dag är klassiska sherryfat en bristvara. Efterfrågan på sherryfat är vida större än efterfrågan på sherry. När Balvenie nu lanserar en singeltappning – alltså whisky från ett enda fat – är det därför en och storslagen och alltmer sällsynt smakupplevelse som väntar.

Smakprofil: Olorososherryn är en söt och djupt mörk sherry som ger massor av klassiska smaker till whiskyn; russin, dadlar, fikon, läder, choklad, mandel, hasselnötter, mörka bär och många dova toner. När denna smaksymfoni möter den klassiskt honungssöta och milda sprit som Balvenie producerar öppnar sig en mjuk och sammetslen sherrywhisky där fatet och whiskyn gift sig samman till ett elegant, kryddigt och mycket smakrikt äktenskap.

Läs mer om produceten här, och om Balvenie Single Barrel 15 YO hos Balvenie.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lite falsk marknadsföring här, bild på batchen från 650 flaskor. Men fick vid beställning flaska från batchen med 800 flaskor. Finns en viss skillnad på smak och även pris då man köpt dessa på auktion.

Ber om ursäkt för detta. Men tyvärr vet vi inte vilka fat som levereras. Det kan till och med vara så att det är från olika fat i en och samma kartong. När ett fat är slut tar nästa vid. / Jonas på Nigab

fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 561:- (70 cl)
En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO (Sk)

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya...
Pris: 601:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 401:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 407:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 551:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 541:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close