Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
A Day of Dark Barley är en 26-årig mörkt gyllenbrun whisky med en lätt rökig ekighet. Där finns vaniljtoner, honung och en mild kryddighet som berättar om ålder. Smaken är ganska söt, där finns citrustoner, apelsin, en lätt mild kanel med lite ingefära. Eftersmaken är lång och kvardröjande med ek, vanilj och rostade toner.
Tänkt nytt har Balvenie gjort många gånger. Är det något destilleri som har mängder med historier att berätta så är det Balvenie. Nu kommer kapitel tre i The Balvenie Story Range – en berättelse om vad som hände i Dufftown för 26 år sedan: ”A Day of Dark Barley”.
The Balvenie Story Range är en serie buteljeringar som var för sig bär på ”stories” från maltgolvet, från tunnbinderiet, från ”maltgubbarna” och deras verklighet. Berättarrösten tillhör den legendariske Master Blendern David Stewart, vars livsgärning nyligen kröntes med unionens ädlaste förtjänsttecken som han fick motta ur drottning Elisabeths hand.
David Stewarts experimentlusta har alltid varit kännetecknande för Balvenie. Han snappade gärna upp idéer från produktionen, från erfarna coopers och mashmen och såg till att förverkliga många av dem. A Day of Dark Barley är en sådan. Den går tillbaka till den regniga sommaren 1992. Maltman Robbie Gormley hade funderingar på om något kunde förändras. Han talade med David Stewart och man beslutade att testa en ”batch” dark barley, så kallad svartmalt. Sådan malt användes egentligen bara för att göra riktigt mörk stout. Malten var svart som tjära och blandades med den traditionella golvmältade Balveniemalten. 2006 lanserades Balvenie Roasted Malt 14 yo med stor framgång – nu tolv år senare får vi slutet på berättelsen om den där svartmaltsdagen 1992.
Läs mer
Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.