En flaska och behållare Balvenie A Day of Dark Barley 26 YO

Balvenie A Day of Dark Barley 26 YO

A Day of Dark Barley är en 26-årig mörkt gyllenbrun whisky med en lätt rökig ekighet. Där finns vaniljtoner, honung och en mild kryddighet som berättar om ålder. Smaken är ganska söt, där finns citrustoner, apelsin, en lätt mild kanel med lite ingefära. Eftersmaken är lång och kvardröjande med ek, vanilj och rostade toner.

Tänkt nytt har Balvenie gjort många gånger. Är det något destilleri som har mängder med historier att berätta så är det Balvenie. Nu kommer kapitel tre i The Balvenie Story Range – en berättelse om vad som hände i Dufftown för 26 år sedan: ”A Day of Dark Barley”.

The Balvenie Story Range är en serie buteljeringar som var för sig bär på ”stories” från maltgolvet, från tunnbinderiet, från ”maltgubbarna” och deras verklighet. Berättarrösten tillhör den legendariske Master Blendern David Stewart, vars livsgärning nyligen kröntes med unionens ädlaste förtjänsttecken som han fick motta ur drottning Elisabeths hand.

David Stewarts experimentlusta har alltid varit kännetecknande för Balvenie. Han snappade gärna upp idéer från produktionen, från erfarna coopers och mashmen och såg till att förverkliga många av dem. A Day of Dark Barley är en sådan. Den går tillbaka till den regniga sommaren 1992. Maltman Robbie Gormley hade funderingar på om något kunde förändras. Han talade med David Stewart och man beslutade att testa en ”batch” dark barley, så kallad svartmalt. Sådan malt användes egentligen bara för att göra riktigt mörk stout. Malten var svart som tjära och blandades med den traditionella golvmältade Balveniemalten. 2006 lanserades Balvenie Roasted Malt 14 yo med stor framgång ­ – nu tolv år senare får vi slutet på berättelsen om den där svartmaltsdagen 1992.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 589:- (70 cl)
En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO (Sk)

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

Produktion av whisky

Whiskytermer

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close