Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Balvenie Caribbean Cask har en krämig, lite söt, nötaktig och fruktig doft. Den har tydliga citrusaromer och som nästan all Balvenie en touch av honung och halm. Smaken är sammetsmjuk, söt bourbonvanilj, klassiska toner av ek och torkat gräs innan en lång honungsmild eftersmak sakta försvinner bort.
Det finns få destillerier som har en så hög och jämn kvalitet som Balvenie. Man brukar säga att Balvenie aldrig har gjort en dålig buteljering. Detta trots att man lanserat fler än de flesta. Caribbean Cask är ännu ett statement i raden, en innovation av en whiskytyp som uppfanns just vid detta hyllade destilleri.
Att slutlagra whisky på fat som tidigare innehållet något annat är en omdiskuterad metod. Det är inte tillåtet att addera smaker till en whisky, men när den läggs på ett nytt fat tillåts det nya fatet bidra med mängder av smaker. I fatets väggar kan det sitta upp emot fyra liter av det tidigare innehållet. Förfarandet kallas slutlagring och har blivit en mycket populär och framgångsrik tillverkningsmetod, som numera används av snart sagt varje destilleri i Skottland. Mannen bakom slutlagringen är den legendariske David Stewart. Som malt master hos familjen Grant presenterade han 1995 Balvenie Port Finnish, och en helt ny genre hade fötts. Det dröjde inte länge förrän andra destillerier också lanserade slutlagringar.
Balvenie var det första destilleri som 2005 lanserade en slutlagring på romfat. Resultatet blev mycket uppskattat: Balvenies mjuka honungssötma harmonierade perfekt med den söta rommen och skapade en whisky som uppskattades så mycket att experimentet blev permanent. Balvenie Caribbean Cask har lagrats i drygt 13 år på amerikanska ekfat och därefter i niomånader på fat som tidigare innehållit västindisk rom, resultatet är en mycket len, njutbar och harmonisk Balvenie.
Läs merBalvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.