En flaska Balvenie DoubleWood 25 YO med behållare.

Balvenie Doublewood 25 YO

70 cl
4995:-

Balvenie DoubleWood 25 YO är en exklusiv och begränsad utgåva för att uppmärksamma de 25 åren som buteljeringen har funnits. David Stewart har valt ut några få toppfat med bourbonlagrad whisky, som han sedan ”dragit om” till olorosofat i tre månader.

När David Stewart började experimentera med dubbellagring i början av 1980-talet var det ingen som hade hört talas om något liknande. Dessa experiment som pågick i Balvenies lagerhus i Dufftown skulle bli stilbildande. I dag har slutlagring vuxit till en genre som har en enorm betydelse för industrin. Nu fyller Balvenie DoubleWood 25 år och det firas med en världsunik buteljering av en unik 25-årig DoubleWood.

Det David Stewart strävade efter var att förena smakvärldar från både bourbon- och sherrylagrad whisky. I dag är dubbellagring närmast ett benchmark för Balvenie, som mer än något annat destilleri gjort denna typ av fatarbete till sitt. Dubbellagring, eller slutlagring, innebär att man tar whisky från en fattyp och flyttar över till ett annan för en avslutande finish. Stewarts experiment från1983 fick namnet Balvenie Classic och har gått till whiskyhistorien som världens första slutlagrade whisky. Under åren som följde förfinade David Stewart metoden och 1993 lanserades DoubleWood för första gången. För sin yrkesgärning och sitt innovativa arbete belönades David Stewart 2016 med brittiska Imperieorden som han mottog ur Drottningens hand. I motiveringen nämndes inte bara David Stewarts då 54-åriga livsgärning i whiskyindustrin utan särskilt hans insatser för att ha utvecklat slutlagringen.

Balvenie är av många skäl ett av Skottlands mest spännande destillerier. Inte minst för den traditionella driften. Det är ett av mycket få destillerier som fortfarande golvmältar sitt egenodlade korn. På Balvenie kan man bokstavligen följa produktionen från kornax till flaska. Allt finns ”on site” till och med tunnbinderi och buteljering. Balvenie brukar beskrivas som den mjukaste och mest honungssöta whiskyn i Speyside och den har en karaktär som gör den till sin egen.

Balvenie anses vara ett av de destillerier vars whisky åldras med störst värdighet. Whiskyn blir bara mer och mer komplex i takt med att åren går ­– ända upp i 50-årsåldern. Balvenie DoubleWood 25 har en maltig och elegant doft med toner av kanel, lätt citrus och den typiska Balveniehonungen. Smaken är mycket djup, avrundad i flera lager med inslag av citrus, farinsocker, honung, torkade frukter och en liten ton av ingefära och rostad ek. I eftersmaken kommer sherryn med en lång, kryddig och vinös avslutning.

Läs mer

Kommentarer

fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 549:- (70 cl)
En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO (Sk)

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya...
Pris: 595:- (70 cl)

Inspiration

GEMMA PATERSON

Gemma Paterson – THE BALVENIE global ambassador biography

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close