En flaska av The-Balvenie-Single-Barrel-Range_12 och behållare med vit etikett.

Balvenie Single Barrel 12 YO

70 cl
699:-

Balvenie Single Barrel 12 yo buteljeras från ett enda first filled bourbonfat, varje fat är unikt och släpper inte ifrån sig mer än maximalt 300 flaskor. Varje flaska numreras för hand med fat- och serienummer.

Balveniedestilleriet ligger en viskning ifrån storebror Glenfiddich och vägg i vägg med yngsta syskonet Kininvie. Tre systerdestillerier så nära varandra är unikt i Skottland. Alla tre använder samma vatten, samma malt och i princip samma jäsnings-, mäsknings- och destilleringsmetoder. Ändå skiljer sig resultatet åt på ett närmast oförståeligt sätt. Medan Glenfiddich är en lätt och elegant, närmast aristokratisk whisky i högadlig skotsk stil. Är Balvenie en robust lantarbetare som kan klippa får och servera haggis med samma hand. Men Balvenie är en paradox och lyckas samtidigt vara en lätt whisky med ett stort smakspektrum av typiska Speysidetoner. Den har beskrivits både som den mest honungslena Speysidewhiskyn och som den mest intensiva. Balvenie är så komplex och smakrik att den är svår att etikettera.

När Balvenie på allvar började dyka upp på hyllorna i världens whiskybutiker i början av 2000-talet blev den snabbt en kultmalt. Redan 2002 lanserades en 50-årig Balvenie, vilket väckte stor uppmärksamhet på världens whiskyscener. William Grants legendariske malt master David Stewart, lät kranarna gå för fullt på Glenfiddich och kunde tillåta sig att använda Balvenie i experimentellt syfte. Förutom att han hade ett mycket stort lager exklusiv och gammal Balvenie att spela med gjorde han mängder med innovationer. Redan 1996 experimenterade han med slutlagring på vinfat, något som långt senare skulle bli betydelsefullt för industrin. Han beslutade också att lägga Balvenie på romfat, som en av de första någonsin, han uppfann slutlagring på Islayfat och 1993 lät han lansera en helt unik serie Single Barrel och uppfann därmed mer eller mindre intresset för singlecask-utgåvor.

Smakprofil:
Doften påminner om lätt rostat bröd, med dovare toner av kolad ek och kryddor, där finns även lätta nyanser av lönnsirap och kaffebönor. Smaken har mer av traditionell Balveniestil, vaniljhonung, bakade äpplen och en krämig karamell som öppnar upp för en söt och lång eftersmak.

Balvenie uppfördes på rekordtid av William Grant och hans söner 1892, när de byggde om Balvenie New House, en byggnad under det berömda Balvenie Castle. Anledningen var att det hade uppstått en stor brist på singelmalt i den nya stora blendwhiskyvågen, vilket förvärrats av en förödande brand vid tidens största Speysidedestilleri Glenlivet. Byggnationen av Balvenie gav även familjen Grant möjligheter att få de så betydelsefulla vattenrättigheterna för källan Robbie Dhu. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier på grund av sin innovationsrikedom i kombination med förmågan att hårdnackat hålla fast vid äldre klassiska tillverkningsmetoder, som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Trots sin hantverksmässighet är Balvenie ett av Speysides största destillerier.

Här kan läsa mer om Balvenie Single Barrel 12 YO.

Läs mer
fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 529:- (70 cl)
En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO (Sk)

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya...
Pris: 579:- (70 cl)

Inspiration

Produktion av whisky

Whiskytermer

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close