En flaska med behållare av The-Balvenie-Single-Barrel-25 YO.

Balvenie Single Barrel 25 Years Old

70 cl
5199:-

Balvenie är på många sätt ett av Skottlands mest fascinerande destillerier. Få andra destillerier i Speyside har samma klang i glasen och åldras med lika stor värdighet. 2014 introducerade Balvenie för första gången en 25-årig whisky från ett singelfat i sin massiva produktportfölj.

William Grant är en unik familj i dryckesvärlden. Man är det enda bolaget som har behållit sitt oberoende och navigerat sig fram till en absolut tätposition i branschen. I dag räknas familjens destillerier till världens största och Glenfiddich, Aisla Bay, Balvenie och inte minst graindestilleriet Girvan tillhör alla Skottlands verkliga jättar. Medan övriga stora spelare har vuxit genom förvärv har familjen Grant byggt sitt imperium och sina destillerier med egna medel, vilket ger dem en särställning bland Skottlands destillatörer.

Balvenie brukar beskrivas som en ”Old School Whisky”, med det menas att Balvenie i hög grad tillverkas på ett ålderdomligt sätt. Man är exempelvis ett av få destillerier som fortfarande har sina gammaldags maltgolv i drift, man jäser länge, destillerar långsamt och odlar för ovanlighetens skull delar av sitt korn på egna fält utanför knuten. Samtidigt är Balvenie ett innovativt destilleri, som den legendariske malt mastern David Stewart har använt för att utveckla lagringar och smaker. Som ett resultat av detta lanserade Balvenie 1993 ett singelfat. De uppfann därmed mer eller mindre intresset för denna typ av whisky.

Balvenie Single Barrel 25 Years Old är ett nytt tillskott i den berömda serien med enkelfat. Faten har lagrats i 25 år på en amerikansk bourbon barrel och därefter buteljerats i maximalt 300 flaskor som signerats och numrerats för hand.

Smakprofil

Balvenie Single Barrel 25 Years Old Cask 514 är en stiltypisk Balvenie som åldrats med största värdighet. I doften möter en rund och mjuk ekighet med toner av rostat bröd, gräddkola och en vital blommig vanilj. Smaken är honungslen, där finns en liten citrus, apelsinskal, mjölkchoklad och en brödig maltighet som rundats av under de många åren på fat. Eftersmaken är fruktig och tonar ut i en liten stillsam rökpuff.

Kort om Balvenie

Balvenie är ett av de klassiska destillerierna i Dufftown, den lilla ort i hjärtat av Speyside som brukar anges som whiskyvärldens epicentrum. Det byggdes i en rasande fart av William Grant och hans söner 1892 när efterfrågan på singelmalt whisky hade ökat lavinartat. Balvenie förde länge en anonym tillvaro i skuggan av Glenfiddich, men blev mer eller mindre kultförklarat när buteljeringar började dyka upp mer frekvent vid 2000-talets början. I dag är Balvenie en av nyckelmalterna för William Grant och mycket betydelsefull för bolagets storsäljande blendwhiskysorter.

  • Balvenie ligger inom samma område som syskondestillerierna Glenfiddich och Kininvie.
  • De tre syskonen använder i stort samma råvaror och fat, men tillverkar ändå rejält olika whiskies.
  • Balvenie anses göra den mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Balvenie tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll. ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland

Kort om producenten

William Grant & Sons är världens största familjeägda dryckeskoncern. Bolaget har lyckats behålla sitt oberoende sedan det grundades i Dufftown 1886 när den då 47-årige William Grant förverkligade sin livsdröm och startade familjens första destilleri. William Grant & Sons har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. Med lanseringen av Glenfiddich 1963 uppfann man i princip marknaden för singelmaltwhisky, man var också först med att förstå betydelsen av unik design, profilering, besöksturism och slutlagring. Även på andra sätt har familjen Grant banat väg för den skotska whiskyindustrin. I dag är William Grant & Sons med sina fem destillerier: Glenfiddich, Balvenie, Kininvie, Aisla Bay och Girvan samt med varumärken som Grant’s och Tullamore världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whisky. Bolaget har även betydande marknadsandelar inom andra dryckessegment.

För vem

Balvenie Single Barrel 25 Years Old är en whisky I lyxsegmentet. En klassisk och stor whisky från ett av de mest kultförklarade destillerierna. Det är en whisky som är en prydnad för alla whiskyhyllor, men också en exklusiv juvel på en bättre provning. Eftersom den endast finns i ett mycket begränsat antal flaskor och har en sådan aktningsvärd ålder är det en svårfångad raritet med samlarpotential.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

balvenie second red rose

Balvenie The Second Red Rose 21 YO (Sk)

På ett eller annat sätt handlar Balvenie Stories om fascinerande berättelser och smakexperiment från ett av de mest...
Pris: 3649:- (70 cl)
En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 559:- (70 cl)

Inspiration

ett landskap föreställande Speyside

Speyside – bakom varje vägkrök finns ett destilleri

landskap av highland skottland i gryningen

Highland – Skottlands största whiskyregion

Relaterad sprit

Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 405:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 549:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 539:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close