En flaska med behållare av The-Balvenie-Single-Barrel-25 YO.

Balvenie Single Barrel Cask 514 25 YO

70 cl
5199:-

Balvenie Single Barrel 25 Years Old Cask 514 är det senaste tillskottet i den berömda serien med enkelfat. Faten har lagrats i 25 år på en amerikansk bourbon barrel och därefter buteljerats i maximalt 300 flaskor som signerats och numrerats för hand.

Balvenie Single Barrel 25 Years Old Cask 514 är en stiltypisk Balvenie som åldrats med största värdighet. I doften möter en rund och mjuk ekighet med toner av rostat bröd, gräddkola och en vital blommig vanilj. Smaken är honungslen, där finns en liten citrus, apelsinskal, mjölkchoklad och en brödig maltighet som rundats av under de många åren på fat. Eftersmaken är fruktig och tonar ut i en liten stillsam rökpuff.

William Grant är en unik familj i dryckesvärlden. Man är det enda bolaget som har behållit sitt oberoende och navigerat sig fram till en absolut tätposition i branschen. I dag räknas familjens destillerier till världens största och Glenfiddich, Aisla Bay, Balvenie och inte minst graindestilleriet Girvan tillhör alla Skottlands verkliga jättar. Medan övriga stora spelare har vuxit genom förvärv har familjen Grant byggt sitt imperium och sina destillerier med egna medel, vilket ger dem en särställning bland Skottlands destillatörer.

Balvenie brukar beskrivas som en ”Old School Whisky”, med det menas att Balvenie i hög grad tillverkas på ett ålderdomligt sätt. Man är exempelvis ett av få destillerier som fortfarande har sina gammaldags maltgolv i drift, man jäser länge, destillerar långsamt och odlar för ovanlighetens skull delar av sitt korn på egna fält utanför knuten. Samtidigt är Balvenie ett innovativt destilleri, som den legendariske malt mastern David Stewart har använt för att utveckla lagringar och smaker. Som ett resultat av detta lanserade Balvenie 1993 ett singelfat. De uppfann därmed mer eller mindre intresset för denna typ av whisky.

Balvenie är ett av de klassiska destillerierna i Dufftown, den lilla ort i hjärtat av Speyside som brukar anges som whiskyvärldens epicentrum. Det byggdes i en rasande fart av William Grant och hans söner 1892 när efterfrågan på singelmalt whisky hade ökat lavinartat. Balvenie förde länge en anonym tillvaro i skuggan av Glenfiddich, men blev mer eller mindre kultförklarat när buteljeringar började dyka upp mer frekvent vid 2000-talets början. I dag är Balvenie en av nyckelmalterna för William Grant och mycket betydelsefull för bolagets storsäljande blendwhiskysorter.

  • Balvenie ligger inom samma område som syskondestillerierna Glenfiddich och Kininvie.
  • De tre syskonen använder i stort samma råvaror och fat, men tillverkar ändå rejält olika whiskies.
  • Balvenie anses göra den mest honungslena whiskyn i Speyside
  • Balvenie tillverkas i pannor som har korta, tjocka halsar och som är försedda med en så kallad kokboll. ”The Balvenie ball” har blivit mönster för många moderna destillerier
  • Balvenie är ett av få familjeägda destillerier i Skottland
Läs mer
fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 549:- (70 cl)
En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO (Sk)

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya...
Pris: 595:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

GEMMA PATERSON

Gemma Paterson – THE BALVENIE global ambassador biography

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close