Balvenie The Edge of Burnhead Wood 19 YO flaska och behållare

Balvenie The Edge of Burnhead Wood 19 YO

70 cl
2999:-

Balvenie The Edge of Burnhead Wood 19 YO går 19 år tillbaka i tiden. Den dåvarande destillerichefen Dave Stewart (inte att förväxla med David C. Stewart) inspirerades av den lilafärgade ljungen på kullarna runt destilleriet. Han visste att man i äldre tider brukade torka malten genom att bränna blommande ljung i kölnan. Det måste provas. Sagt och gjort, man tog kornet som vuxit på Balvenie Estate och mältade det på det egna maltgolvet. Ljungen plockade man alldeles intill destilleriet där den hängdes på tork innan den fuktades och kastades in över den glödande kolen i kölnan. Nu, 19 år senare kan vi prova resultatet av detta experiment. The Edge of Burnhead Wood är en mycket speciell, fruktig och elegant ”ljung-whisky”.

The Balvenie Stories Range är en serie med unika utgåvor som var för sig berättar om människorna, tankarna och experimentlustan vid det berömda Speyside-destilleriet. The Edge of Burnhead Wood är det fjärde kapitlet i berättelsen. Det tar oss med till destilleriets egen bakgård, till kornet som odlats på den egna marken och till ljungen från närbelägna Burnhead Wood.

Få destillerier har varit lika innovativa som Balvenie. Destilleriet var exempelvis först med att slutlagra whisky på vinfat och att använda stora vattingtankar där olika fattyper fick gifta sig samman. Båda dessa metoder har numera adopterats av nästan alla destillerier. Men experimentlustan har inte stannat där. Balvenie har tidvis befunnit sig lite i bakgrunden av storasyster Glenfiddich som ligger alldeles intill. I tider av mindre produktion har Balvenie använts som något av experimentverkstad. Där har personalen med Malt Master David C. Stewart i spetsen kunnat prova idéer och utveckla nya spännande whiskysorter.

Doft: Vibrerande och livlig, toner av fikon och rosenolja i perfekt balans med friska örter och en lätt dov skogslik doft.
Smak: Honung, nejlika, karamelliserade dadlar ovanpå lager av citrus och kryddor. Där finns också en behaglig sötma och en torr stillsam ek.
Eftersmak: Lång, ekig och blommig

Balvenie byggdes 1892 av William Grant och hans söner som några tidigare också hade byggt Glenfiddich alldeles intill. Det hade uppstått en brist på whisky sedan ett par förödande bränder ödelagt enorma lager i Speyside. Produktionen vid Balvenie har sedan dess varit i mer eller mindre obruten drift. I synnerhet har malten använts till familjen Grants blendwhiskysorter, Standfast och sedermera Grants. Balvenie började buteljeras som singelmalt 1973. Balvenie är alltjämt en del av den familjägda koncernen där också destillerierna Glenfiddich, Kininvie, Ailsa Bay och Girvan samt varumärken som Grant’s och Tullamore ingår. William Grant’s är världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whisky.

  • Balvenie Stories tre tidigare utgåvor är ”A day of Dark Barley”, ”The Week of Peat” och ”The Sweet Toast of american oak”
  • Balvenie är ett av bara en handfull destillerier som alltjämt golvmältar delar av sin malt
  • The Edge of Burnhead Wood är den första utgåvan som till 100 % gjorts av råvaror från destilleriets ägor
  • Balvenie har även ett eget tunnbinderi

Balvenie Stories Whisky Range är var för sig fascinerande berättelser och smakexperiment från ett av de mest klassiska och omtyckta Speyside-destillerierna. The Edge of Burnhead Wood tar oss med till äldre tider då man i brist på kol och torv använde ljung att elda kölnorna med. Whiskyn är blommig och fruktig och en del i en samlarserie som allra högsta grad är värd att både spara på och njuta av.

Läs mer
fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 549:- (70 cl)
En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO (Sk)

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya...
Pris: 595:- (70 cl)

Inspiration

GEMMA PATERSON

Gemma Paterson – THE BALVENIE global ambassador biography

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close