balvenie second red rose

Balvenie The Second Red Rose 21 YO

70 cl
3649:-

Smakbeskrivning

Intensiv doft av mogna frukter, färsk mango, jordiga toner och rostad ek. Fyllig smak med inslag av söta björnbär, persikor och svartpeppar i en subtil ekton. Mycket lång med vital ekighet.

The Red Rose

I början av 1890-talet köpte William Grant tomten och 1700-talsbyggnaden Balvenie New House alldeles intill Glenfiddich, familjens första destilleri. Glenfiddich hade han låtit bygga några år tidigare vid foten av det gamla 1200-tals slottet Balvenie Castle. Det nya destilleriet, som han byggde och inredde i Balvenie New House, är intimt förknippat med historien om en röd ros. Med 2021 års utgåva i Balvenie Stories Series återkommer Master Blender David Stewart för andra gången till berättelsen om den röda rosen.

Balvenie Castle uppfördes på 1200-talet av the Duke of Buchan. Kort därpå tog den skotska kronan egendomen i beslag. Kung James II återlämnade den senare till Margaret Douglas, änka efter den 8:de Earlen of Douglas med två villkor: att ett giftermål arrangerades med den vackra lady Douglas och en av kungens trogna vapendragare samt att Margaret Douglas varje år betalade en tribut till kungen i form av en röd ros. Än i dag har Balvenie en röd ros på vapenskölden som avbildas på flaskor och etiketter.

Den första The Rose-utgåvan var en portfatslagrad Balvenie som lanserades 2008. I dag är det en av Balvenies mer legendariska buteljeringar och betingar höga priser på auktionerna. The Second Red Rose är den femte buteljeringen i Balvenies story-range. Den tar fasta på samma historia. Den här gången har David C Stewart använt sig av bourbonlagrad whisky som han låtit slutlagra på fat som tidigare innehållit ett australiensiskt shirazvin före buteljeringen vid 21 års ålder.

Korta fakta

Alkoholhalt: 48,1 %
Destillerad: 2000
Buteljerad: 2021
Ålder: 21 år
Fat: Exbourbon och slutlagring på shirazfat
Förpackning: tub
Övrigt: Ej färgad, ej kylfiltrerad

Kort om Balvenie

Balvenie byggdes på rekordtid i och kring Balvenie New House 1892 av William Grant och hans söner. Just då var efterfrågan på whisky större än någonsin och det byggdes mängder med destillerier i Skottland. Att dåtidens största destilleri Glenlivet samtidigt drabbades av en förödande explosion gjorde bristen på whisky akut, vilket än mer ökade på byggnadstakten på många håll. Balvenie har varit i mer eller mindre i obruten drift ända sedan starten. Singelmalten från Balvenie har i stor utsträckning använts till familjen Grants blendwhiskysorter, Standfast och sedermera Grant’s. Balvenie började buteljeras som singelmalt 1973. Balvenie är alltjämt en del av den familjeägda koncernen där också destillerierna Glenfiddich, Kininvie, Ailsa Bay och Girvan samt varumärken som Grant’s och Tullamore ingår. William Grant’s & Sons är världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whisky.

  • I Balvenie Stories ingår nio utgåvor som var för sig bygger på en berättelse från destilleriet
  • Samtliga berättelser finns att lyssna på i längre inspelningar på Balvenies hemsida
  • The Second Red Rose har fått en elegant rosenröd ton från shirazfaten
  • Lady Margaret Douglas kom att leva länge på Balvenie Castle och betalade årligen sin hyra till kungen i from av en djupröd ros
  • Den numer pensionerade David Stewart, som skapat de två rosbuteljeringarna, är belönad av drottningen med en MBE-orden, den förnämsta utmärkelse en icke adlig kan få för sin livsgärning

På ett eller annat sätt handlar Balvenie Stories om fascinerande berättelser och smakexperiment från ett av de mest klassiska och omtyckta Speyside-destillerierna. The Second Red Rose är en del i en samlarserie som allra högsta grad är värd att både spara på, njuta av och lyssna till.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

balvenie red rose på bord med glas

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 559:- (70 cl)
En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO (Sk)

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

ett landskap föreställande Speyside

Speyside – bakom varje vägkrök finns ett destilleri

GEMMA PATERSON

Gemma Paterson – THE BALVENIE global ambassador biography

Relaterad sprit

Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 405:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 549:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 539:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close