En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya idéer. Ibland resulterar det i sådant som aldrig får möta en flaska, men då och då skrivs ny whiskyhistoria. Balvenie har skapat en serie kring dessa berättelser – the Balvenie Story Range: Den första delen, ”The Sweet Toast of American Oak”, är ett synnerligen spännande kapitel som nu har buteljerats.

The Balvenie Story Range handlar om människor och händelser på destilleriet som på olika sätt banat nya vägar, testat gränser och fördjupat förståelsen för den klassiska whiskyn. The Sweet Toast of American Oak tar sin början hos blott 25-åriga malt master Kelsey McKechnie. Hon fick sin nya roll för drygt ett år sedan (efter att ha handplockats från Grant’s blendingverksamhet där hon visat upp en unik sensorisk förmåga). Kelsey McKechnie såg med friska ögon på Balvenies historia och framtid. Hon ville undersöka hur mycket smaker man kunde locka fram ur eken. Hon kontaktade Kelvin Cooperage in Louisville, Kentucky och bad om dem om fat av helt ny amerikansk ek, så kallad virgin wood.

Den amerikanska eken (Quercus alba) har annorlunda egenskaper än andra ekarter. Den innehåller en speciell lakton som ger intensiva smaker av kokos och vanilj. När faten kom till Balvenies eget tunnbinderi brändes de en andra gång med en extra djup rostning för att väcka så mycket smakämnen som möjligt ur sin cellulosasömn. När faten så småningom slocknat fördes de till Balvenies tapprum där de fylldes med traditionell Balveniewhisky, som till största delen lagrats på refilled bourbonfat i minst 12 år. Därefter slutlagrades whiskyn under flera månader på de nya smakintensiva faten.

The Sweet Toast of American Oak är en fruktig whisky fylld av vanilj, gräddkola och kokos. De klassiska Balveniesmakerna får i den här berättelsen en rejäl överväxel. Honungen är tydligare, frukten fruktigare och kokosvaniljen omfamnar de kryddiga ektonerna med den lilla rostningsröken på ett sätt som bara ny amerikansk ek kan åstadkomma.

Läs mer om Balvenie här.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 589:- (70 cl)
En whiskeyflaska med Balvenie Caribbean Cask 14 YO med tillhörande behållare, etiketten är beige.

Balvenie Caribbean Cask 14 YO (Sk)

Balvenie Caribbean Cask har en krämig, lite söt, nötaktig och fruktig doft. Den har tydliga citrusaromer och som...
Pris: 759:- (70 cl)

Inspiration

GEMMA PATERSON

Gemma Paterson – THE BALVENIE global ambassador biography

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close