The Week of Peat – Aged 14 Years

Balvenie The Week of Peat 14 YO

The Week of Peat har en stillsam torvig doft med toner av honungskex och malt. Smaken är sammetslent mjuk, torvig, väl balanserad rök i lätt citrus, ekig vanilj och varm ljunghonung. I eftersmaken dominerar den pyrande Speysideröken och en lång mjuk vanilj.

The Balvenie Story Range är en trilogi som lyfter fram människorna, tankarna och experimentlustan vid det berömda Speyside-destilleriet. I en serie buteljeringar hyllas berättelserna, samtalsämnena runt lunchbordet och de annorlunda whiskyfaten på destilleriet. Först ut var 12-åriga The Sweet Toast of American Oak, sedan 26-åriga A Day of Dark Barley, och nu kommer The Week of Peat – Aged 14 Years.

David Stewart är en av den skotska whiskyindustrins mest legendariska personer. I över 50 har han satt sin prägel på den skotska whiskyn. Hans livsgärning har drottningen krönt med den brittiska Imperieorden MBE, som är ett av Storbritanniens mest ärofyllda förtjänsttecken.

Det tredje kapitlet i Balvenie-stories, The Week of Peat, tog sin början 2002 när dåvarande destillerichefen Ian Millar upptäckte att det var en veckas hål i körschemat på destilleriet. Han hade just kommit tillbaka från en resa till Islay och ville utnyttja den lediga tiden till att experimentera med rökig malt. Han talade om saken med David Stewart och de var båda överens om att prova. De beställde en laddning torv från den lilla byn New Pitsligo i nordöstra Speyside och byggde en torvbrännare som skulle ge malten extra rökighet. När den första batchen kördes så stod hela företaget, mältare, coopers, ingenjörer, marknadspersonal och kollade i pannan som om de aldrig hade sett whiskytillverkning förut.

För David Stewart var det speciellt. När han kom till Balvenie i början på 1960-talet provade han fat destillerade på 1940- och 50-talen. Vid den tiden torvtorkades malten precis på det sätt som Ian Millar och David Stewart nu upprepade. Experimentet blev så lyckat att man beslutade att göra rökig whisky en vecka om året – The Week of Peat. Det tredje delen i Balvenie Stories är alltså en återgång till den typen av whisky som gjordes på Balvenie i äldre tider, inte undra på att intresset varit stort.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 589:- (70 cl)
En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO (Sk)

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

Produktion av whisky

Whiskytermer

GEMMA PATERSON

Gemma Paterson – THE BALVENIE global ambassador biography

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close