Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Fyllig och djup doft av exotiska frukter och elegant ek, följt av sötare aromer, russin, dadlar och torkade frukter. Där finns också en kryddighet med ingefära och karamelliserat farinsocker. Stor och komplex smak med inslag av kanderat apelsinskal, ek, vanilj, sirap, honung, rostade hasselnötter, mer ingefära och muskot. Eftersmaken är fruktig och maltig med ekvanilj och kryddor.
Balvenie Tun 1509 Batch 7 är en mycket komplex och elegant whisky i lyxklass. Den är både ett samlarobjekt och en upplevelse för livsnjutare. Den honungsmilda smaken och den djupa komplexiteten gör den förnämlig som afterdinner whisky eller som ensamt sällskap för den som vill njuta av en klassisk och storslagen whisky i stillsamhet.
Den skotska whiskyindustrin har ett antal legendarer, personer som gått först i ledet, skapat nya uttryck och byggt upp whiskyvärkden såsom den ser ut i dag. Ett av de absolut största namnen är David Stewart, som vid sin pensionering häromåret hyllades med drottningens förtjänstorden MBE. Bland de många processer som David Stewart varit med att utveckla är ”cask marrying” numera en etablerad metod vid de flesta destillerier. Balvenie Tun 1509 Batch 7 är en ”marrying-buteljering” som bär legendarens signum.
Marrying är går ut på att ett antal whiskyfat får ”gifta” sig samman i en stor ekbehållare under en längre tid. Den extra gemensamma lagringen skapar en mer harmonisk whisky där smaker som annars skulle upplevas som spretiga jämnas ut och börjar samspela. Marrying är numera en metod som är vedertagen och används över hela världen.
Balvenies Tun-serie har rykte om sig att vara något av det bästa som släppts ifrån destilleriet. Den första utgåvan började säljas 2010, men bara till besökare vid destilleriet. Tun-serien blev David Stewarts mästarprov. Till buteljeringarna väljer han ut de absoluta toppfaten i lagerhusen, särskilt de ifrån lagerhus nr 24. Detta ålderdomliga ”dunnage ware house” har, som David Stewart och många med honom kunnat konstatera, en förmåga att mogna fram whisky av särskilt hög klass. Varför det är så finns egentligen ingen förklaring till.
Även om David Stewart numera har en senior roll hos William Grant så överger han inte sin Tun-serie. Till den sjunde buteljeringen från Tun 1509 har han personligen valt ut 21 fat – 4 ex-bourbonfat, 7 sherry hogsheads, och 10 sherry butts som tidigare används till att slutlagra den klassiska Balvenie Doublewood. Whiskyn har blandats samman och fått tillbringa tre månader i den gemensamma 1509, som är placerad i mystiska lagerhus nr 24.
Torv: Highland
Korn: Optic, delvis egenodlad och egenmältad
Destillerad: NAS
Buteljerad: 2020
Fat: Ex-bourbon, sherry hogsheads, Sherrybutts som tidigare lagrat Balvenie Doublewood
Övrigt: Ej färgad, ej kylfiltrerad
Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.