en flaska balvenie tun 1401 batch 8

Balvenie Tun 1509 Batch 8

70 cl
3149:-

Doften har toner av nybakad citronpaj, apelsinmarmelad och lönnsirap. Smaken har flera lager av fyllig karamell, lätt smörig vanilj och honung. Lång eftersmak med en kvardröjande fruktighet, rostad ek och ingefära.

Balvenie Tun 1509 Batch 8 är komplex och elegant whisky som får mycket av sin karaktär från fruktiga sherryfat. Det är en samlarwhisky i världsklass och en mäktig smakupplevelse för den som vill unna sig något alldeles extra. Den honungsmilda sherrysmaken och den djupa smakrikedomen gör att Batch 8 passar perfekt efter en bättre middag eller för sig själv för den som vill njuta av en klassisk och storslagen whisky i stillsamhet.

David Stewart är en av de verkliga storheterna i whiskyvärlden. Under andra halvan av 1900-talet, och faktiskt än i dag, sätter han sin prägel på den skotska whiskyn. Det går knappt att tänka sig hur marknaden för singelmaltwhisky hade sett ut om det inte vore för David Stewart. Flera i dag vedertagna processer och metoder är sådana som David Stewart varit med om att utveckla. Marrying-processen och det som skett i Tun 1509 är en av hans innovationer.

David Stewart började som ung lärling hos William Grant redan 1962. I dag är han 77 år fyllda, men är fortfarande i någon mån aktiv hos det företag där han kom att tillbringa stora delar av sitt liv. Ett yrkesliv som häromåret kröntes med den brittiska Imperieorden MBE, vilket är den förnämsta utmärkelse som drottningen kan dela ut till civilpersoner. Marrying är en lagringsprocess som blivit ett av David Stewarts signum. Han insåg vilken stor betydelse en kortare tids gemensam lagring på ett större marrying-fat (en tun) hade för att balansera smakerna när singelmalter från flera fat blandades före buteljeringen. I dag är marryingprocessen etablerad och vid alla destillerier låter man fat ”gifta sig samman” före buteljeringen. Under den gemensamma tiden på en tun, eller vanligare, en tank, kommer de individuella faten att ”finna varandra”, smaker jämnas ut, kantigheter slipas av och whiskyn blir mer harmonisk.

David Stewart upptäckte att de fat som långlagrades i lagerhus nr 24 utvecklades på ett delvis oförklarligt men exceptionellt sätt och till sin så kallade Tun-serie använde han uteslutande dessa toppfat. Marrying tun 1509 är också placerad i detta karaktärsfulla lagerhus.

Till Balvenie Tun 1509 Batch 8 har David Stewart valt 14 sherryfat och 4 bourbonfat. Sex av faten är refill Sherry butts, fem är refill sherry puncheons och tre är sherry butts som används för första gången. Därefter har de gifts samman under tre månader på Tun 1509.

Korta fakta

Torv: Highland
Korn: Optic, delvis egenodlad och egenmältad
Buteljerad: 2020
Ålder Anges ej
Fat: Sex refill Sherry butts, fem refill sherry puncheons tre sherry butts 1fill, fyra bourbonfat
Övrigt: Ej färgad, ej kylfiltrerad

Balvenie är ett av Speysides och Skottlands mest berömda destillerier – ursprungligen var det ett av destillerierna som räknades in i taletsättet ”seven stills of Dufftown. Dufftown är en liten stad i Speyside som alltjämt är det nav kring vilket whiskyvärlden snurrar. Balvenie byggdes av William Grant och hans barn när blendwhiskyn påbörjat sitt segertåg och när de stora blandningsföretagen ropade efter singelmalt. En förödande brand på Glenlivet, några mil bort, hade dessutom skapat stor brist på singelmalt. Balvenie färdigställdes på rekordtid och utrustades med utrangerade pannor från Lagavulin. I maj 1893 destillerades den första spriten, och destilleriet har i princip varit i gång sedan dess. I dag är Balvenie ett av Skottlands tio största destillerier och satsningen på att profilera varumärket som singelmalt, inte minst på Travel Retail världen över, har resulterat i att Balvenie numera är den sjätte mest sålda singelmaltwhiskyn i världen.

Med märken som Glenfiddich, Balvenie, Grant’s och Tullamore är William Grants & Sons världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whisky. Bolaget har även betydande marknadsandelar inom andra dryckessegment.

  • Den första utgåvan av singelmalt från Balvenie kom så sent som 1973
  • Balvenie används i huvudsak till Grant’s och andra av William Grants & Sons stora blendmärken
  • Balvenie anses vara den mildaste och mest honungssmakande av Speysides alla whiskymärken
  • David Stewart är en av de mest innovativa i whiskyindustrin. Han var först med slutlagring, lagring på portvinsfat och Islayfat. Han var också en av dem som utvecklade marrying
  • Balvenie är ett av mycket få destillerier som fortfarande golvmältar delar av sin malt, odlar eget korn, buteljerar sin egen whisky och binder sina egna fat
  • Samtliga Balvenie Tun-buteljeringar bär David Stewarts signatur
Läs mer
fält med korn utanför balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Destilleriet uppfann mer…

En flaska whiskey och behållare med rubriken Balvenie Doublewood 12 years old.

Balvenie Doublewood 12 YO (Sk)

Söt och mild smak av apelsin och citrus, kanderade mandlar och svarta vinbär.
Pris: 549:- (70 cl)
En flaska med whiskeyn Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO (Sk)

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya...
Pris: 595:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close