Benriachnigab_10yo_whisky

BenRiach 10 YO

70 cl
499:-

En Öl & Whiskymässa i Göteborg räknas till ett av Europas mest betydelsefulla whiskyevent. I samband med mässan arrangeras en prestigefull tävling där en svensk expertjury blindprovar drygt 100 whiskysorter under en tvådagarssejour. Juryn består av skribenter, whiskybloggare och whiskyentusiaster utan yrkesmässig koppling till branschen. När krutröken skingrat sig stod BenRiach 10 yo ensam på toppen som mässans bästa whisky alla kategorier!

BenRiach 10 years old är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt maltig rökighet. I många smaknoter nämns torkade aprikoser, vanilj, äpple och persika. Dessa smaker är nästan alltid närvarande i BenRiachs buteljeringar men har sällan presenterats lika tydligt som här. Doften är frisk och fruktig med gröna äpplen, krusbär och plommon. Där finns också ett inslag av ingefära, melon och vanilj tillsammans med en frisk och lite blommig apelsinton. Smaken är nästan lika fruktig, där finns också nylagt ekgolv, torkade aprikoser och en kryddighet med lätt anis, citrusfrukter och en lång maltig eftersmak.

Det är få destillerier kan påstå att de har en egen husstil, en karaktär på sin whisky som känns igen i alla buteljeringar. De flesta destillerier söker i stället efter en versifierad portfölj som visar upp ett brett spektra av smaker. Det gör förvisso BenRiach också, men det finns något som alltid är där, en stil, en smak som man känner igen och tar till sig. BenRiach 10 Years Old är själva essensen av denna smak, traditionell, gammaldags Speysidewhisky koncentrerad till sin minsta gemensamma nämnare – till destilleriets hjärta, eller om man så vill, till sin husstil.

BenRiach är destilleriet som legendaren Billy Walker och två sydafrikanska affärsmän väckte ur en lång törnrosasömn. Under hela 1900-talet var det stängt eller lagt i Malpåse i närmare 70 år sedan den ödesdigra Pattison-kraschen vid seklets början raserat whiskyindustrin och förpassat mängder med destillerier till historien. BenRiach skulle visserligen pusta till då och då, och sparsamt kunde en växande skara av entusiaster stifta bekantskap med en fruktig, honungsmild och lätt maltig whisky, men det var inte förrän 2004 då ett nytt destilleribolag förvärvade Benriach som det verkligen skulle återfödas. Produktionen kom igång igen den 20 september detta år och är nu uppe i 2,3 miljoner ren alkohol årligen, vilket gör BenRiach till det största privatägda destilleriet i Skottland. Vid Benriach försökte destillerichef Billy Walker återskapa Speysidewhisky i den gamla traditionella ”smugglarstilen”.

2016 såldes Benriach Distillery Co till amerikanska Brown Forman. Till Billy Walkers efterträdare rekryterade de nya ägarna välkända Rachel Barrie som Master Blender med uppgift att fortsätta utveckla Skottlands kanske mest experimentella och kreativa destilleri.

Läs mer
Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt…

flaska whisky från Benriach the twelve

Benriach The Twelve (Sk)

Stor och komplex doft av honung, kokos, lönnsirap och blåbärspaj. Smaken är mjuk med inslag av Maraschino-körsbär...
Pris: 579:- (70 cl)
Benriach The Smoky Twelve flaska

Benriach The Smoky Twelve (Sk)

Benriach The Smoky Twelve är en smakupplevelse för alla vänner av rökig whisky. Rökig whisky från Speyside är...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

ansiktet av den skotska Robert Burns

Robert Burns – the king of scots

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close