Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
BenRiach 21 Yo är en symfoni av smaker: Bourbonfaten bidrar med fruktighet och mognad, de nya ekfaten med kryddighet och vanilj, från sherryfaten kommer sötma och fyllighet medan rödvinsfaten ger vinösa och runda toner. Doften är mycket fruktig, mogna sommarbär och apelsinskal, mot en bakgrund av lätt ingefära. Smaken är rik på vanilj, där finns kanel, mogna äpplen, körsbär och en lätt citrus. Eftersmaken är lång, söt och lätt maltig.
BenRiach är det Speysidedestilleri som mer än något annat gjort sig känt för sitt fatarbete. Konsten att utveckla nya whiskysorter genom att laborera med fattyper, slutlagringar och kreativa lösningar har gjort BenRiach till en stilbildare bland skotska destillerier. Nu har Rachel Barrie, som tillträdde som Master Blender förra året, komponerat ännu en prisbelönt och innovativ BenRiach – En fyr-fatslagrad 21-åring.
Faten, eken och fatens tidigare innehåll är de överlägset viktigaste smakgivarna till en whisky. Lagerhusen är en obegränsad smakkälla där varje fat lever sitt eget liv och utvecklar egna karaktärer egenskaper. Rachel Barrie har gjort sig känd som en av Skottlands skickligaste sensoriker. Under hennes minutiösa överseende blandas fat för att skapa whisky med olika karaktärer. Ofta blir ett plus ett två, men med skicklighet och erfarenhet i blendingprocessen kan resultatet bli både tre och fyra, och det är just i denna smakens matematik som gjort Benriach fatarbete stilbildande.
BenRiach 21 Yo har Rachel Barrie komponerat utifrån fyra fattyper: amerikanska bourbonfat, fat av ny amerikansk ek, spanska sherryfat som tidigare ha lagrat den kraftfullaste mörka sherrysorten Pedro Ximenez, samt fat som tidigare innehållit rödvin. Att låta franska rödvinsfat ge smak till whiskyn är mycket ovanligt och att det sker i en kombination med tre andra fattyper är till stora delar unikt i Skottland.
Benriach 21 YO är en synnerligen elegant allroundwhisky med stor mognad och komplexitet. Det är unikt att en whisky komponerats av fyra så skilda fattyper, vilket ger en ny och berikande smakupplevelse. Det är en begränsad utgåva med samlarpotential, men framförallt en smakrik insikt i vad aktivt och kreativt fatarbete betyder för en imponerande whisky.
Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker. Förvärvet blev en nytändning. Snart framstod Billy Walker som en av den skotska whiskyindustrins mest kreativa innovatörer. Under Billy Walkers ledning blev Benriach ett mycket framgångsrikt destilleri känt för sina många innovativa utgåvor. 2008 förvärvades även Glendronach och 2013 Glenglassaugh. 2016 såldes Benriach Distillery Co till amerikanska Brown Forman. Till Billy Walkers efterträdare rekryterade de nya ägarna välkända Rachel Barrie som Master Blender med uppgift att fortsätta utveckla Skottlands kanske mest experimentella och kreativa destilleri.
Läs merBenriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.