BenRiach 21 Yo

70 cl
1449:-

BenRiach 21 Yo är en symfoni av smaker: Bourbonfaten bidrar med fruktighet och mognad, de nya ekfaten med kryddighet och vanilj, från sherryfaten kommer sötma och fyllighet medan rödvinsfaten ger vinösa och runda toner. Doften är mycket fruktig, mogna sommarbär och apelsinskal, mot en bakgrund av lätt ingefära. Smaken är rik på vanilj, där finns kanel, mogna äpplen, körsbär och en lätt citrus. Eftersmaken är lång, söt och lätt maltig.

BenRiach är det Speysidedestilleri som mer än något annat gjort sig känt för sitt fatarbete. Konsten att utveckla nya whiskysorter genom att laborera med fattyper, slutlagringar och kreativa lösningar har gjort BenRiach till en stilbildare bland skotska destillerier. Nu har Rachel Barrie, som tillträdde som Master Blender förra året, komponerat ännu en prisbelönt och innovativ BenRiach – En fyr-fatslagrad 21-åring.

Faten, eken och fatens tidigare innehåll är de överlägset viktigaste smakgivarna till en whisky. Lagerhusen är en obegränsad smakkälla där varje fat lever sitt eget liv och utvecklar egna karaktärer egenskaper. Rachel Barrie har gjort sig känd som en av Skottlands skickligaste sensoriker. Under hennes minutiösa överseende blandas fat för att skapa whisky med olika karaktärer. Ofta blir ett plus ett två, men med skicklighet och erfarenhet i blendingprocessen kan resultatet bli både tre och fyra, och det är just i denna smakens matematik som gjort Benriach fatarbete stilbildande.

BenRiach 21 Yo har Rachel Barrie komponerat utifrån fyra fattyper: amerikanska bourbonfat, fat av ny amerikansk ek, spanska sherryfat som tidigare ha lagrat den kraftfullaste mörka sherrysorten Pedro Ximenez, samt fat som tidigare innehållit rödvin. Att låta franska rödvinsfat ge smak till whiskyn är mycket ovanligt och att det sker i en kombination med tre andra fattyper är till stora delar unikt i Skottland.

Benriach 21 YO är en synnerligen elegant allroundwhisky med stor mognad och komplexitet. Det är unikt att en whisky komponerats av fyra så skilda fattyper, vilket ger en ny och berikande smakupplevelse. Det är en begränsad utgåva med samlarpotential, men framförallt en smakrik insikt i vad aktivt och kreativt fatarbete betyder för en imponerande whisky.

Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker. Förvärvet blev en nytändning. Snart framstod Billy Walker som en av den skotska whiskyindustrins mest kreativa innovatörer. Under Billy Walkers ledning blev Benriach ett mycket framgångsrikt destilleri känt för sina många innovativa utgåvor. 2008 förvärvades även Glendronach och 2013 Glenglassaugh. 2016 såldes Benriach Distillery Co till amerikanska Brown Forman. Till Billy Walkers efterträdare rekryterade de nya ägarna välkända Rachel Barrie som Master Blender med uppgift att fortsätta utveckla Skottlands kanske mest experimentella och kreativa destilleri.

Läs mer
Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt…

benriach single cask

Benriach Single Cask 2009 11 Years #8562 Batch 17 (Oloroso Sherry Puncheon) (Sk)

Benriach byggdes med sällsynt dålig timing 1897. Efterfrågan på den nya tidens blendwhisky var enorm och...
Pris: 1099:- (70 cl)
en flaska benriach smokey season

Benriach Smoke Season (Sk)

Gyllene färg. Tydlig doft av rök, frukt, grillad ananas, söt barbecue-rök, tallbarr och örter. Intensivt rökig...
Pris: 699:- (70 cl)

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close