en flaska benriach malting season nigab

Benriach Malting Season

70 cl
1349:-

Smakbeskrivning

Doften är klassiskt speyside-fruktig med inslag av päron, malt och färsk ek. Smaken har inslag av vanilj, citron, torkat gräs och toffee med ett behagligt smörigt avslut. Eftersmaken har en stillsam sötma som dröjer sig kvar med vanilj och frukt.

Om Malting Season

Benriach Malting Season är den första utgåvan i en återkomammande serie där mältningsgrad och kornsorter kommer att variera. Utgåvan är en smakfull whisky och särskilt intressant om man vill uppleva vad traditionell golvmältning betyder för smakerna. Det är också en mungod, behagligt söt och njutbar sipping-whisky som passar i många sammanhang.

Det är inte många destillerier i Skottland som ännu mältar sitt korn på gammaldags maltgolv. Den dyra och omständliga processen har för längesedan ersatts av industriellt mältat korn som köps in från centrala fabriker. Benriach är ett undantag, där har den urgamla konsten att golvmälta bevarats. Nu lanseras för Benriach för första gången på mer än 100 år en singelmaltwhisky uteslutande gjord av eget golvmältat korn – Benriach Malting Session.

Före 1960 var mältningen ett viktigt moment vid varje destilleri. Att arbeta i mälteriet var tungt och krävde mycket personal. Ofta slet männen ut sina kroppar genom att dagligen vända malt för att förhindra att det fuktiga kornet började mögla under den viktiga groningsprocessen. En ”maltman” kunde lyfta tiotals ton malt per dag, om och om igen. När industriella tekniker infördes upphörde mältningen vid destillerierna och man kunde istället köpa färdig malt från fabriker. Ett fåtal destillerier behöll den manuella mältningen, men även om också den fick ny teknik som förhindrade krumma ryggar, var fördelarna med färdigköpt malt ändå uppenbara. I dag mältar färre än tio destillerier sin egen malt och av dessa är det bara ett fåtal som mältar allt korn de behöver.

Många anser att mycket av destilleriernas särart försvann med golvmältningen, att den centrala mältningen har likriktat whiskyns smaker och att inte bara ett hantverk och en uråldrig tradition, utan också något av destilleriernas själ försvunnit. Därför var det ett mycket sensationellt och efterlängtat besked när Benriach 2012 meddelade att de återupptar den klassiska golvmältningen. Sedan dess har destilleriet mältat under en månad varje år. Benriach Malting Season är den första utgåvan med denna egenmältade whisky.

Korta fakta

Antal buteljerade flaskor: 6 672 st
Destillerad: November 2012
Kornsort: Conserta
Buteljerad: 22 juni 2021
Fat: Bourbonfat, nya amerikanska ekfat ”virgin wood”
Antal fat: 23 st

Kort om Benriach

Benriach Distillery i norra Speyside var ett av de många destillerier som byggdes i slutet av 1800-talet när den skotska whiskyindustrin blomstrade. Blendwhiskyn hade erövrat världen och scotch var den stora modedrycken. Under dessa år skapade whiskybaronerna sina varumärken och byggde ofantliga förmögenheter. Men lycksökarna var många, bara några år in i det nya århundradet var överproduktionen ett faktum och branschen kollapsade. Benriach var ett av flera destillerier som drogs med i fallet. Bara tre år efter starten stängdes Benriach och skulle inte öppnas igen förrän 65 år senare. Under 1960- och 1970-talen gick produktionen på högvarv och man gjorde för ovanlighetens skull både rökig och orökt Speysidewhisky. 2002 stängds Benriach på nytt. Två år senare köptes destilleriet av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker inledde sitt arbete. 2016 såldes Benriach till nuvarande ägarna amerikanska Brown Forman.

  • I dag är det endast tre destillerier i Skottland som mältar all sin malt på egna mältningsgolv
  • Springbank och två nystartade Benriachs ursprungliga mältningsanläggning var i drift även under destilleriets långa nedläggningsperiod
  • Benriach är ett av relativt få destillerier som har en åldersbestämd ”core range” med utgåvor mellan 10 och 30 år, i både rökiga och orökta versioner
  • Benriach är högskotska och betyder ”den röda hjortens kulle”
  • Benriach är känt för sitt innovativa fatarbete med många typer av lagringar
Läs mer
en flaska whisky på korn benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt…

en flaska benriach smokey season

Benriach Smoke Season (Sk)

Gyllene färg. Tydlig doft av rök, frukt, grillad ananas, söt barbecue-rök, tallbarr och örter. Intensivt rökig...
Pris: 699:- (70 cl)
en flaska the ten benriach

Benriach The Ten (Sk)

BenRiach The Ten old är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt...
Pris: 499:- (70 cl)

Inspiration

ett landskap föreställande Speyside

Speyside – bakom varje vägkrök finns ett destilleri

ansiktet av den skotska Robert Burns

Robert Burns – the king of scots

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close