Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Doften är klassiskt speyside-fruktig med inslag av päron, malt och färsk ek. Smaken har inslag av vanilj, citron, torkat gräs och toffee med ett behagligt smörigt avslut. Eftersmaken har en stillsam sötma som dröjer sig kvar med vanilj och frukt.
Benriach Malting Season är den första utgåvan i en återkomammande serie där mältningsgrad och kornsorter kommer att variera. Utgåvan är en smakfull whisky och särskilt intressant om man vill uppleva vad traditionell golvmältning betyder för smakerna. Det är också en mungod, behagligt söt och njutbar sipping-whisky som passar i många sammanhang.
Det är inte många destillerier i Skottland som ännu mältar sitt korn på gammaldags maltgolv. Den dyra och omständliga processen har för längesedan ersatts av industriellt mältat korn som köps in från centrala fabriker. Benriach är ett undantag, där har den urgamla konsten att golvmälta bevarats. Nu lanseras för Benriach för första gången på mer än 100 år en singelmaltwhisky uteslutande gjord av eget golvmältat korn – Benriach Malting Session.
Före 1960 var mältningen ett viktigt moment vid varje destilleri. Att arbeta i mälteriet var tungt och krävde mycket personal. Ofta slet männen ut sina kroppar genom att dagligen vända malt för att förhindra att det fuktiga kornet började mögla under den viktiga groningsprocessen. En ”maltman” kunde lyfta tiotals ton malt per dag, om och om igen. När industriella tekniker infördes upphörde mältningen vid destillerierna och man kunde istället köpa färdig malt från fabriker. Ett fåtal destillerier behöll den manuella mältningen, men även om också den fick ny teknik som förhindrade krumma ryggar, var fördelarna med färdigköpt malt ändå uppenbara. I dag mältar färre än tio destillerier sin egen malt och av dessa är det bara ett fåtal som mältar allt korn de behöver.
Många anser att mycket av destilleriernas särart försvann med golvmältningen, att den centrala mältningen har likriktat whiskyns smaker och att inte bara ett hantverk och en uråldrig tradition, utan också något av destilleriernas själ försvunnit. Därför var det ett mycket sensationellt och efterlängtat besked när Benriach 2012 meddelade att de återupptar den klassiska golvmältningen. Sedan dess har destilleriet mältat under en månad varje år. Benriach Malting Season är den första utgåvan med denna egenmältade whisky.
Antal buteljerade flaskor: 6 672 st
Destillerad: November 2012
Kornsort: Conserta
Buteljerad: 22 juni 2021
Fat: Bourbonfat, nya amerikanska ekfat ”virgin wood”
Antal fat: 23 st
Benriach Distillery i norra Speyside var ett av de många destillerier som byggdes i slutet av 1800-talet när den skotska whiskyindustrin blomstrade. Blendwhiskyn hade erövrat världen och scotch var den stora modedrycken. Under dessa år skapade whiskybaronerna sina varumärken och byggde ofantliga förmögenheter. Men lycksökarna var många, bara några år in i det nya århundradet var överproduktionen ett faktum och branschen kollapsade. Benriach var ett av flera destillerier som drogs med i fallet. Bara tre år efter starten stängdes Benriach och skulle inte öppnas igen förrän 65 år senare. Under 1960- och 1970-talen gick produktionen på högvarv och man gjorde för ovanlighetens skull både rökig och orökt Speysidewhisky. 2002 stängds Benriach på nytt. Två år senare köptes destilleriet av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker inledde sitt arbete. 2016 såldes Benriach till nuvarande ägarna amerikanska Brown Forman.
Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.