Benriach Peated Cask Strength Batch 1

70 cl
779:-

Speyside är det nav kring vilket hela whiskyindustrin snurrar. I detta lilla, glest befolkade nordöstra hörn av det skotska höglandet, ligger nästan hälften av Skottlands alla whiskydestillerier. Här har man alltid gjort sin whisky i en robust, fruktig och svagt rökt stil. Nu lanserar Nigab något så ovanligt som en rökbomb från denna historiska whiskyregion.

Det var i Speyside som myndigheterna jagade de många lönnbrännerierna hårdast. En rökpelare som steg mot skyn var en tydlig signal till kronans fiskaler om att det på gick whiskytillverkning och de många destillatörerna torkade därför sin malt snabbt, försiktigt och ofta i skydd av mörkret. 1824 ökade myndigheterna trycket och förmådde George Smith vid Glenlivet Distillery att under buller och bång bli den förste att skriva på kung George den IV:s papper om skatteplikt. Men då var redan den typiska svagt rökta Speyside-stilen etablerad och det pärlband av destillerier som nu valde att gå samma lagliga väg som Glenlivet fortsatte att tillverka traktens typ av whisky.

Detta var 70 år innan Benriach ens fanns på ritbordet hos John Duff borta vid Riach farm strax intill Longmorn. Men när produktionen vid Benriach kom i gång 1898 fanns inget annat i tankarna än att göra som man alltid gjort i Speyside, en robust, svagt rökt och fyllig whisky.

Det skulle dröja till 1983 innan Benriachs ägare fick brist på rökig malt i sina kryddlådor i blandningsfabriken och man beslutade att som första destilleri i Speyside producera sådan whisky själva. Men det är först nu, 34 år senare, som en hårt rökt whisky från Benriach lanseras på sin naturliga fatstyrka, som cask strength.

Benriach Peated Cask Strength Batch 1 är en mycket kraftfull och distinkt whisky med en markerad lite sotig rök i doften. Under rökslingorna finns milda kryddor som kanel, ingefära och vanilj. Smaken är robust, pepprig med lätta fruktiga inslag. Med vatten känns whiskyn sötare och växer ut i en mjuk björkvedsrök som sakta klingar av genom ett ackord av ek och vanilj. Benriach Peated Cask Strength Batch 1 är en whisky för alla vänner av rökig whisky. Tack vare den höga alkoholhalten ger den en intensiv smakupplevelse där Benriach robusta rök dominerar. Det är en särskilt spännande whisky för den som vill undersöka hur rökig fastlandswhisky skiljer sig från sådan som produceras på andra platser i Skottland.

Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker. Förvärvet blev en nytändning. Snart framstod Billy Walker som en av den skotska whiskyindustrins mest kreativa innovatörer. Under Billy Walkers ledning blev Benriach ett mycket framgångsrikt destilleri känt för sina många innovativa utgåvor. 2008 förvärvades även Glendronach och 2013 Glenglassaugh. 2016 såldes Benriach Distillery Co till amerikanska Brown Forman. Till Billy Walkers efterträdare rekryterade de nya ägarna välkända Rachel Barrie som Master Blender med uppgift att fortsätta utveckla Skottlands kanske mest experimentella och kreativa destilleri.

Läs mer
Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt…

flaska whisky från Benriach the twelve

Benriach The Twelve (Sk)

Stor och komplex doft av honung, kokos, lönnsirap och blåbärspaj. Smaken är mjuk med inslag av Maraschino-körsbär...
Pris: 579:- (70 cl)
Benriach The Smoky Twelve flaska

Benriach The Smoky Twelve (Sk)

Benriach The Smoky Twelve är en smakupplevelse för alla vänner av rökig whisky. Rökig whisky från Speyside är...
Pris: 599:- (70 cl)

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close