BenRiach Sherry Wood aged 12 Years

BenRiach Sherry Wood 12 YO

70 cl
549:-

Sherry Wood 12 YO är en whisky som lagrats på 100 % sherryfat. För att ge denna vinösa bär- och fruktbomb en extra boozt av sherry har whiskyn därefter dragits om för slutlagring på aktiva fat som tidigare innehållet Oloroso-sherry och den allra tyngsta och fruktigt söta Pedro Ximénez. Doften är mycket fruktig, russin, fikon, mörk choklad och flera lager av finstämda sherrytoner. Smaken bjuder på mogna frukter, sultanrussin, ugnsbakad ananas, chokladfondant, men också söta citrusfrukter, mandariner, pomerans och en liten lakritston. I eftersmaken kommer mer choklad, tobak och rostad ek.

Sherrylagrad whisky är enligt många whiskyentusiaster dryckesvärldens Grand Cru. En handfull destillerier har utvecklat sitt fatarbete till mästerskap. Att lagra på sherryfat är i många fall det man helst ägnar sig åt. Just när det gäller fatarbete, lagring och slutlagring är BenRiach en stilbildare. Sherry Wood 12 Years är en uppvisning i lagringskonst.

När sherryfaten etablerades i den skotska whiskyindustrin mot slutet av 1800-talet kom de att inleda en ny era i dryckeshistorien. Det var först i och med dessa fat man upptäckte långlagringens betydelse. Tidigare hade skottarna knappt lagrat längre än vad stunden krävde, men nu upptäcktes vad tid och sherry kunde åstadkomma. Snart var sherryfaten helt dominerande och långlagring i två år blev ett lagkrav, för att några år senare förlängas till tre år. Sherryfaten dominerade helt whiskyindustrin fram till dess förbudstiden i USA var över och billiga bourbonfat blev tillgängliga i stora mängder.

Sherrylagrad whisky anses alltjämt vara formel 1 bland whiskystilarna. Dessvärre är efterfrågan på sherryfat större än efterfrågan på sherry så endast ett fåtal destillerier har så goda kontakter med spanska sherrybodegor att de kan profilera sig med sherrylagrad whisky i sin ”core-range”. Ett av dessa är BenRiach.

BenRiach har kanske mer än något annat destilleri förädlat konsten att lagra whisky. Genom slutlagring, dubbellagring, vinfatslagring och lagring på ett mycket stort antal fattyper är BenRiach ett av Skottlands mest innovativa destillerier.

Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker. Förvärvet blev en nytändning. Snart framstod Billy Walker som en av den skotska whiskyindustrins mest kreativa innovatörer. Under Billy Walkers ledning blev Benriach ett mycket framgångsrikt destilleri känt för sina många innovativa utgåvor. 2008 förvärvades även Glendronach och 2013 Glenglassaugh. 2016 såldes Benriach Distillery Co till amerikanska Brown Forman. Till Billy Walkers efterträdare rekryterade de nya ägarna välkända Rachel Barrie som Master Blender med uppgift att fortsätta utveckla Skottlands kanske mest experimentella och kreativa destilleri.

Läs mer
Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt…

flaska whisky från Benriach the twelve

Benriach The Twelve (Sk)

Stor och komplex doft av honung, kokos, lönnsirap och blåbärspaj. Smaken är mjuk med inslag av Maraschino-körsbär...
Pris: 549:- (70 cl)
Benriach The Smoky Twelve flaska

Benriach The Smoky Twelve (Sk)

Benriach The Smoky Twelve är en smakupplevelse för alla vänner av rökig whisky. Rökig whisky från Speyside är...
Pris: 549:- (70 cl)

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
Monkey Shoulder

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close