Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Gyllene färg. Tydlig doft av rök, frukt, grillad ananas, söt barbecue-rök, tallbarr och örter. Intensivt rökig smak av timjan och citrus, men också söta inslag av honung, vanilj och tropiska frukter. Lång och maltig eftersmak med farinsocker och en kvardröjande torvrök.
Skottlands och hela whiskyvärldens epicentrum är den lilla regionen Speyside. Ända sedan tillverkningen blev laglig för snart 200 år sedan har Speysidewhiskyn präglat uppfattningen om hur skotsk whisky ska vara. I dag har mycket förändrats, men Benriach är ett destilleri som mer än något annat håller fast vid den historiska Speysidewhiskyn – Smoke Season är ett exempel på detta.
Rökig whisky förknippas inte längre med Speyside, men under stora delar av 1800-talet var kraftigt torvrökt whisky Speysides signum. Det svårtillgängliga läget, det kuperade landskapet, bergen och skogen gjorde det enkelt att gömma en whiskypanna. I Speyside kunde en rökpelare stiga mot skyn utan större risk att kronans skatteinspektörer skulle upptäcka den. När tillverkningen moderniserades och det blev enklare och billigare att torka sin malt med varmluft stängdes destilleriernas mältningsgolv och Speysidewhiskyn förändrades i grunden. Benriach är ett undantag. Trots att destilleriet varit stängt under stora delar av 1900-talet har man ändå haft sitt gammaldags mältningsgolv i drift, och sedan Benriach återöppnades 1965 har man, som det enda destilleriet i Speyside producerat riktigt kraftfull gammaldags rökwhisky under en ”smoke season” varje år.
Smoke Season är Benriach hittills rökigaste whisky. Namnet syftar på den period – de veckor – som man varje år destillerar hårt rökt malt. Till skillnad från de flesta andra destillerier som gör rökig whisky använder Benriach torv från fastlandet. Sådan torv har ett större inslag av lövträd vilket sätter en särskild smak på whiskyn.
Recept: 100 % hårt rökt malt
Upplaga: Small batch limited edition
Ursprung: Skottland Speyside
Fat: Ex-bourbon samt nya ekfat ”virgin wood”
Benriach byggdes med sällsynt dålig timing 1897. Efterfrågan på den nya tidens blendwhisky var enorm och destillerier startades på löpande band. Ingen såg farorna med den överproduktion som uppstod. Den så kallade Pattison-kraschen skickade chockvågor genom whiskyindustrin och Benriach drogs med i fallet. Efter bara tre års drift stängdes Benriach och öppnades inte igen förrän 1965. Benriach stängdes på nytt 2002 men återstartades igen ett par år senare av ett nytt ägarbolag.
Benriach – Smoke Season är en intensivt rökig whisky som kan jämföras med de hårdast rökiga sorterna från Islay. Att whiskyn får sina smaker från fastlandstorv ger den dock en annorlunda och mer fruktig karaktär. Det är i allra högsta grad en whisky för den som uppskattar rökig whisky med många nyanser.
Läs merBenriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.