en flaska benriach smokey season

Benriach Smoke Season

70 cl
699:-

Smakbeskrivning

Gyllene färg. Tydlig doft av rök, frukt, grillad ananas, söt barbecue-rök, tallbarr och örter. Intensivt rökig smak av timjan och citrus, men också söta inslag av honung, vanilj och tropiska frukter. Lång och maltig eftersmak med farinsocker och en kvardröjande torvrök.

Smoke Season

Skottlands och hela whiskyvärldens epicentrum är den lilla regionen Speyside. Ända sedan tillverkningen blev laglig för snart 200 år sedan har Speysidewhiskyn präglat uppfattningen om hur skotsk whisky ska vara. I dag har mycket förändrats, men Benriach är ett destilleri som mer än något annat håller fast vid den historiska Speysidewhiskyn – Smoke Season är ett exempel på detta.

Rökig whisky förknippas inte längre med Speyside, men under stora delar av 1800-talet var kraftigt torvrökt whisky Speysides signum. Det svårtillgängliga läget, det kuperade landskapet, bergen och skogen gjorde det enkelt att gömma en whiskypanna. I Speyside kunde en rökpelare stiga mot skyn utan större risk att kronans skatteinspektörer skulle upptäcka den. När tillverkningen moderniserades och det blev enklare och billigare att torka sin malt med varmluft stängdes destilleriernas mältningsgolv och Speysidewhiskyn förändrades i grunden. Benriach är ett undantag. Trots att destilleriet varit stängt under stora delar av 1900-talet har man ändå haft sitt gammaldags mältningsgolv i drift, och sedan Benriach återöppnades 1965 har man, som det enda destilleriet i Speyside producerat riktigt kraftfull gammaldags rökwhisky under en ”smoke season” varje år.

Smoke Season är Benriach hittills rökigaste whisky. Namnet syftar på den period – de veckor – som man varje år destillerar hårt rökt malt. Till skillnad från de flesta andra destillerier som gör rökig whisky använder Benriach torv från fastlandet. Sådan torv har ett större inslag av lövträd vilket sätter en särskild smak på whiskyn.

Korta fakta

Recept: 100 % hårt rökt malt
Upplaga: Small batch limited edition
Ursprung: Skottland Speyside
Fat: Ex-bourbon samt nya ekfat ”virgin wood”

Kort om Benriach

Benriach byggdes med sällsynt dålig timing 1897. Efterfrågan på den nya tidens blendwhisky var enorm och destillerier startades på löpande band. Ingen såg farorna med den överproduktion som uppstod. Den så kallade Pattison-kraschen skickade chockvågor genom whiskyindustrin och Benriach drogs med i fallet. Efter bara tre års drift stängdes Benriach och öppnades inte igen förrän 1965. Benriach stängdes på nytt 2002­ men återstartades igen ett par år senare av ett nytt ägarbolag.

  • Smoke Season förekommer på alla destillerier som gör både rökig och orökt whisky
  • Benriach är ett av mycket få destillerier som har en traditionell golvmältningsanläggning i drift
  • Benriach är högskotska och betyder ”den röda hjortens kulle”
  • Att uteslutande torka den groende malten med fastlandstorv är ovanligt

För vem

Benriach – Smoke Season är en intensivt rökig whisky som kan jämföras med de hårdast rökiga sorterna från Islay. Att whiskyn får sina smaker från fastlandstorv ger den dock en annorlunda och mer fruktig karaktär. Det är i allra högsta grad en whisky för den som uppskattar rökig whisky med många nyanser.

Läs mer
Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt…

en flaska the ten benriach

Benriach The Ten (Sk)

BenRiach The Ten old är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt...
Pris: 499:- (70 cl)
flaska whisky från Benriach the twelve

Benriach The Twelve (Sk)

Stor och komplex doft av honung, kokos, lönnsirap och blåbärspaj. Smaken är mjuk med inslag av Maraschino-körsbär...
Pris: 579:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close