Benriach Temporis 21 yo

BenRiach Temporis Peated 21 YO

BenRiach Temporis 21 yo har en djup bärnstensfärg och en lite söt och behaglig rökdoft som balanseras med honung, mogna päron och rostad ek. Smaken är mjuk, nästan gräddig där den eleganta röken omfamnas av exotiska frukter och en antydan till mynta. Där finns också inslag av ananas, stjärnanis och kanel. Eftersmaken är lång med inslag av honung och rök.

BenRiach Temporis är tänkt som en hälsning till äldre tiders Speysidewhisky, där torvrökt malt, Pedro Ximenes- och olorosofat satte en tydlig stil på whiskyn. Malten kommer från trakten och har bland annat mältats på egna traditionella maltgolv, precis som förr i tiden i Speyside. När BenRiach i början av 1970-talet beslutade att börja tillverka hårt rökt singelmalt var man ensamma om detta i Speyside, golvmältningen hade nästan försvunnit och vid mälterierna använde man nästan bara kol- och varmluft. Men redan då valde BenRiach en egen väg. Man körde hårt på sina egna maltgolv och byggde upp omfattande lager av rökig whisky. Den ambitionen har fortsatt och därför kan BenRiach som ett av mycket få fastlandsdestillerier förtjusa oss med riktigt gammal rökig whisky – såsom whiskyn var förr i tiden i Speyside.

När affärsmannen John Duff byggde BenRiach 1898 var det mitt under en gigantisk whiskyboom. Blendwhiskyn var uppfunnen, hela världen hade börjat dricka scotch, man vädrade lysande affärer överallt och destillerier byggdes i stort sett bakom varje backkrön i Speyside. Ingen såg den överproduktion som skulle komma, allra minst John Duff som haft framgångar med sitt andra destilleri, Longmorn. Ett stenkast från Longmorn lät han byggda ett hypermodernt destilleri helt i betong. Vi vet egentligen inte så mycket om whiskyn som producerades vid BenRiach dessa första år. Men vi vet att John Duff lagrade på såväl sherry som vinfat och fat av virgin wood. Vi vet också att malten huvudsakligen torkades med torv och att whiskyn därmed blev rejält rökig.

Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker. Förvärvet blev en nytändning. Snart framstod Billy Walker som en av den skotska whiskyindustrins mest kreativa innovatörer. Under Billy Walkers ledning blev Benriach ett mycket framgångsrikt destilleri känt för sina många innovativa utgåvor. 2008 förvärvades även Glendronach och 2013 Glenglassaugh. 2016 såldes Benriach Distillery Co till amerikanska Brown Forman. Till Billy Walkers efterträdare rekryterade de nya ägarna välkända Rachel Barrie som Master Blender med uppgift att fortsätta utveckla Skottlands kanske mest experimentella och kreativa destilleri.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…

en flaska the ten benriach

Benriach The Ten (Sk)

BenRiach The Ten old är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt...
Pris: 549:- (70 cl)
benriach_smokey_ten_flaska

BenRiach The Smoky Ten (Sk)

Elegant och rökig doft. Mjuk, fyllig smak med inslag av honung och vanilj. Lång eftersmak med toner av kryddor och...
Pris: 599:- (70 cl)

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close