Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
BenRiach Temporis 21 yo har en djup bärnstensfärg och en lite söt och behaglig rökdoft som balanseras med honung, mogna päron och rostad ek. Smaken är mjuk, nästan gräddig där den eleganta röken omfamnas av exotiska frukter och en antydan till mynta. Där finns också inslag av ananas, stjärnanis och kanel. Eftersmaken är lång med inslag av honung och rök.
BenRiach Temporis är tänkt som en hälsning till äldre tiders Speysidewhisky, där torvrökt malt, Pedro Ximenes- och olorosofat satte en tydlig stil på whiskyn. Malten kommer från trakten och har bland annat mältats på egna traditionella maltgolv, precis som förr i tiden i Speyside. När BenRiach i början av 1970-talet beslutade att börja tillverka hårt rökt singelmalt var man ensamma om detta i Speyside, golvmältningen hade nästan försvunnit och vid mälterierna använde man nästan bara kol- och varmluft. Men redan då valde BenRiach en egen väg. Man körde hårt på sina egna maltgolv och byggde upp omfattande lager av rökig whisky. Den ambitionen har fortsatt och därför kan BenRiach som ett av mycket få fastlandsdestillerier förtjusa oss med riktigt gammal rökig whisky – såsom whiskyn var förr i tiden i Speyside.
När affärsmannen John Duff byggde BenRiach 1898 var det mitt under en gigantisk whiskyboom. Blendwhiskyn var uppfunnen, hela världen hade börjat dricka scotch, man vädrade lysande affärer överallt och destillerier byggdes i stort sett bakom varje backkrön i Speyside. Ingen såg den överproduktion som skulle komma, allra minst John Duff som haft framgångar med sitt andra destilleri, Longmorn. Ett stenkast från Longmorn lät han byggda ett hypermodernt destilleri helt i betong. Vi vet egentligen inte så mycket om whiskyn som producerades vid BenRiach dessa första år. Men vi vet att John Duff lagrade på såväl sherry som vinfat och fat av virgin wood. Vi vet också att malten huvudsakligen torkades med torv och att whiskyn därmed blev rejält rökig.
Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker. Förvärvet blev en nytändning. Snart framstod Billy Walker som en av den skotska whiskyindustrins mest kreativa innovatörer. Under Billy Walkers ledning blev Benriach ett mycket framgångsrikt destilleri känt för sina många innovativa utgåvor. 2008 förvärvades även Glendronach och 2013 Glenglassaugh. 2016 såldes Benriach Distillery Co till amerikanska Brown Forman. Till Billy Walkers efterträdare rekryterade de nya ägarna välkända Rachel Barrie som Master Blender med uppgift att fortsätta utveckla Skottlands kanske mest experimentella och kreativa destilleri.
Läs merBenriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.