en flaska whisky från benriach

Benriach The Sixteen

Smakbeskrivning

Benriach The Sixteen har en honungsrik doft med krämiga toner av hasselnötter, ugnsbakade äpplen, ingefära och aprikos. I smaken möter honungsglaserad malt, rostad ek, plommon, persika, kanderade apelsinskal och en finstämd kanel. Eftersmaken är vibrerande och lång med lätta vågor av en knappt förnimbar rök.

För vem

Benriach The Sixteen är en elegant whisky med söta och finstämda toner. Det är en afterdinner-dram, eller en perfekt whisky att förgylla en vaniljdessert med. Det är också en intressant whisky för den som vill uppleva en modern Speysidewhisky med alla de fylliga och eleganta toner som man förknippar med regionen.

Korta Fakta

 • Ursprung: Skottland, Speyside
 • Buteljerad 2022 11 09
 • Destillerad: 2006
 • Ålder 16 år
 • Fat: Ex Bourbon casks, ex-sherryfat och virgin oak
 • Övrigt: Ej kylfiltrerad, ej färgad

Gott att veta

Med sin serie ”Three Cask Matured” har Benriach klivit fram som ett av Speysides mer intressanta destillerier. Bakom den hyllade serien står ”The Lady Blender” Dr. Rachel Barrie som 2017 tog över som masterblender efter legendaren Billy Walker. Rachel Barrie är en mycket meriterad och respekterad masterblender. Efter examen vid universitetet i Edinburgh började hon vid Scotch Whisky Research Institute. Därefter anställdes hon som masterblender vid Glenmorangie där hon ansvarade för varumärken som Glenmorangie, Ardbeg och en rad andra under 16 år. 2012 kom hon till Bowmore-Morrison för att utveckla märken som Bowmore, Glen Garioch och Auchentoshan. Hon hade även ansvar för Laphroaig och Ardmore samt blendwhiskyn Teacher’s.

Med Three Cask Matured arbetar Rachel Barrie med att hitta de mest balanserade kombinationerna utifrån lagring och fattyper. Receptet till The Sixteen är detsamma som till den smått legendariska Benriach 16 years old. Med The Sixteen har Rachel Barrie arbetat med lågintensiva bourbon- och sherryfat, som använts minst två gånger. Det ger en elegant whisky som får mer destilleri- än fatkaraktär. Dessutom har hon tagit hjälp av nya ekfat, vilket ger betydligt mer färg, och kryddiga toner av rostad ek och vanilj.

Kort om Benriach

När Benriach byggdes var det mitt i den största whiskyboom som branschen någonsin upplevt. Under 1800-talets sista decennier byggdes 33 destillerier i Skottland. Anledningen var blendwhiskyn som hade gjort global succé i takt med att handelsvägarna blivit allt öppnare och att den brittiska handelsflottan nådde allt längre ut i Imperiet. Benriach byggdes 1898. Det var ägarna till granndestilleriet Longmorn, som behövde öka kapaciteten för att hänga med i whiskykarusellen. Framtidsutsikterna var minst sagt goda. Men timingen skulle visa sig sällsynt dålig. Alla nystartade destillerier blev för många och snart var överproduktion ett faktum. Dessutom visade sig branschen uppblåst av två bröder Pattison, som förbundit sig att köpa stora volymer från många destillerier. Den berömda Pattisonkraschen lamslog hela industrin. Nystartade Benriach föll tungt, och var ytterst nära att dra med sig Longmorn i fallet. Benriach stängdes och skulle inte återöppnas förrän efter mer än 60 år.

År 1965 återstartades Benriach av Glenlivet Dsitillers och några år senare kom det in i kanadensiska Seagrams ägarportfölj. Produktionen skruvades upp på högvarv, men bara fram till 2002 då destilleriet stängdes på nytt. Två år senare köptes det av en sydafrikansk ägargrupp och Billy Walker, som inledde en ny mycket framgångsrik era. 2016 såldes Benriach till nuvarande ägarna, amerikanska Brown Forman.

 • Benriach är ett av mycket få destillerier som har en gammal golvmältningsanläggning i drift
 • Benriach betyder den röda hjortens kulle
 • Benriach var länge ett av få stora destillerier som inte hade ett besökscentrum, ett stort sådant öppnades först 2021
 • Benriach har även en gammaldags traditionell mäsktunna med rakor
 • Benriach är ett av få destillerier som kan upprätthålla åldersbestämda utgåvor mellan 10 och 30 år, i både rökiga och orökta versioner
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…

en flaska the ten benriach

Benriach The Ten (Sk)

BenRiach The Ten old är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt...
Pris: 549:- (70 cl)
benriach_smokey_ten_flaska

BenRiach The Smoky Ten (Sk)

Elegant och rökig doft. Mjuk, fyllig smak med inslag av honung och vanilj. Lång eftersmak med toner av kryddor och...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

ett landskap föreställande Speyside

Speyside – bakom varje vägkrök finns ett destilleri

fem flaskor whisky tips på julklapp och present

Fem tips på presenter till whiskyälskaren!

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close