Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Benriach The Sixteen har en honungsrik doft med krämiga toner av hasselnötter, ugnsbakade äpplen, ingefära och aprikos. I smaken möter honungsglaserad malt, rostad ek, plommon, persika, kanderade apelsinskal och en finstämd kanel. Eftersmaken är vibrerande och lång med lätta vågor av en knappt förnimbar rök.
Benriach The Sixteen är en elegant whisky med söta och finstämda toner. Det är en afterdinner-dram, eller en perfekt whisky att förgylla en vaniljdessert med. Det är också en intressant whisky för den som vill uppleva en modern Speysidewhisky med alla de fylliga och eleganta toner som man förknippar med regionen.
Med sin serie ”Three Cask Matured” har Benriach klivit fram som ett av Speysides mer intressanta destillerier. Bakom den hyllade serien står ”The Lady Blender” Dr. Rachel Barrie som 2017 tog över som masterblender efter legendaren Billy Walker. Rachel Barrie är en mycket meriterad och respekterad masterblender. Efter examen vid universitetet i Edinburgh började hon vid Scotch Whisky Research Institute. Därefter anställdes hon som masterblender vid Glenmorangie där hon ansvarade för varumärken som Glenmorangie, Ardbeg och en rad andra under 16 år. 2012 kom hon till Bowmore-Morrison för att utveckla märken som Bowmore, Glen Garioch och Auchentoshan. Hon hade även ansvar för Laphroaig och Ardmore samt blendwhiskyn Teacher’s.
Med Three Cask Matured arbetar Rachel Barrie med att hitta de mest balanserade kombinationerna utifrån lagring och fattyper. Receptet till The Sixteen är detsamma som till den smått legendariska Benriach 16 years old. Med The Sixteen har Rachel Barrie arbetat med lågintensiva bourbon- och sherryfat, som använts minst två gånger. Det ger en elegant whisky som får mer destilleri- än fatkaraktär. Dessutom har hon tagit hjälp av nya ekfat, vilket ger betydligt mer färg, och kryddiga toner av rostad ek och vanilj.
När Benriach byggdes var det mitt i den största whiskyboom som branschen någonsin upplevt. Under 1800-talets sista decennier byggdes 33 destillerier i Skottland. Anledningen var blendwhiskyn som hade gjort global succé i takt med att handelsvägarna blivit allt öppnare och att den brittiska handelsflottan nådde allt längre ut i Imperiet. Benriach byggdes 1898. Det var ägarna till granndestilleriet Longmorn, som behövde öka kapaciteten för att hänga med i whiskykarusellen. Framtidsutsikterna var minst sagt goda. Men timingen skulle visa sig sällsynt dålig. Alla nystartade destillerier blev för många och snart var överproduktion ett faktum. Dessutom visade sig branschen uppblåst av två bröder Pattison, som förbundit sig att köpa stora volymer från många destillerier. Den berömda Pattisonkraschen lamslog hela industrin. Nystartade Benriach föll tungt, och var ytterst nära att dra med sig Longmorn i fallet. Benriach stängdes och skulle inte återöppnas förrän efter mer än 60 år.
År 1965 återstartades Benriach av Glenlivet Dsitillers och några år senare kom det in i kanadensiska Seagrams ägarportfölj. Produktionen skruvades upp på högvarv, men bara fram till 2002 då destilleriet stängdes på nytt. Två år senare köptes det av en sydafrikansk ägargrupp och Billy Walker, som inledde en ny mycket framgångsrik era. 2016 såldes Benriach till nuvarande ägarna, amerikanska Brown Forman.
Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.