Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
De flesta destillerier tillverkar samma typ av whisky som de i huvudsak lagrar på en eller några få fattyper. Benriach däremot gör tre typer av whisky som de lagrar på mängder av fat från hela världen. Mångfalden ger Master Blender Rachel Barrie en enorm verktygslåda när hon utvecklar och experimenterar med sin whiskys många möjligheter. Ur de fyra pannorna tar Benriach varje år ut gott och väl två miljoner liter råsprit. Det är dels lättrökt råsprit i klassisk Speysidestil, dels hårt rökt och dessutom en trippeldestillerad råsprit. Dessa stilar i kombination med det ett mycket aktivt fatarbete och med lagring på mängder av fat, gör Benriach till Speysides, och antagligen hela Skottlands, mest mångfacetterade destilleri.
År 1983 satte Benriach full fyr på torveldarna under sina kölnor och började tillverka en hårt rökt singelmalt. Sådan whisky gjordes knappast alls på fastlandet vid den tiden, och definitivt inte i Speyside. Benriachs rökiga Old School Speysidewhisky har blivit en storslagen succé, mångfaldigt prisbelönt och hyllad av whiskyexpertis över hela världen. Benriach – The Smoky Twelve är en hårt rökt whisky som lagras på tre typer av fat: bourbon, sherry och fat som tidigare har innehållit det berömda sicilianska dessertvinet Marsala.
Doft: Vanilj och torv, nygräddade brownies, torkad frukt och rostad mandel.
Smak: Mörk choklad, apelsinskal, farinsocker, kolad ek, kakao och citrusrök.
Eftersmak: Lång och elegant rök, hasselnötter, lätt ton av svartpeppar och hickoryträ.
Benriach byggdes vid Longmorn i norra Speyside 1897 under den mest blomstrande tiden i whiskyhistorien. Blendwhiskyn hade erövrat världen och efterfrågan på whisky tycktes omättlig. Många blandningsföretag vädrade stora affärer och på bara några år grundades ett 20 tal nya destillerier i Skottland. Men Benriach han knappt starta förrän det uppdagades att det fanns en enorm överproduktion i landet. I kraschen som följde sattes Benriach i konkurs. Mellan 1900 och 1965 producerades överhuvudtaget ingen whisky på Benriach. Det skulle dröja till början av 2004 innan de första originalutgåvorna lanserades, mer än 100 år efter destilleriets start.
Benriach The Smoky Twelve är en smakupplevelse för alla vänner av rökig whisky. Rökig whisky från Speyside är mycket ovanligt. Den gräddiga och fruktiga citrusröken visar upp en gammaldags och intressant whiskystil, olik den som exempelvis produceras på Islay. Marsala-faten bidrar dessutom med gräddiga vinösa toner som gör The Smoky Twelve till en mjuk, nästan fruktig whisky.
Läs merBenriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.