Benriach The Smoky Twelve flaska

Benriach The Smoky Twelve

De flesta destillerier tillverkar samma typ av whisky som de i huvudsak lagrar på en eller några få fattyper. Benriach däremot gör tre typer av whisky som de lagrar på mängder av fat från hela världen. Mångfalden ger Master Blender Rachel Barrie en enorm verktygslåda när hon utvecklar och experimenterar med sin whiskys många möjligheter. Ur de fyra pannorna tar Benriach varje år ut gott och väl två miljoner liter råsprit. Det är dels lättrökt råsprit i klassisk Speysidestil, dels hårt rökt och dessutom en trippeldestillerad råsprit. Dessa stilar i kombination med det ett mycket aktivt fatarbete och med lagring på mängder av fat, gör Benriach till Speysides, och antagligen hela Skottlands, mest mångfacetterade destilleri.

År 1983 satte Benriach full fyr på torveldarna under sina kölnor och började tillverka en hårt rökt singelmalt. Sådan whisky gjordes knappast alls på fastlandet vid den tiden, och definitivt inte i Speyside. Benriachs rökiga Old School Speysidewhisky har blivit en storslagen succé, mångfaldigt prisbelönt och hyllad av whiskyexpertis över hela världen. Benriach – The Smoky Twelve är en hårt rökt whisky som lagras på tre typer av fat: bourbon, sherry och fat som tidigare har innehållit det berömda sicilianska dessertvinet Marsala.

Doft: Vanilj och torv, nygräddade brownies, torkad frukt och rostad mandel.
Smak: Mörk choklad, apelsinskal, farinsocker, kolad ek, kakao och citrusrök.
Eftersmak: Lång och elegant rök, hasselnötter, lätt ton av svartpeppar och hickoryträ.

Benriach byggdes vid Longmorn i norra Speyside 1897 under den mest blomstrande tiden i whiskyhistorien. Blendwhiskyn hade erövrat världen och efterfrågan på whisky tycktes omättlig. Många blandningsföretag vädrade stora affärer och på bara några år grundades ett 20 tal nya destillerier i Skottland. Men Benriach han knappt starta förrän det uppdagades att det fanns en enorm överproduktion i landet. I kraschen som följde sattes Benriach i konkurs. Mellan 1900 och 1965 producerades överhuvudtaget ingen whisky på Benriach. Det skulle dröja till början av 2004 innan de första originalutgåvorna lanserades, mer än 100 år efter destilleriets start.

  • Benriach är högskotska och betyder ”den röda hjortens kulle”
  • Benriach är ett av mycket få destillerier som har egen golvmältning i drift
  • Benriach är det enda destilleriet i Speyside som trippeldestillerar
  • Benriach är ett av få destillerier som förmår buteljera en åldersbestämd core range. Den består av 10, 12, 21, 25 och 30-åriga utgåvor
  • Benriach anses vara ett av de mest innovativa destillerierna när det gäller fatarbete och slutlagring

Benriach The Smoky Twelve är en smakupplevelse för alla vänner av rökig whisky. Rökig whisky från Speyside är mycket ovanligt. Den gräddiga och fruktiga citrusröken visar upp en gammaldags och intressant whiskystil, olik den som exempelvis produceras på Islay. Marsala-faten bidrar dessutom med gräddiga vinösa toner som gör The Smoky Twelve till en mjuk, nästan fruktig whisky.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…

en flaska the ten benriach

Benriach The Ten (Sk)

BenRiach The Ten old är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt...
Pris: 549:- (70 cl)
benriach_smokey_ten_flaska

BenRiach The Smoky Ten (Sk)

Elegant och rökig doft. Mjuk, fyllig smak med inslag av honung och vanilj. Lång eftersmak med toner av kryddor och...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close