Benriach The Smoky Twelve flaska

Benriach The Smoky Twelve

70 cl
599:-

De flesta destillerier tillverkar samma typ av whisky som de i huvudsak lagrar på en eller några få fattyper. Benriach däremot gör tre typer av whisky som de lagrar på mängder av fat från hela världen. Mångfalden ger Master Blender Rachel Barrie en enorm verktygslåda när hon utvecklar och experimenterar med sin whiskys många möjligheter. Ur de fyra pannorna tar Benriach varje år ut gott och väl två miljoner liter råsprit. Det är dels lättrökt råsprit i klassisk Speysidestil, dels hårt rökt och dessutom en trippeldestillerad råsprit. Dessa stilar i kombination med det ett mycket aktivt fatarbete och med lagring på mängder av fat, gör Benriach till Speysides, och antagligen hela Skottlands, mest mångfacetterade destilleri.

År 1983 satte Benriach full fyr på torveldarna under sina kölnor och började tillverka en hårt rökt singelmalt. Sådan whisky gjordes knappast alls på fastlandet vid den tiden, och definitivt inte i Speyside. Benriachs rökiga Old School Speysidewhisky har blivit en storslagen succé, mångfaldigt prisbelönt och hyllad av whiskyexpertis över hela världen. Benriach – The Smoky Twelve är en hårt rökt whisky som lagras på tre typer av fat: bourbon, sherry och fat som tidigare har innehållit det berömda sicilianska dessertvinet Marsala.

Doft: Vanilj och torv, nygräddade brownies, torkad frukt och rostad mandel.
Smak: Mörk choklad, apelsinskal, farinsocker, kolad ek, kakao och citrusrök.
Eftersmak: Lång och elegant rök, hasselnötter, lätt ton av svartpeppar och hickoryträ.

Benriach byggdes vid Longmorn i norra Speyside 1897 under den mest blomstrande tiden i whiskyhistorien. Blendwhiskyn hade erövrat världen och efterfrågan på whisky tycktes omättlig. Många blandningsföretag vädrade stora affärer och på bara några år grundades ett 20 tal nya destillerier i Skottland. Men Benriach han knappt starta förrän det uppdagades att det fanns en enorm överproduktion i landet. I kraschen som följde sattes Benriach i konkurs. Mellan 1900 och 1965 producerades överhuvudtaget ingen whisky på Benriach. Det skulle dröja till början av 2004 innan de första originalutgåvorna lanserades, mer än 100 år efter destilleriets start.

  • Benriach är högskotska och betyder ”den röda hjortens kulle”
  • Benriach är ett av mycket få destillerier som har egen golvmältning i drift
  • Benriach är det enda destilleriet i Speyside som trippeldestillerar
  • Benriach är ett av få destillerier som förmår buteljera en åldersbestämd core range. Den består av 10, 12, 21, 25 och 30-åriga utgåvor
  • Benriach anses vara ett av de mest innovativa destillerierna när det gäller fatarbete och slutlagring

Benriach The Smoky Twelve är en smakupplevelse för alla vänner av rökig whisky. Rökig whisky från Speyside är mycket ovanligt. Den gräddiga och fruktiga citrusröken visar upp en gammaldags och intressant whiskystil, olik den som exempelvis produceras på Islay. Marsala-faten bidrar dessutom med gräddiga vinösa toner som gör The Smoky Twelve till en mjuk, nästan fruktig whisky.

Läs mer

Kommentarer

Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach byggdes 1898 av affärsmannen John Duff, men redan två år efter starten grusades planerna i den stora Patisonkraschen som ödelade nästan halva den skotska whiskyindustrin. Mellan 1900 och 1965 låg Benriach i Malpåse. Under denna långa period var destilleriets mältningsgolv i bruk och än i dag tillverkas rökig malt en månad om året på detta ålderdomliga vis. 2004 köptes det nedlagda Benriach av ett sydafrikanskt…

en flaska benriach smokey season

Benriach Smoke Season (Sk)

Gyllene färg. Tydlig doft av rök, frukt, grillad ananas, söt barbecue-rök, tallbarr och örter. Intensivt rökig...
Pris: 699:- (70 cl)
en flaska the ten benriach

Benriach The Ten (Sk)

BenRiach The Ten old är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt...
Pris: 499:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close