en flaska the ten benriach

Benriach The Ten

Somrigt gyllene färg. En bred doft av tropiska frukter, honung och rostad ek. Smak av mogna päron, nektarin och maltsötma och med en eftersmak av mandel och kryddig vanilj-

BenRiach The Original Ten är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt maltig rökighet. I många smaknoter nämns torkade aprikoser, vanilj, äpple och persika. Dessa fruktiga toner förekommer ofta i Benriachs whisky, men sällan lika tydligt som här.

Det är få destillerier som har en egen husstil, ett fingeravtryck på sin whisky som känns igen i alla buteljeringar. De flesta destillerier strävar efter en portfölj med ett brett spektrum av smaker. Det gör Benriach också, men ändå finns det något man alltid känner igen, ett fruktigt fingeravtryck som bara kan vara Benriach. I The Original Ten får denna husstil sitt kanske tydligaste uttryck. Det är en whisky i klassisk gammaldags Speysidestil, dit har man nått genom långa jästider, långsam destillering och ett aktivt fatarbete.

The Original Ten har blandats av minst tio år gammal whisky från tre olika fattyper, traditionella bourbonfat, sherryfat och fat av ny ek.

Kort om Benriach

Benriach byggdes i slutet av 1800-talet när blendwhiskyn hade erövrat världen och det brittiska imperiet stod på sin höjdpunkt. Det var dessa år som de stora whiskybaronerna skapade sina varumärken och gick till historien. Men lycksökarna var många, bara några år in i det nya århundradet var överproduktion ett faktum och branschen kollapsade. Benriach drogs med i fallet och stängdes. Inte förrän 1965 återstartades det då nästan oanvända destilleriet av Glenlivet som gått in som ny ägare. 2002 stängds Benriach på nytt. Två år senare köptes det av ett sydafrikanskt bolag och whiskyprofilen Billy Walker. 2016 såldes Benriach till Jack Daniels ägare Brown Forman. I dag är dr Rachel Barrie ansvarig Master Blender. Hon har tydliggjort destilleriets särart med den typiska fruktigheten i såväl rökiga som orökta buteljeringar.

  • The Original Ten är en ovanlig trippellagring med tre fattyper som bidrar till smakbilden
  • Benriach är ett av mycket få destillerier som har en gammal golvmältningsanläggning i drift
  • Benriach är ett av få destiller som kan upprätthålla åldersbestämda utgåvor mellan 10 och 30 år, i både rökiga och orökta versioner
  • Benriach är högskotska och betyder ”den röda hjortens kulle”

Benriach The original Ten – är en whisky som får karaktär och fruktig fyllighet från tre smakrika fattyper. Den har en mycket mild rökighet och mer utav klassisk gammaldags Speysidewhisky. Den avnjuts bäst med några droppar vatten. De söta tonerna från sherryfaten gör den också till en utmärkt avec eller en dessertwhisky efter en bättre måltid.

 

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…

benriach_smokey_ten_flaska

BenRiach The Smoky Ten (Sk)

Elegant och rökig doft. Mjuk, fyllig smak med inslag av honung och vanilj. Lång eftersmak med toner av kryddor och...
Pris: 599:- (70 cl)
flaska whisky från Benriach the twelve

Benriach The Twelve (Sk)

Stor och komplex doft av honung, kokos, lönnsirap och blåbärspaj. Smaken är mjuk med inslag av Maraschino-körsbär...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

ett landskap föreställande Speyside

Speyside – bakom varje vägkrök finns ett destilleri

ansiktet av den skotska Robert Burns

Robert Burns – the king of scots

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close