Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
För att komponera Benriach The Thirty har masterblender Rachel Barrie använt 30 år gammal whisky och fyra olika fattyper. Färgen är mörk mahogny och i doften kommer plommon, apelsinchoklad, valnötter och en stillsam och behaglig Benriachrök. I smaken finns sublima hongungstoner, mörk choklad och russin, som förstärks med flera lager av mogen ek, fat och vinösa toner från lagringen. I eftersmaken kommer mörka frukter, valnöt och en sammetslen, lång, komplex, och lätt rökig honungsfinish.
Benriach The Thirty är en mycket exklusiv whisky för den som vill uppleva det lilla extra. Riktig gammal whisky tillhör numera undantagen och betingar höga priser på internationella whiskyauktioner. Det är definitivt en ”sipping dram” att njuta av vid särskilt högtidliga tillfällen, eller bara at ha som en vacker prydnad i sin whiskyhylla i väntan på den rätta stunden. Whiskyn är komponerad utifrån ett rökigt recept, men under den långa lagringen har rökigheten klingat av och blivit ytterst sublim och finstämd.
Få destillerier klarar att hålla en åldersbestämd core range i produktion. Gammal whisky är sedan länge en bristvara hos flera producenter. De flesta har sålt slut på sina äldre lager. Ingen kunde ana för 30 år sedan hur intresset skulle utvecklas, i synnerhet inte som whiskyindustrin då hade en besvärlig branschkris i färskt minne och få destillerier vågade skruva på kranarna. Då ägdes Benriach av kanadensiska Seagrams, som delvis hade förvärvat destilleriet för att de behövde producera rökig malt till sina blendwhiskysorter. Seagrams hade stora resurser och lät lägga mycket sådan whisky på fat. När efterfrågan minskade och destilleriet stängdes blev faten kvar. Benriachs fuktiga lagerhus med väldigt små temperaturvariationer visade sig vara en idealisk plats för att långlagra whisky. I det jämna klimatet blev fatpåverkan mindre intensiv och istället kunde eken mogna fram whiskyn på ett långsamt och stillsamt sätt. När nya ägare förvärvade Benriach kom de till ett smörgåsbord med redan då gammal whisky. En del av dessa fat finns fortfarande kvar och har nu resulterat i Benriach Thirty.
Rökig whisky som lagras länge tappar en hel del av rökens intensitet. De ämnen som ger röksmaken kallas fenoler. Dessa ämnen tillhör en stor ämnesgrupp av kolväteföreningar. Till fenolernas egenheter hör att de klingar av med tid. Det som i en ung rökig whisky kan upplevas som intensivt och nästan stickande rökigt blir med ålder avrundat och sammetslent. Det som kan uppfattas som en uppercut av torv och rök, blir istället en rökig smekning, samtidigt som många andra smaker kommer fram. Benriach The Thirty är en uppvisning i gammaldags rökwhisky. Det är i många stycken en unik whiskyupplevelse, svår att uppleva på dagens whiskymarknad.
Benriach byggdes 1898 när whiskybranschen upplevde sin kanske största marknadsexpansion någonsin. Under bara något decennium uppfördes fler än 30 destillerier i Skottland, de flesta av dem är ännu i drift. Resultatet blev en stor överproduktion och en branschkrasch som skakade industrin i grunden. Många destillerier tystades, andra lades ner helt. Benriach stängdes mer eller mindre omgående efter att det hade satts igång. Ägarna, som också drev granndestilleriet Longmorn, kom på obestånd och valde att upphöra med alla planer på att destillera vid den nybyggda anläggningen. Det skulle dröja mer än 60 år innan produktionen åter kom igång vid Benriach. Efter en omfattande storaffär mellan branschens jättar vid 2000-talets början beslutades att Benriach skulle läggas ner. Tre år senare köptes det då stängda destilleriet, inklusive ett omfattande lager, av sydafrikanska Intra Trading och whiskylegendaren Billy Walker. Förvärvet innebar att Benriach äntligen fick riktig luft under vingarna och tack vare Billy Walkers innovativa fatarbete, och det ansenliga lagret, tog man snart plats som ett av Speysides mer intressanta destillerier. År 2016 förvärvades Benriach av den amerikanska spritjätten Brown Forman, ägarbolaget bakom Jack Daniels, för en nätt summa av 285 miljoner pund. I dag är den djupt respekterade Rachel Barrie masterblender vid Benriach och hon har skapat en åldersbestämd range där hon har förmånen att arbeta med flera olika fattyper.
Läs mer
Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.