Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Stor och komplex doft av honung, kokos, lönnsirap och blåbärspaj. Smaken är mjuk med inslag av Maraschino-körsbär, citrus, rostade hasselnötter, sultanrussin, choklad och kaffe.
Benriach är ett av de destillerier som moderniserat lagringstekniker och som mer än något annat visat vad man kan åstadkomma med innovativ fatlagring. Den så hyllade och klassiska tolvåringen har nu fått ett nytt recept där tre fattyper bildar en smakfull trio.
Förra året lanserade Benriach en uppgradering av sin core range. Bakom den står ”The Lady Blender” Dr. Rachel Barrie som 2017 tog över som masterblender efter legendaren Billy Walker. Benriach blev under Billy Walkers era världsberömt för sitt fatarbete. Med varsam hand utvecklades lagring på mängder av fattyper och man byggde upp en experimentell och imponerande arsenal av innovativa fat. Benriach fick fatarbete i sitt DNA och på den vägen har Rachel Barrie fortsatt.
När det nya 12-åriga flaggskeppet tagits fram har Rachel Barrie jobbat med tre fattyper: sherryfat (Pedro Ximénez), bourbonfat och portvinsfat (Ruby Port). Att kombinera bourbon- och sherryfat har många masterblenders en förkärlek för. Sherryfat tillför ett djup som bourbonfat ensamma har svårt att nå, men att dessutom addera portvinslagrad whisky är det inte många som har gjort. Portvinsfaten tillför en tyngd och en komplexitet som är smått unik för Benriach.
Kort om Benriach
Benriach byggdes i slutet av 1800-talet när blendwhiskyn hade erövrat världen och det brittiska imperiet stod på sin höjdpunkt. Det var dessa år som de stora whiskybaronerna skapade sina varumärken och gick till historien. Men lycksökarna var många, bara några år in i det nya århundradet var överproduktion ett faktum och branschen kollapsade. Benriach drogs med i fallet och sattes i konkurs. År 1900 stängdes Benriach och öppnades inte igen förrän 65 år senare, då återstartade det nästan oanvända destilleriet.
För vem
Benriach The Twelve – Three casks matured är en komplex och fruktig whisky i en plånboksvänlig prisklass. Den får karaktär och fruktig fyllighet från riktigt smakrika sherryfat och dessutom från ovanliga portvinsfat. Det är en whisky med djup och karaktär som bäst avnjuts med några droppar vatten. De söta tonerna från vinfaten gör den också till en utmärkt avec eller en dessertwhisky efter en bättre måltid.
Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.