flaska whisky från Benriach the twelve

Benriach The Twelve

Stor och komplex doft av honung, kokos, lönnsirap och blåbärspaj. Smaken är mjuk med inslag av Maraschino-körsbär, citrus, rostade hasselnötter, sultanrussin, choklad och kaffe.

Benriach är ett av de destillerier som moderniserat lagringstekniker och som mer än något annat visat vad man kan åstadkomma med innovativ fatlagring. Den så hyllade och klassiska tolvåringen har nu fått ett nytt recept där tre fattyper bildar en smakfull trio.

Förra året lanserade Benriach en uppgradering av sin core range. Bakom den står ”The Lady Blender” Dr. Rachel Barrie som 2017 tog över som masterblender efter legendaren Billy Walker. Benriach blev under Billy Walkers era världsberömt för sitt fatarbete. Med varsam hand utvecklades lagring på mängder av fattyper och man byggde upp en experimentell och imponerande arsenal av innovativa fat. Benriach fick fatarbete i sitt DNA och på den vägen har Rachel Barrie fortsatt.

När det nya 12-åriga flaggskeppet tagits fram har Rachel Barrie jobbat med tre fattyper: sherryfat (Pedro Ximénez), bourbonfat och portvinsfat (Ruby Port). Att kombinera bourbon- och sherryfat har många masterblenders en förkärlek för. Sherryfat tillför ett djup som bourbonfat ensamma har svårt att nå, men att dessutom addera portvinslagrad whisky är det inte många som har gjort. Portvinsfaten tillför en tyngd och en komplexitet som är smått unik för Benriach.

Kort om Benriach

Benriach byggdes i slutet av 1800-talet när blendwhiskyn hade erövrat världen och det brittiska imperiet stod på sin höjdpunkt. Det var dessa år som de stora whiskybaronerna skapade sina varumärken och gick till historien. Men lycksökarna var många, bara några år in i det nya århundradet var överproduktion ett faktum och branschen kollapsade. Benriach drogs med i fallet och sattes i konkurs. År 1900 stängdes Benriach och öppnades inte igen förrän 65 år senare, då återstartade det nästan oanvända destilleriet.

  • Portvinslagrad whisky förekommer mycket sällan och i en återkommande core range nästan aldrig
  • Benriach är ett av mycket få destillerier som har en gammal golvmältningsanläggning i drift
  • Benriach är högskotska och betyder ”den röda hjortens kulle”

För vem
Benriach The Twelve – Three casks matured är en komplex och fruktig whisky i en plånboksvänlig prisklass. Den får karaktär och fruktig fyllighet från riktigt smakrika sherryfat och dessutom från ovanliga portvinsfat. Det är en whisky med djup och karaktär som bäst avnjuts med några droppar vatten. De söta tonerna från vinfaten gör den också till en utmärkt avec eller en dessertwhisky efter en bättre måltid.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Benriach

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…

en flaska the ten benriach

Benriach The Ten (Sk)

BenRiach The Ten old är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt...
Pris: 549:- (70 cl)
benriach_smokey_ten_flaska

BenRiach The Smoky Ten (Sk)

Elegant och rökig doft. Mjuk, fyllig smak med inslag av honung och vanilj. Lång eftersmak med toner av kryddor och...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close