Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Få destillerier klarar i dag att hålla en så kallad core range under armarna med riktigt gammal och åldersbestämd whisky. Att låta whisky mogna och utveckla hela sin potential är ett tidsödande och kostsamt företag, i synnerhet när det ur ett ekonomiskt perspektiv är betydligt mer lönsamt att sälja ung whisky. Speysidedestilleriet Benriach tänker annorlunda och stämplar gladeligen åldrarna på riktigt gamla buteljeringar, som på Benriach The Twenty Five.
Färgen påminner om mörk bärnsten. I doften möts man av rök, aprikos, körsbärschoklad och Nutella. Smaken är fruktig med rostade ektoner, apelsin och kanel, och i den långa eftersmaken kommer en fyllig kolaton i en lång och medelfyllig rök.
Benriach The Twenty Five är en komplex luxuös whisky med flera lager av smaker där fruktighet och rök samspelar med rostad ek och malttoner i klassisk Speysidestil. De fyra fattyperna bidrar var för sig till en smakbild med flera dimensioner. The Twenty Five är rökigare än yngre utgåvor i serien, utan att för den skull ha en dominerande torvighet.
Fat: Sherry, bourbon, virgin oak och madeira
Torv: Highland
Destillerad: Före 1996
Buteljerad: 2021
Övrigt: Ej färgad
I slutet av 1800-talet hade blendwhiskyn erövrat världen och det brittiska imperiet stod på sin höjdpunkt. Under dessa år skapade de berömda whiskybaronerna sina varumärken och det byggdes mängder av nya destillerier. Men lycksökarna var många, bara några år in i det nya århundradet uppstod överproduktion och branschen kollapsade. Benriach drogs med i fallet och sattes i konkurs. Benriach skulle inte öppna igen förrän efter 65, då Glenlivet återstartade det nästan oanvända destilleriet, som bara några år därpå togs över av kanadensiska Seagram Distillers. För ovanlighetens skull i Speyside gjorde kanadensarna både hårt rökig och klassisk orökt malt. 2002 lades Benriach i malpåse. När sydafrikanska Intra Trading två år senare tog över det nedlagda destilleriet med legendaren Billy Walker i spetsen kom man till ett smörgåsbord med mognande whisky. Lagerhusen var välfyllda och de nya ägarna började omedelbart att buteljera whiskyn i ett ytterst ambitiöst fatprogram. Inte minst blev man stilbildare inom den nya tidens slutlagringar på vinfat. När Billy Walker lämnade Benriach, sedan han och ägargruppen 2016 sålt sitt innehav till Brown Forman (Jack Daniel´s), tog Rachel Barrie över som master blender. Rachel Barrie skulle ta ett helhetsgrepp om Benriach buteljeringar och arbeta fram en helt ny core range i en traditionell stil.
Få master blenders har numera förmånen att arbeta med både rökig och orökt whisky i de åldrar Rachel Barrie har tillgång till. Benriach The Twenty Five har Rachel Barrie komponerat genom att använda rökig och orökt whisky som lagrats under minst 25 år på fyra olika typer av fat: sherryfat, bourbonfat, nya ekfat och fat som tidigare innehållit Madeirawhisky. Resultatet har blivit en överdådig maltwhisky i gammal klassisk Speysidestil.
Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.