benriach 25 en flaska

Benriach The Twenty Five

Få destillerier klarar i dag att hålla en så kallad core range under armarna med riktigt gammal och åldersbestämd whisky. Att låta whisky mogna och utveckla hela sin potential är ett tidsödande och kostsamt företag, i synnerhet när det ur ett ekonomiskt perspektiv är betydligt mer lönsamt att sälja ung whisky. Speysidedestilleriet Benriach tänker annorlunda och stämplar gladeligen åldrarna på riktigt gamla buteljeringar, som på Benriach The Twenty Five.

Smakbeskrivning

Färgen påminner om mörk bärnsten. I doften möts man av rök, aprikos, körsbärschoklad och Nutella. Smaken är fruktig med rostade ektoner, apelsin och kanel, och i den långa eftersmaken kommer en fyllig kolaton i en lång och medelfyllig rök.

För vem

Benriach The Twenty Five är en komplex luxuös whisky med flera lager av smaker där fruktighet och rök samspelar med rostad ek och malttoner i klassisk Speysidestil. De fyra fattyperna bidrar var för sig till en smakbild med flera dimensioner. The Twenty Five är rökigare än yngre utgåvor i serien, utan att för den skull ha en dominerande torvighet.

Korta fakta

Fat: Sherry, bourbon, virgin oak och madeira
Torv: Highland
Destillerad: Före 1996
Buteljerad: 2021
Övrigt: Ej färgad

Gott att veta

I slutet av 1800-talet hade blendwhiskyn erövrat världen och det brittiska imperiet stod på sin höjdpunkt. Under dessa år skapade de berömda whiskybaronerna sina varumärken och det byggdes mängder av nya destillerier. Men lycksökarna var många, bara några år in i det nya århundradet uppstod överproduktion och branschen kollapsade. Benriach drogs med i fallet och sattes i konkurs. Benriach skulle inte öppna igen förrän efter 65, då Glenlivet återstartade det nästan oanvända destilleriet, som bara några år därpå togs över av kanadensiska Seagram Distillers. För ovanlighetens skull i Speyside gjorde kanadensarna både hårt rökig och klassisk orökt malt. 2002 lades Benriach i malpåse. När sydafrikanska Intra Trading två år senare tog över det nedlagda destilleriet med legendaren Billy Walker i spetsen kom man till ett smörgåsbord med mognande whisky. Lagerhusen var välfyllda och de nya ägarna började omedelbart att buteljera whiskyn i ett ytterst ambitiöst fatprogram. Inte minst blev man stilbildare inom den nya tidens slutlagringar på vinfat. När Billy Walker lämnade Benriach, sedan han och ägargruppen 2016 sålt sitt innehav till Brown Forman (Jack Daniel´s), tog Rachel Barrie över som master blender. Rachel Barrie skulle ta ett helhetsgrepp om Benriach buteljeringar och arbeta fram en helt ny core range i en traditionell stil.

Få master blenders har numera förmånen att arbeta med både rökig och orökt whisky i de åldrar Rachel Barrie har tillgång till. Benriach The Twenty Five har Rachel Barrie komponerat genom att använda rökig och orökt whisky som lagrats under minst 25 år på fyra olika typer av fat: sherryfat, bourbonfat, nya ekfat och fat som tidigare innehållit Madeirawhisky. Resultatet har blivit en överdådig maltwhisky i gammal klassisk Speysidestil.

  • Benriach är ett av mycket få destillerier som har en traditionell golvmältningsanläggning i drift
  • 2020 relanserade Benriach sin core range med nya recept och ny design. I rangen ingår åldersbestämda utgåvor mellan 10 och 30 år, i både rökiga och orökta versioner
  • Benriach är högskotska och betyder ”den röda hjortens kulle”
  • Benriach byggdes en gång av granndestilleriet Longmorn och kallades länge för Longmorns grindstuga
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

benriach 25 flaska i miljö

BenRiach Distillery

Mer om producenten

Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…

en flaska the ten benriach

Benriach The Ten (Sk)

BenRiach The Ten old är en klassisk Speysidewhisky med en varm fruktig karaktär, milda söta toner och en mycket lätt...
Pris: 549:- (70 cl)
benriach_smokey_ten_flaska

BenRiach The Smoky Ten (Sk)

Elegant och rökig doft. Mjuk, fyllig smak med inslag av honung och vanilj. Lång eftersmak med toner av kryddor och...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

ett landskap föreställande Speyside

Speyside – bakom varje vägkrök finns ett destilleri

landskap av highland skottland i gryningen

Highland – Skottlands största whiskyregion

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close