Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Gyllene, honungsfärgad. Fruktig och bärig doft med inslag av äpplen, honung och toner från ek. Smaken är komplex och fyllig med inslag av kanderad grapefrukt, kokos och tallbarr. Elegant och lång eftersmak av karamelliserade päron, honung och rök.
Benriach Twentyone är en whisky för den som vill uppleva en komplex whisky med flera lager av smaker. Inslaget av rökig whisky är inte dominerande, men finns med i både doft och smak på ett stillsamt sätt. De fyra fattyperna bidrar var för sig till en smakbild med flera dimensioner. Rachel Barrie beskriver den som ett försök att fånga smakerna i det karga landskapet kring destilleriet.
När Rachel Barrie tog över som masterblender för Benriach 2017 efter den legendariske Billy Walker kom hon till ett smörgåsbord med delikatesser. Få andra destillerier hade ett så välfyllt lager av gammal whisky, i rökiga och orökta versioner, och ett så stort urval av fat. På mycket kort tid satte Rachel Barrie sitt signum med en ny range som gav Benriach en ännu starkare position – The Twentyone är ett av hennes imponerande avtryck.
Rachel Barrie hade redan när hon fick uppdraget av de nya ägarna, amerikanska Brown Forman, en gedigen erfarenhet från den skotska whiskyindustrin. På sin cv hade hon förutom en master of science vid universitet i Edinburgh också ett par decennier i olika roller hos ägarbolagen till Glenmorangie och Bowmore. Hennes företrädare Billy Walker hade även han kommit till ett smörgåsbord när han var med och förvärvade det då nedlagda Benriach 2004. Inget annat Speysidedestilleri hade ett lika varierat skafferi att jobba med. När Benriach återstartades efter en lång period av tystnad i slutet av 1960-talet var ett av skälen att stora Glenlivet behövde rökig malt till sina blendmärken. Vid den tiden rådde brist på torvrökt singelmalt och någon sådan tillverkades inte i Speyside. Benriach som hade ett eget mältningsgolv i drift blev lösningen och produktionen av rökig whisky drog igång redan 1972.
Få masterblenders har i dag förmånen att arbeta med både rökig och orökt whisky i de åldrar Rachel Barrie kan vid Benriach. 2020 gjordes hela core rangen om och dessa gamla fat togs till heders i nya imponerande utgåvor ända upp i 30-årsåldern.
The Twentyone har komponerats av en blandning av fyra fattyper som alla lagrat både rökig och orökt whisky i minst 21 år. Det är klassiska amerikanska bourbonfat, sherryfat, helt nya ekfat, så kallad virgin wood och rödvinsfat som tidigare lagrat Bordeauxvin. Med den stora mångfalden av fat har Rachel Barrie skapat en smakrikedom som bjuder på upplevelser i flera nivåer.
Recept: Rökig och orökt maltwhisky
Torv: Highland
Destillerad: Före 1990
Buteljerad: 2021
Ålder 21 år
Fat: Ex-bourbon,”virgin wood”, sherry och Bordeauxfat
Övrigt: Ej färgad
Benriach byggdes 1898 av ägarna till granndestilleriet Longmorn, som behövde öka kapaciteten i den whiskyboom som rådde mot slutet av seklet. Dock skulle timingen visa sig sällsynt dålig. Det var en tid när mängder av destillerier startades och många lycksökare ville vara med på whiskytåget. Runt sekelskiftet var överproduktionen ett faktum och i den berömda Pattisonkraschen lamslogs hela industrin. Nystartade Benriach föll tungt, och var ytterst nära att dra med sig Longmorn i fallet. Benriach stängdes och skulle inte återöppnas förrän efter mer än 60 år. Under nya ägare och i synnerhet sedan Benriach kom in i kanadensiska Seagrams ägarportfölj gick produktionen på högvarv fram till 2002 då destilleriets stängdes på nytt. Två år senare köptes det av en sydafrikansk ägargrupp och Billy Walker, som inledde en ny mycket framgångsrik era. 2016 såldes Benriach till nuvarande ägarna, amerikanska Brown Forman.
Benriach Distillery ligger i nordöstra Skottland, i hjärtat av Speyside, några kilometer söder om regionhuvudstaden Elgin. Benriach ligger på samma breddgrad som Göteborg, men har ett betydlig ruffigare och fuktigare klimat. Vädret sätter sin prägel på whiskyn. I de fuktiga lagerhusen med relativt konstant och kall temperatur kan whiskyn vila i lugn och ro. Det betyder att den kan bli mycket gammal och att den fortsätter att…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.