en flaska bruichladdich whisky

Bruichladdich Bere Barley 2010

70 cl
879:-

Bruichladdich Bere Barley har en maltig och brödig doft inbäddad i honung och vaniljgrädde med en liten touch av ek. Smaken är lätt och elegant djupare än doften med toner av gröna äpplen, krusbär, farinsocker och citrus. Eftersmaken är frisk, lätt och klingar av i en mild ton.

Bere-korn är ett av de äldsta sädesslagen som mänskligheten känner. Dess rötter kan spåras långt tillbaka till de första odlarkulturerna 6 000 – 5 000 år före Kristus. Under första halvan av 1900-talet var det sexradiga Bere-kornet vanligt i den skotska whiskyindustrin. Nu lanserar Bruichladdich en utgåva gjord på 100 % Bere, vilket är ett enastående tillfälle att uppleva whisky från svunna tider.

Bere är en av de mest härdiga kornsorterna och var en av få som i äldre tider klarade det kalla, regniga skotska klimatet. Namnet kommer från gammalengelskans bære, som betyder just korn. Detta ord har också givit engelskans barn som betyder lada. Bere-kornet kom dock att i det närmaste utplånas från brittiska öarna efter andra världskriget då nya kornsorter, med nära dubbelt så stort skördeuttag, nästan helt konkurrerade ut den antika sorten. Egentligen blev Bere bara kvar på några enstaka fält i norra Skottland, på Orkney och i mycket liten grad Islay.

Hur Bere kom till Skottland och Hebriderna är höljt i dunkel, kanske med vikingarna, kanske tidigare än så. När nu Bruichladdich återupplivar denna närmast utdöda kornsort får vi en smakresa tillbaka till en whiskyera som inte längre finns. Bere ger mindre och hårdare korn och Bruichladdich gamla antika Boby-kvarn föll närmast isär när valsarna malde det stenhårda kornet till grist. Kornet skördas 2008 på Dunlossit Estate på östra Islay med en vidunderlig utsikt över de berömda Paps of Jura. Trots att man haft ambitionen att odla Bere-korn i flera år, har endast fem skördar kunnat bärgas vid gården. Bruichladdich Bere Barley 2008 är därför en unik whisky, i gammal stil, destillerad på ett nästan bortglömt korn.

Bruichladdich Bere Barley är en whisky för den som vill uppleva den äldsta och mest genuina kornsorten som finns. Whiskyn ger en hint om hur whisky smakade före andra världskriget då Bere var allmänt odlat i Skottland.

Läs mer

Bruichladdich

Mer om producenten

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…

en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 479:- (70 cl)

Bruichladdich Scottish Barley – The Classic Laddie (Sk)

Scottish Barley är ingen klassisk Islaywhisky såsom vi lärt känna den tunga rökiga whiskyn från ön. Detta är...
Pris: 569:- (70 cl)

Inspiration

vy över port charlotte på ön islay

Islay – den lilla Skotska ön med den stora whiskyn

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Produktion av whisky

Whiskytermer

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close