flaska bruichdich black art 7

Bruichladdich Black Art 1994 Edition 07.1 – 25 Aged Years

70 cl
3379:-

Bruichladdich Black Art är som namnet antyder en whisky-serie fylld av hemligheter. Den fösta utgåvan kom 2009, sedan dess har det blivit en lång rad svartkonster. Den sjunde buteljeringen är som föregångarna, hemlighetsfull, mystisk och magiskt bra.

I en tid när branschens ledord är transparens, och många destillerier täcker sina etiketter och förpackningar med all tänkbar detaljerad information, går Black Art åt det andra hållet. Här berättas inte mycket om innehållet. Tvärtom ger Bruichladdich sina många ”Laddie-heads” endast en hemlighetsfull blinkning. Master Distiller, eller häxmästaren om man så vill, Adam Hannett är den enda som sägs känna till recepten och hemligheterna bakom magin.

De första fyra utgåvorna i Black Art-serien komponerades av Adam Hannetts föregångare, den legendariske Jim McEwan. Därefter lämnade läromästaren över till sin unge adept och enligt sägen gavs han då en handskriven lapp med hemligheterna nedtecknade – åtminstone påstår Bruichladdich att det gått till på det viset.

Buteljeringarna som ingår i Black Art har en sak gemensamt; riktigt högklassiga fat. Recensionerna har varit enastående. Black Art 7:1 är en av de allra bästa i serien (på Whiskybase har den hela 89,6 i betyg). Whiskyn destillerades märkesåret 1994 då Bruichladdich stängdes – för gott trodde man. Faten lades i träda i lagerhusen tills nya ägare återstartade destilleriet 2001. Därefter har Jim McEwan och Adam Hannett hållit sin vakande hand över dem. Black Art 7:1 blir därmed en länk mellan gamla och nya tider, eller varför inte, en magisk bro mellan förr och nu.

Ytterst komplex där varje ingående fat sätter sina avtryck. Först kommer en tydlig marsipan, sedan valnöt, crème caramel, godistoner och inslag av jordgubbar, viol och kokos. Fruktigheten är framträdande med plommon, vinkokta päron och grapefrukt. Efter luftning kommer toner av rostad ek, kaffebönor, muskot och muscovadosocker.

Den höga alkoholhalten bjuder på en liten vass inledning som fort täcks över av en silkesmjuk munkänsla. Ekigheten ger en viss torrhet som maskeras av en våg av söt kokos, mjuk gräddkola och apelsin. Balansen mellan ek och frukt är elegant och mjuk. För varje sipp beter sig whiskyn annorlunda. Smaken är inte lika komplex som doften, utan har sin storhet i balansen mellan det aromatiska och karaktärsfulla.

Fakta

Destillerad: 1994
Ålder: 25 år
Recept: Orökt malt
Fat: Adam Hannetts hemlighet
Alkoholhalt: 48,4 %
Lagring: Uteslutande på Islay
Övrigt: Den tredje utgåvan komponerad av Adam Hannett. Ej färgjusterad, ej kylfiltrerad

Black Art No 7 är en whisky för konnässörer, samlare och för alla som vill prova något extra. Det är en whisky för den som vill uppleva hur Bruichladdich var före nedläggningen i januari 1995. En storslagen whisky som fått översvallande recensioner, kort sagt en magisk buteljering.

Läs mer

Bruichladdich

Mer om producenten

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…

en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 479:- (70 cl)

Bruichladdich Scottish Barley – The Classic Laddie (Sk)

Scottish Barley är ingen klassisk Islaywhisky såsom vi lärt känna den tunga rökiga whiskyn från ön. Detta är...
Pris: 569:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

vy över port charlotte på ön islay

Islay – den lilla Skotska ön med den stora whiskyn

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close