Isle of Islay är närmast ett med sin whisky. Man brukar säga att det flyter mer whisky än blod i ådrorna på en ”Ileach”. Faktum är att på lilla ön med bara 3 500 invånare finns hela nio världsberömda destillerier, och ännu fler håller på att byggas. Islay var en gång i tiden skattebefriat. Det innebar att man på de många gårdarna, där torv och korn fanns runt knuten, kunde torka sin malt under pyrande torveldar utan att rökpelaren talade om för skattefogdar och tulltjänstemän att det förekom tillverkning i lönn. Av tradition kom därför öns whisky att rökas hårdare än någon annanstans, och det lever kvar än i dag.
Islay har ett mycket speciellt klimat. Det regnar ofta, Atlantregnen väller in med sälta och jod som berikar jordmånen där korn odlats i århundraden. Källorna fylls på av vatten som runnit genom vidsträckta torvmossar, det är fuktigt, tidvis rått och däremellan strålande sol. Inte någonstans i whiskyvärlden finns ett likande klimat och mikroklimaten i lagerhusen ger den mognande whiskyn en synnerligen egen smakbild. Det är dessa unika förutsättningar som Bruichladdich tagit fasta på och vill utforska med sin Islay Barley-serie.
Sedan 2004 har Bruichladdich samarbetat med 17 olika odlare på ön. Till Islay Barley 2011 kommer kornet från sex gårdar: Coull Farm, Island, Rockside, Mulindry, Strachmill och Cruach Farms. Här har man låtit kontraktsodla traditionella kornsorter som Publican och Oxbridge för att kunna närma sig gamla tiders Islaywhisky. Till Islay Barley 2011 har man för första gången i serien använt olika fattyper. 75 % är 1st fill bourbon, 10 % är sherryfat och 15 % procent är Sauternes och österrikiska sötvinsfat.