Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Scottish Barley är ingen klassisk Islaywhisky såsom vi lärt känna den tunga rökiga whiskyn från ön. Detta är snarare dess motsats, snäll och fruktig. I doften finns melon och mango, syltade bär, en liten torvighet, och honung. Smaken är silkeslen och lätt oljig, vanilj, torkat gräs, en viss behaglig ö-sälta med en svag torvig ton och ek i eftersmaken. Med vatten kommer jordiga mineraltoner ovanpå den honungslena och markerade vaniljkaraktären med en maltig, söt och destilleritypisk brödighet.
Bruichladdich är destilleriet som mer än något annat visat att det går att utveckla, förnya och modernisera whiskybranschen, och ändå hålla fast vid hantverk och traditioner. Mannen bakom denna paradox är Jim McEwan, Islaylegendaren som flyttade in på Bruichladdich för snart femton år sedan. Scottish Barley är hans hyllning till det skotska kornet och till klassiska, stiltrogna Laddie.
Jim McEwan har mycket bestämda uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras – och få vet vad de talar om lika mycket som han. För att whiskyn ska bli autentisk använder han enbart skotskt korn, och till skillnad från mycket annan Islaywhisky lagras varenda droppe på ön långt ute på västra Islay.
Bruichladdich är förvisso över 130 år gammalt, men långa tider har destilleriet legat i malpåse och ägarskiftena har varit otaliga genom åren. När Jim McEwan handplockades som destillerichef till Bruichladdich 2001 tog en ny tid sin början. Jim McEwan är en av de verkliga whiskyveteranerna i branschen. Han började som tunnbindarlärling på Bowmore 1961. Efter 25 år på snart sagt varje position på Bowmore blev han 1986 ansvarig för destilleriet. Under sin tid som destillerichef dekorerades han med dryckesindustrins finaste utnämningar: ”Industry Leader of the Year” 1998 och ”Distiller of the Year” 2000. Det var en verklig Zlatanvärvning när de nya ägarna lyckades rekrytera honom till Bruichladdich 2001.
Bruichladdich Scottish Barley är destilleriets signaturwhisky, orökt, lagrad i upp till tio år på amerikanska bourbonfat vid stranden till Lochindaal och destillerad synnerligen långsamt på korn från skotska åkrar.
Bruichladdich The Scottish Barley är en orökt, mild och karaktärsfull whisky i en traditionell bourbonlagrad stil. Det är en Islaywhisky som passar alla, smakfull och elegant. Den är särskilt intressant för att den är tillverkad på ett traditionellt sätt med skotska råvaror, med långsam destillering och kustnära lagring. Scottish barley är ett klassiskt exempel på en genuin och autentisk skotsk whisky skapad av en av whiskyvärldens stora ikoner.
Läs merBruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.