Bruichladdich Scottish Barley – The Classic Laddie

Scottish Barley är ingen klassisk Islaywhisky såsom vi lärt känna den tunga rökiga whiskyn från ön. Detta är snarare dess motsats, snäll och  fruktig. I doften finns melon och mango, syltade bär, en liten torvighet, och honung. Smaken är silkeslen och lätt oljig, vanilj, torkat gräs, en viss behaglig ö-sälta med en svag torvig ton och ek i eftersmaken. Med vatten kommer jordiga mineraltoner ovanpå den honungslena och markerade vaniljkaraktären med en maltig, söt och destilleritypisk brödighet.

Bruichladdich är destilleriet som mer än något annat visat att det går att utveckla, förnya och modernisera whiskybranschen, och ändå hålla fast vid hantverk och traditioner. Mannen bakom denna paradox är Jim McEwan, Islaylegendaren som flyttade in på Bruichladdich för snart femton år sedan. Scottish Barley är hans hyllning till det skotska kornet och till klassiska, stiltrogna Laddie.

Jim McEwan har mycket bestämda uppfattningar om hur whisky ska tillverkas och lagras – och få vet vad de talar om lika mycket som han. För att whiskyn ska bli autentisk använder han enbart skotskt korn, och till skillnad från mycket annan Islaywhisky lagras varenda droppe på ön långt ute på västra Islay.

Bruichladdich är förvisso över 130 år gammalt, men långa tider har destilleriet legat i malpåse och ägarskiftena har varit otaliga genom åren. När Jim McEwan handplockades som destillerichef till Bruichladdich 2001 tog en ny tid sin början. Jim McEwan är en av de verkliga whiskyveteranerna i branschen. Han började som tunnbindarlärling på Bowmore 1961. Efter 25 år på snart sagt varje position på Bowmore blev han 1986 ansvarig för destilleriet. Under sin tid som destillerichef dekorerades han med dryckesindustrins finaste utnämningar: ”Industry Leader of the Year” 1998 och ”Distiller of the Year” 2000. Det var en verklig Zlatanvärvning när de nya ägarna lyckades rekrytera honom till Bruichladdich 2001.

Bruichladdich Scottish Barley är destilleriets signaturwhisky, orökt, lagrad i upp till tio år på amerikanska bourbonfat vid stranden till Lochindaal och destillerad synnerligen långsamt på korn från skotska åkrar.

  • Bruichladdich tillverkar tre huvudtyper av whisky, orökt Bruichladdich, hårt rökt Port Charlotte och mycket hårt rökt Octomore
  • Bruichladdich har experimenterat med alla typer av destillering, upp till quadrupel
  • Bruichladdich uttalas ungefär ”brookladdi”. Namnet är gaeleiskt och betyder sluttningen mot stranden
  • Sedan omstarten har Bruichladdich blivit utsett till Distillery of the Year två gånger
  • Man destillerar hantverksmässigt mycket långsamt, använder i hög utsträckning lokala råvaror, buteljerar och handetiketterar vid destilleriet.

Bruichladdich The Scottish Barley är en orökt, mild och karaktärsfull whisky i en traditionell bourbonlagrad stil. Det är en Islaywhisky som passar alla, smakfull och elegant. Den är särskilt intressant för att den är tillverkad på ett traditionellt sätt med skotska råvaror, med långsam destillering och kustnära lagring. Scottish barley är ett klassiskt exempel på en genuin och autentisk skotsk whisky skapad av en av whiskyvärldens stora ikoner.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

sädesfält för korn i skottland

Bruichladdich

Mer om producenten

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…

en flaska octomore
Nyhet

Octomore 13:1 (Sk)

Octomore är en ung legend i whiskyvärlden. Bland de många whiskyvänner som älskar rökig whisky och i synnerhet...
Pris: 1624:- (70 cl)
en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 489:- (70 cl)

Inspiration

vy över port charlotte på ön islay

Islay – den lilla Skotska ön med den stora whiskyn

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Produktion av whisky

Whiskytermer

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close