en flaska bruichladdich organic

Bruichladdich The Organic 2010

70 cl
879:-

Doften är blommig med tydliga inslag av citrus, apelsinskal, kokos och vanilj. Smaken har en nästan krämig textur där ljunghonung, grönmalt och vetekex är framträdande. Den brödiga tonen förstärks i eftersmaken där också vanilj och mild citrus blir mer påtagligt. Med vatten öppnar sig whiskyn ännu mer och den eleganta och blommiga karaktären framträder.

När Bruichladdich började experimentera med ekologisk malt för femton år sedan var det många i whiskyindustrin som inte riktigt tog dem på allvar. Ekologisk odling var alltför olönsam och malten gav dessutom sämre utbyten. I dag följer fler och fler Bruichladdichs exempel och det gamla anrika Islaydestilleriet har blivit en hyllad föregångare. The Organic 2009 befäster Bruichladdichs position som ett av världens ledande destillerier inom ekologisk whiskyproduktion.

Det var den legendariske destillerichefen Jim McEwan som för snart 20 år sedan började fundera på att tillverka en ekologisk whisky. De skotska odlarna var till en början svårflörtade men lät sig övertygas när ”Laddie” lovade köpa hela skörden. Tidigt inledde Bruichladdich ett samarbete med Mid Coull Farms, som är en av Skottlands största certifierade ekogårdar. Vid gården strax utanför den anrika destilleristaden Inverness driver familjen Rose en helt organisk produktion av livsmedel, kött och grönsaker. Man odlar även hö, melass och gräs för ekologisk djurhållning samt biomassa för energiåtervinning och inte minst korn för whiskyproduktion. På de drygt 1 000 hektaren används inga bekämpningsmedel eller annat än naturgödsel och grödorna får växa i en sjuårscykel för att inte utarma jorden. Den bärande idén för verksamheten vid Mid Coull Farms är smak före skördeuttag och man har fått åtskilliga priser för sina produkters kvalitet.

Bruichladdich har samarbetat med William Rose på Mid Coull Farms sedan 2003. Ett år täckte skörden nästan hälften av Laddies maltbehov. Året därpå fick man inte ett enda korn, eftersom naturen det året ville annorlunda. På Mid Coull Farms styr nämligen naturen produktionen – inte tvärt om.

The Organic destillerades av 100 % ekologiskt orökt malt som fylldes på exbourbon- och tennessee-fat. Faten har sedan lagrats i Bruichladdich traditionella lagerhus innan whiskyn som håller 50 % buteljeras vid destilleriet.

The Organic är en whisky för den som föredrar ekologiska produkter. Gården där kornet vuxit är en av de mest eko-profilerade i Storbritannien. Men det är också en whisky att njuta av för alla som uppskattar klassisk, orökt bourbonlagrad whisky. Upplagan profilerar Bruichladdich som ett destilleri i den ekologiska framkanten. Whiskyindustrin har ofta en lång rad miljöbelastande inslag i sina processer och därför är The Organic ett välkommet alternativ.

Läs mer

Bruichladdich

Mer om producenten

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…

en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 479:- (70 cl)

Bruichladdich Scottish Barley – The Classic Laddie (Sk)

Scottish Barley är ingen klassisk Islaywhisky såsom vi lärt känna den tunga rökiga whiskyn från ön. Detta är...
Pris: 569:- (70 cl)

Inspiration

vy över port charlotte på ön islay

Islay – den lilla Skotska ön med den stora whiskyn

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close