en flaska glendronach 21

GlenDronach 21 YO Parliament

70 cl
1899:-

Tillfälligt slut

Smakbeskrivning

Mörkt rödbrun färg. Doft av björnbär, plommon, mörka bär och höstfrukter. Smak av russin, dadlar, fikon, läder, choklad, tobak, inslag av citrus, kanel och rostade hasselnötter. Eftersmaken är lång och fruktig.

Om Glendronach och Parliament

Sherrylagrad whisky är den mest genuina whiskyn och enligt många också den mest komplexa och intressanta. Glendronach Distillery är det destilleri som mer än något annat förblivit den sherryrena stilen trogen. I dag har de flesta destillerier för längesedan övergivit de dyra sherryfaten och lagrar istället sin whisky på andra mer överkomliga och lättfunna fat. Men Glendronach viker inte från sin tätposition som den sherrylagrade whiskyns främsta företrädare – en position som destilleriet haft under mycket lång tid, även för längesedan när dess malt oftast blandades bort i Teachers blendwhisky. Glendronach var det sista destilleriet i Skottland som värmde sina pannor med öppna koleldar. De glödande kolbäddarna släcktes för gott 2005, och blott tio år tidigare stängdes de gammaldags maltgolven, också i detta fall var Glendronach ett av de sista destillerierna i Skottland. Glendronach 21 YOParliament är alltså något så unikt som en både golvmältad och direkteldad whisky.

Glendronach 21 YOParliament har tagit sitt namn från det ”parlament”, eller på svenska, den koloni, med råkor som lever i träden vid destilleriet. Råka är den vackraste av våra kråkfåglar, en hyllad gastronomisk delikatess i delar av landet och känd för att bygga sina bon i grenverk som knappast bär den korpsvarta skönheten.
Glendronach 21 YOParliament lagras på de ”tyngsta” sherryfaten Oloroso och Pedro Ximenes i minst 21 år. Under en så lång mognad utvecklas en whisky med mycket stor påverkan från fatet och fatets tidigare innehåll. Parliament buteljeras vid hela 48 % för att whiskyn ska behålla så mycket som möjligt av sin smakrikedom.

Visste du att:

  • Glendronach, som grundades 1826, är ett av Skottlands äldsta licensierade destillerier.
  • Glendronach är högskotska och betyder ”dalen med björnbärsbuskarna”
  • Glendronach har behållit mycket av sin gamla utrustning och produktionen är hantverksmässig. Parliament är golvmältad och direkteldad
  • Destilleriet är berömt för sin sherrylagrade whisky och räknas allmänt som ett av Skottlands främsta destllerier.
  • Parliament är fjärde steget i Glendronach ”core range” vid sidan av de 12, 15- och 18-åriga utgåvorna
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Hej,

Kommer den att komma den 4e december :)?
Inbiten glendronach fantast

/Mvh Anders

Under natten gör Systembolaget sina ”datakörningar” och då släpps den på för beställning. Det betyder tyvärr att vi inte har ett klockslag. /Jonas

Undrar lite när under våren 2022 som den kommer tillbaka, har ni några datum att dela med er av?

Med vänlig hälsning, Markus

Hej Markus
Nej tyvärr inte. Anmäl dig till vår e-postbrev på startsidan. I varje brev finns information om kommande nyheter. Så fort vi vet datum lägger vi upp det där.. och såklart här på sidan men den kan vara svår att hålla reda på när den uppdateras. /Jonas

Hej!
Våren börjar närma sig sitt slut, när tror ni att ni vet mer om när dessa släpps igen? Den kanske viktigaste frågan dock, ungefär hur långt innan släpp på systembolaget brukar ni gå ut med infon i nyhetsbrev/på hemsidan etc.?

/Mvh Johnny

Hej Johnny. De lastades från Skottland i veckan. Så gissningsvis om cirka tre/fyra veckor på bolaget. Jag försöker få med det så fort som möjligt – så kanske ett par veckor i nyhetsbrevet. /Jonas

Hej Jonas,

Ser din kommentar 6maj om att parliament packades för att skickas till Sverige :). Vet du hur det ligger till med denna leverans :)? Mvh Anders

Hej Anders
Ja detta var planerat men vi fick inte den leveransen tyvärr. Nu hoppas vi på mer under hösten/vintern. /Jonas

Hej :),

Kommer det någon leverans innan jul eller i början av nästa år? Jag har inte sett vi fått någon leverans till Sverige i höst?

Hej Richard
Enklaste sättet för att få uppdaterad info om detta är att prenumerera på vårt e-postbrev.

Hej, vilket buteljeringsdatum är det på flaskorna som släpps 20/3? Mvh Olle

Hej Olle. Jag och flaskorna är tyvärr inte på samma ställe och de vi har kommer alla att säljas fort som attan, så tyvärr kan jag inte få fram informationen. /Jonas

glendronach destillery

Glendronach Distillery

Mer om producenten

Glendronach räknas till Highlands, men ligger nära gränsen till Speyside, några mil nordväst om Aberdeen. Glendronach är ett av Skottlands vackraste destillerier. Det ligger i ”Castle County” och byggnaderna är nästan slottslika där de tronar omgivna av betande kor och får alldeles inpå knuten. Destilleribyggnaderna är uppförda i sten och har lysande röda dörrar vilket förstärker atmosfären på destillerigården….

en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
glendronach peated whisky

GlenDronach Peated (Sk)

I doften möter en delikat ton av krusbär, kanel, kanderat socker och citrus som tränger genom en stillsam och...
Pris: 639:- (70 cl)

Inspiration

landskap av highland skottland i gryningen

Highland – Skottlands största whiskyregion

glendronach nigab

Glendronach – världens bästa whisky för andra året i rad

Glenfiddich kör på resterna av sin egen whisky

Glenfiddich kör på resterna av sin egen whisky

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close