en flaska glendronach cask strength grön 10

Glendronach Cask Strength Batch 10

Nyhet den 17 mars på Systembolaget

Smakbeskrivning

Glendronach Cask Strength Batch 10 har en djup, mörk och bronsaktig färg. Doften är mycket fruktig med ugnsrostade russin, mörk choklad och toner av ek. Smaken är till en början sirapslik med bakade dadlar, svarta körsbär, kaprifol och citrus. Munkänslan är varm och med tid och luftning blir whiskyn mer och mer komplex med söta, mogna päron, kaffe, salta mandlar och en gräddig och liten brödig ton. Eftersmaken är lång och fyllig, rostad ek, mandel, körsbär, honung och dadlar.

För vem

Glendronach Cask Strength Batch 10 är en tung sherrylagrad whisky med nästan mycket fruktig smak. Det är en stil som älskas av många whiskyentusiaster. Whiskyn är så kraftfull att ett glas kan doftas och smuttas på i timmar. Det är inte en whisky som passar till kaffet eller efterrätten, den är som en efterrätt i sig själv och bör drickas solitärt. Den passar dock mycket bra till choklad och ost. Prova exempelvis att marinera små kuber av Västerbottensost i Glendronach Cask Strength Batch 10 under några timmar, det blir en ljuvlig smakbrytning.

Gott att veta

Glendronach har de senaste åren profilerat sig som ett sherryhus, det vill säga ett destilleri som i hög grad lagrar sin whisky på intensiva och smakrika sherryfat. Att lagra whisky på sherryfat var länge det allenarådande sättet att mogna whisky i Skottland. När vinlusens härjningar ödelade vinimporten på 1870-talet blev sherryn ett substitut. Britterna importerade stora mängder sherry från Spanien och tomfaten fyllde skottarna med whisky. Det upptäcktes snart att whiskyn som fick ligga till sig på faten utvecklade helt nya aromer och blev nästan likörliknande. Än idag anses sherrylagrad whisky vara formel-ett i whiskyvärlden. Det stora problemet är att sherryfaten är betydligt dyrare än de dominerande bourbonfaten, och framförallt att efterfrågan på sherry inte är i närheten av efterfrågan på sherryfat. Därför sherrylagras blott några få procent av den skotska whiskyn. Glendronach är ett undantag och släpper kontinuerligt små batcher med kraftfullt sherrylagrad whisky. Ofta använder man fat som innehållit Pedro Ximénez eller Oloroso som båda är mycket smakgivande och intensiva sherrysorter. I synnerhet ger Pedro Ximénez en mörk och lite söt whisky, som sätter en omisskännlig smak på Glendronach. Serien med Cask Strength-whisky, består av limiterade utgåvor som masterblender Rachel Barrie komponerar. Fatstark whisky är mycket påtaglig och behöver nästan alltid få några droppar, eller någon tesked, vatten. Vattningen gör att intensiteten lugnas ned och att ännu fler smaker kommer fram. Vid vilken alkoholhalt man väljer att dricka sin whisky är en smaksak, men de flesta föredrar att vattna ned så stark whisky.

Kort om Glendronach

Glendronach är ett legendariskt destilleri med anor långt tillbaka i smugglartiden. Grundaråret 1826 anger egentligen bara det år när destilleriet slutade med lönnbränning och gick över till den lagliga sidan. När James Allardice övertalades att ta ut licens var hans gårdsdestilleri på Boynsmill utanför Forgue i östra högländerna ett av de första i trakten som föll till föga inför myndigheternas strävan att förmå destillatörerna att rätta in sig i ledet och börja betala skatt. Glendronach är ett av Skottlands vackraste destillerier. Destilleriet ligger i ”Castle County” och är nästan slottslikt där det tronar omgivet av betande kor och får alldeles inpå knuten. Glendronach har haft många ägare. Under senare delen av 1900-talet drevs det av Teacher’s. Då var Glendronach en nyckelmalt för det världsberömda blendwhiskymärket. 2008 räddades det då nedlagda destilleriet av ägarbolaget bakom Benriach. De nya ägarna renodlade sherryprofileringen och Glendronach gick en ny vår till mötes. 2016 såldes Glendronach till nuvarande ägaren amerikanska Brown Forman, ägarbolaget bakom Jack Daniels.

  • Glendronach är högskotska och betyder ”dalen med björnbärsbuskarna”
  • Rachel Barrie är ansvarig whiskykreatör på destilleriet, hon är känd som en av Skottlands skickligaste masterblenders
  • Glendronach har lång jästid och pannorna värms ovanligt sakta, vilket bidrar till ett fruktigt destillat
  • Glendronach var fram till 1996 direkteldat med öppna koleldar, det sista i Skottland
  • Vid Glendronach lever sedan flera hundra år en koloni med råkor. En gång i tiden varnade de för oönskade besök av skatteinspektörer
  • Det sägs att Glendronach blev känt vid 1830-talets början tack vare att James Allardice tog hjälp med marknadsföringen av storstädernas många prostituerade
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

glendronach destillery

Glendronach Distillery

Mer om producenten

Glendronach räknas till Highlands, men ligger nära gränsen till Speyside, några mil nordväst om Aberdeen. Glendronach är ett av Skottlands vackraste destillerier. Det ligger i ”Castle County” och byggnaderna är nästan slottslika där de tronar omgivna av betande kor och får alldeles inpå knuten. Destilleribyggnaderna är uppförda i sten och har lysande röda dörrar vilket förstärker atmosfären på destillerigården….

en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
glendronach peated whisky

GlenDronach Peated (Sk)

I doften möter en delikat ton av krusbär, kanel, kanderat socker och citrus som tränger genom en stillsam och...
Pris: 639:- (70 cl)

Inspiration

landskap av highland skottland i gryningen

Highland – Skottlands största whiskyregion

ett landskap föreställande Speyside

Speyside – bakom varje vägkrök finns ett destilleri

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close