glendronach flaska cask strength

Glendronach Cask Strength Batch 9

70 cl
749:-

Eldig och kraftig doft med söta toner av mörka frukter, dadlar, russin, läder och choklad. Smaken är fyllig av nybakade blåbärsmuffins, lönnsirap, kanderad mandel, fikon och mogna plommon.

Glendronach är Skottlands främsta sherryhus. Inget annat whiskydestilleri är lika dedikerat när det gäller att buteljera kraftfull, mäktig, nästan trögflytande, sherrylagrad whisky med ocean av smaker. Nu lanserar det snart 200-åriga destilleriet återigen en sherrystinn utgåva i sin Cask strength-serie ­–Glendronach Cask Strength – Batch 9.

I dag lagras whisky till långt över 90 % på ekfat som tidigare innehållit amerikansk bourbonwhisky. Så har det varit sedan mitten av 1900-talet då en amerikansk federal lag förbjöd återanvändning av fat. Det öppnade en enorm marknad för billiga, begagnade tomfat som på kort tid förändrade whiskyn i grunden. Samtidigt började den stora brittiska sherrykonsumtionen att avta, tillgången på sherryfat minskade och priserna på sköt i höjden, vilket gjorde att bourbonfaten tog över de skotska lagerhusen mer eller mindre fullständigt.

Sherrylagrad whisky hade tidigare dominerat helt. Ända sedan långlagring av whisky etablerades mot slutet av 1800-talet var sherryfat närmast allenarådande. I dag har tillgången på sherryfat begränsats alltmer. Få destillerier väljer att köpa in de dyra faten och ännu färre gör det konsekvent. Glendronach är ett lysande undantag som hårdnackat håller fast vid den ursprungliga lagringsmetoden och som gång efter gång lanserar intensiv, smakstinn, gammaldags sherrywhisky.

Till Glendronach Cask Strength Batch 9 har master blender Rachel Barrie använt sig av fat som tidigare innehållit de två mest kraftfulla sherrysorterna, Pedro Ximénez och Oloroso. Just den kombinationen av sherryfat har blivit en signaturlagring för Glendronach. Olorosofaten bidrar med söta, mjuka och nötiga smaker, medan PX-faten stöter till med ett dovare spektrum med choklad, tobak och plommon. Att whiskyn buteljerats utan nedvattning vid sin naturliga fatstyrka förstärker smakerna ytterligare.

Glendronach Cask strength Batch 9 är ett skolexempel på sherrylagrad whisky och en ingångsdram till de mer robusta och smakrika whiskysorterna. Det är även en upplevelse för den som vill prova en gammaldags whisky och vad sherryfat, långsam destillering och långa jästider betyder för smakerna. Den höga alkoholhalten gör att Batch 9 med fördel kan vattnas ner till lägre nivåer. Nedvattning lyfter fram smakerna ännu mer.

Läs mer

GlenDronach Distillery

Mer om producenten

När James Allardice 1826 valde att ta befälet över det gamla gårdsdestilleriet vid Dronach Bun och ge sig ut på den legala vägen istället för den trygga gamla lönnbränningen var det många som avrådde honom. Men tack vare driftighet och okonventionell marknadsföring, som bland annat involverade de prostituerade i Aberdeen, lyckades han få fart på försäljningen. Namnet GlenDronach är högskotska och betyder dalen med…

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)

GlenDronach The Hielan’ 8 Yo (Sk)

The Hielan’ har en vacker bärnstensfärg med drag av glödande koppar. Doften är tydligt sherrytypisk med russin...
Pris: 499:- (70 cl)

Inspiration

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Produktion av whisky

Whiskytermer

glendronach nigab

Glendronach – världens bästa whisky för andra året i rad

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close