en flaska glendronach maltwhisky med trälåda

Glendronach Grandeur 28 years Batch 11

NYHET den 13 april – WEBB-lansering

Smakbeskrivning

Den elfte batchen av Glendronach Grandeur har en rubinröd färg med bruna valnötstoner. Doften är rik och kraftfull med en hel symfoni sherryaromer, där finns mörk malthonung, rostad mandel, nötter, ugnsbakade plommon och en rustik ton av läder och nymalt kaffe. Smaken är intensiv och fyllig, med sammetslena vinösa inslag, svarta körsbär, espresso och dadlar. I eftersmaken kommer choklad, lakrits samt en elegant torr och ekig valnötston.

För vem

Glendronach Grandeur är en högklassig serie med toppwhisky från destilleriets mest prestigefyllda lager. Det är en signaturwhisky för Glendronach där man valt att presentera sina bästa och mest smakrika fat. Det är intensiva sherryfat som inte lämnar någon oberörd, tveklöst är de bland de mest kraftfulla man kan prova. Whiskyn har en påkostad förpackning och är buteljerad i en unik och numrerad glasflaska. Antalet flaskor är begränsat vilket bidrar till att göra denna uppvisning i whiskykonst till en värdefull samlarwhisky.

Korta fakta

  • Ålder: 28 år
  • Buteljerad: 2022
  • Destillerad: > 1994
  • Fat: Pedro Ximénez och Oloroso sherry
  • Övrigt: Ej färgad, ej kylfiltrerad

Gott att veta

Dr Rachel Barrie är kvinnan bakom Glendronach buteljeringar. När hon kom till destilleriet 2017 var hon redan en av Skottlands mest ansedda masterblenders med över 20 års erfarenhet från flera av de största skotska whiskymärkena. Dessutom hade hon avlagt en doktorsexamen vid Scotch Whisky Research Institute vid Edinburgh university. Hon rekryterades till Glendronach från Bowmore av de nya ägarna Brown Forman med uppdraget att utveckla och stärka destilleriets sherryprofil. Hon kom minst sagt till ett dukat bord. Under föregående ägare hade man lagt mycket whisky på exceptionella sherryfat och Rachel Barrie vilade inte på hanen utan satte omgående igång med ett imponerande buteljeringsprogram. Under Rachel Barries vingar har Glendronach profilerats som Skottlands främsta ”sherryhus”. Inget annat destilleri är lika konsekvent när det gäller kraftfulla sherrylagringar. Grandeur är en serie hon ärvde. Glendronach Grandeur Batch 1 buteljerades redan 2010, då som en 31-årig whisky. Sedan dess har den återkommit i princip årligen. Till Batch 11 har Dr. Barrie valt ut ett litet antal pedro ximénez- och oloroso sherryfat. Hon beskriver fatens olika påverkan och berättar att olorosofaten bidrar med de robusta och lite dovare tonerna i smaken medan PX-faten kommer med söta frukter, kryddor och elegans. Grandeur-serien är bland det mest exklusiva som Glendronach kan uppbringa och för att understryka uniciteten är varje flaska numrerad för hand.

Kort om Glendronach

Glendronach var länge lagt i malpåse, och destilleriet bytte ägare många gånger. 1996 stängdes det för gott trodde man, men 2002 satte Allied Distillers igång sitt nedlagda destilleri igen och några år senare genomförde man ett omfattade investerings- och restaureringsprogram. Destilleriet fortsatte att byta ägare, från Allied, till Chivas Brothers och några år senare till ägarbolaget bakom Benriach, innan det 2016 fick amerikanska Brown Forman som huvudman. Köpet av Benriach och Glendronach var Brown Formans och Jack Daniels intåg i den skotska whiskyindustrin och första gången som det ikoniska amerikanska varumärket fick singelmalt i portföljen.

Glendronach är ett av de mer intressanta whiskyhistoriska destillerierna. Det är mycket gammalt och ligger i en beryktad lönnbrännartrakt några mil nordost om Aberdeen. Glendronach var ett av de första destillerierna som i slutet av 1820-talet bröt barriärerna, gjorde upp med stat och krona och blev lagligt. Fram till 1996 hade Glendronach såväl golvmältning som direkteldade pannor. När de öppna koleldarna släktes var Glendronach det sista destilleriet som tillverkade sin whisky på detta ålderdomliga sätt.

  • Ordet ”Grandeur” motsvaras närmast av svenskans praktfull
  • Glendronach har lång jästid pannorna värms ovanligt sakta, vilket bidrar till ett fruktigt destillat
  • Glendronach har på senare år blivit en eftertraktad samlarwhisky, mycket på grund av sin tunga sherrystil
  • Det sägs att Glendronach blev känt vid 1830-talets början tack vare att grundaren James Allardice tog hjälp i marknadsföringen av storstädernas många prostituerade
  • Vid Glendronach lever sedan hundratals år en koloni med råkor, förr i tiden varnade de för ovälkomna skattetjänstemän
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

whisky i ett mörkt rum

Glendronach Distillery

Mer om producenten

Glendronach räknas till Highlands, men ligger nära gränsen till Speyside, några mil nordväst om Aberdeen. Glendronach är ett av Skottlands vackraste destillerier. Det ligger i ”Castle County” och byggnaderna är nästan slottslika där de tronar omgivna av betande kor och får alldeles inpå knuten. Destilleribyggnaderna är uppförda i sten och har lysande röda dörrar vilket förstärker atmosfären på destillerigården….

en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
glendronach peated whisky

GlenDronach Peated (Sk)

I doften möter en delikat ton av krusbär, kanel, kanderat socker och citrus som tränger genom en stillsam och...
Pris: 639:- (70 cl)

Inspiration

landskap av highland skottland i gryningen

Highland – Skottlands största whiskyregion

fem flaskor whisky tips på julklapp och present

Fem tips på presenter till whiskyälskaren!

fem flaskor vin och sprit för den som har allt!

Fem flaskor till den som har allt!

malt whisky wm 2023 glas med en flaska och provningsporotokoll

Benriach och Glendronach i final under Maltwhisky-VM!

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close