glendronach peated whisky

GlenDronach Peated

70 cl
639:-

Tillfälligt slut

Smakbeskrivning

Glendronach Peated är en mörkt gyllene whisky med eleganta dofter av mogna krusbär i kanelsocker. Där finns också citrus i kombination med en härligt torvig och rökig ton av kolnat trä, krossad malt och vanilj. Smaken bjuder på livlig ek, blommig ljunghonung, nypon och maltsocker med en touch av vitpeppar. Torvigheten kommer fram i en mild torr rök som påminner om glödande kol och brinnande ljung. Eftersmaken är lång och elegant med en stillsamt avklingande rökslinga.

För vem

Glendronach Peated är en singelmalt för alla som uppskattar en klassisk whisky med komplex fastlandsrök, liksom för alla vänner av Glendronach som vill upptäcka en äldre sida hos destilleriet. Rökigheten är inte lika brutal som en del andra rökiga sorter. Här samspelar rök och torv med en vidare smakbild där andra dofter och smaker kommer fram. Det är en whisky som främst ska njutas solitärt, gärna med någon droppe vatten. Den kan med fördel också bidra med sting och rök till chokladefterrätter.

Korta fakta

  • Ursprung: Skottland, Highland
  • Alkoholhalt: 46 %
  • Fat: Bourbon, oloroso och PX slutlagring
  • Fenolhalt: 25 ppm

Gott att veta

Glendronach är ett av de destillerier som förändrat stil och karaktär under 2000-talet. I dag har destilleriet profilerat sig som ett destilleri som mestadels gör lättare sherryinfluerad whisky, samt tunga och väldigt smakintensiva sherrylagringar. Ibland kallas Glendronach för Skottlands främsta sherryhus, och det ligger en del i den benämningen. Går vi tillbaka i tiden gjorde Glendronach en traditionell och lätt rökig höglandswhisky. Man hade egna maltgolv där man mältade kornet som sedan torvtorkades i den egna kölnan. När mäsken sedan destillerades gjordes det under öppna koleldar. Både golvmältningen och koleldningen stängdes 1996 när destilleriet lades i malpåse. Whiskyn som gjordes före detta år präglades av både torvtorkningen och bränningen med öppen eld. Processen var svårare att styra och whiskyn blev både rökigare och robustare, liksom kvaliteten som kunde gå upp och ner. Glendronach Peated är ett försök att återskapa whiskyn destilleriet gjorde förr, den har betydligt högre rökighet och får dessutom smak och karaktär av slutlagringen på sherryfat.

Kort om Glendronach

Glendronach räknas till Highlands, men ligger nära gränsen till Speyside, några mil nordväst om Aberdeen. Glendronach är ett av de mest legendariska destillerierna i Highlands med anor långt tillbaka i smugglartiden. Det grundades 1826 och närmar sig nu sitt 200-årsjubileum med stormsteg. 1826 anger dock bara det år när man slutade med lönnbränning och gick över till den lagliga sidan. Verksamheten var etablerad sedan länge redan då. När James Allardice övertalades att ta ut licens var hans gårdsdestilleri på Boynsmill ett av de första i trakten som föll till föga inför myndigheternas strävan att förmå destillatörerna att rätta in sig i ledet och börja betala skatt.

Glendronach är ett av Skottlands vackraste destillerier. Det ligger i ”Castle County” och är nästan slottslikt där det tronar omgivet av betande kor och får alldeles inpå knuten. Destilleribyggnaderna är uppförda i sten och har lysande röda dörrar vilket förstärker atmosfären på destillerigården. Glendronach har haft många ägare. Under senare delen av 1900-talet drevs det av Teacher’s. Då var Glendronach en nyckelmalt för det världsberömda blendwhiskymärket. 2008 räddades det då nedlagda destilleriet av ägarbolaget bakom Benriach. De nya ägarna renodlade sherryprofileringen och Glendronach gick en ny vår till mötes. 2016 såldes Glendronach till nuvarande ägaren amerikanska Brown Forman, ägarbolaget bakom Jack Daniels.

  • Rachel Barrie är ansvarig masterblender på Glendronach, hon är känd som en av Skottlands främsta och mest erfarna
  • Bland de många skrönorna kring Glendronach är spökhistorien om The Spanish Lady, som lär ha kommit i ett olorosofat en av de mest berättade
  • Till de livaktiga skrönorna hör också den om hur grundaren James Allardice marknadsförde sin whisky med hjälp av Aberdeens prostituerade
  • Glendronach har lång jästid och pannorna värms ovanligt sakta, vilket bidrar till ett fruktigt destillat
  • Glendronach är högskotska och betyder ”dalen med björnbärsbuskarna”
Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

glendronach destillery

Glendronach Distillery

Mer om producenten

Glendronach räknas till Highlands, men ligger nära gränsen till Speyside, några mil nordväst om Aberdeen. Glendronach är ett av Skottlands vackraste destillerier. Det ligger i ”Castle County” och byggnaderna är nästan slottslika där de tronar omgivna av betande kor och får alldeles inpå knuten. Destilleribyggnaderna är uppförda i sten och har lysande röda dörrar vilket förstärker atmosfären på destillerigården….

en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
en flaska glendronach cask strength grön 10
Nyhet
Begränsad utgåva

Glendronach Cask Strength Batch 10 (Sk)

Glendronach Cask Strength Batch 10 har en djup, mörk och bronsaktig färg. Doften är mycket fruktig med ugnsrostade...
Pris: 790:- (70 cl)

Inspiration

ansiktet av den skotska Robert Burns

Robert Burns – the king of scots

en flaska glendronach

Glendronach The Hielan’ 8 Yo – en stolt highlander

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close