glendronach peated whisky

GlenDronach Peated

I doften möter en delikat ton av krusbär, kanel, kanderat socker och citrus som tränger genom en stillsam och behaglig torvrök. Smaken bjuder på rök, vanilj, ek och härliga toner av sherry, eftersmaken är stillsamt rökig och leder tankarna till glödande björkved, ljunghonung och krispig malt.

GlenDronach är utan tvekan det mest sherrysköna av alla skotska destillerier. Inget annat destilleri har en lika hårdnackad fatpolicy när det gäller att lagra sin whisky på väl indränkta genuina sherryfat. Därför är det spännande när destilleriet, för första gången i modern tid, gör ett avsteg från sin policy och presenterar en bourbonlagrad rökig whisky med enbart lättare sherrytoner.

GlenDronach är på många sätt ett av Skottlands mest fascinerande destillerier. Ett vackrare destilleri får man leta efter där det ligger dolt mellan svepande kullar och betande kor vid Dronach Burn i Eastern Highland. Destilleriet är gammalt, närmar sig 200 år och drevs ända in i 2000-talet på ett mycket ålderdomligt sätt. Bland annat med öppna koleldar under pannorna. Förr i tiden, före 1960 och tidigare, tillverkade GlenDronach en betydligt rökigare whisky än i dag. Då mältade man kornet på egna golv och torkade malten med pyrande torvrök i en egen kölna. När man nu lanserar en modern rökig whisky är det på sitt sätt en återgång till old-school GlenDronach. Sina första levnadsår har GlenDronach Peated tillbringat på amerikanska bourbon hogsheads på cirka 230 liter för att därefter få en slutlagring på typiska GlenDronska sherryfat, både klassisk Oloroso och den sötare Pedro Ximenes. Resultatet är en mycket mångfacetterad whisky som förenar såväl rökighet som sherry och samtidigt lyfter fram destillerikaraktären på ett synnerligen välbalanserat sätt.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

glendronach nigab

Glendronach Distillery

Mer om producenten

GlenDronach Distillery grundades 1826 av den udda och excentriske James Allardice och räknas som ett av de äldsta destillerierna i Skottland. GlenDronach, som på gaeliska betyder “björnbärsdalen” är beläget i den vackra Forguedalen, Speyside. Enligt mångas åsikt är det ett av de mest oförstörda destillerierna i Skottland då produktionen i stora drag sköts på samma traditionella sätt som det gjorde på 1820-talet….

en flaska glendronach port wood

Glendronach Port Wood (Sk)

Stor och generös doft med massor av frukt, russin, tropiska frukter, blåbärssylt och ton av nybakade kex. Smaken är...
Pris: 799:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 551:- (70 cl)

Inspiration

ansiktet av den skotska Robert Burns

Robert Burns – the king of scots

en flaska glendronach

Glendronach The Hielan’ 8 Yo – en stolt highlander

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 401:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 407:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 551:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 541:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close