en flaska glendronach port wood

Glendronach Port Wood

70 cl
810:-

Tillfälligt slut

Smakbeskrivning

Stor och generös doft med massor av frukt, russin, tropiska frukter, blåbärssylt och ton av nybakade kex. Smaken är fyllig av chokladkola, bränt socker, mörka frukter, björnbär och en tydlig ton av rostad ek. Lång och tanninrik eftersmak. Druvor, fruktsötma och ek.

Om Portwood

Glendronach är kanske det av Skottlands destillerier som gör den mest kraftfulla och kryddiga whiskyn. De senaste tio åren har Glendronach gjort sig känt som den skotska whiskyns allra främsta ”sherryhus” med åtskilliga intensivt kryddiga och mäktigt mörka sherrylagringar. I samma stil hittar man också en annan vinlagring – den fylliga och fruktiga Glendronach Port Wood.

Storbritannien har en lång historia av konflikter med Frankrike och tidvis har det rått handelsembargo mellan länderna. I vinindustrins barndom medförde det att britterna istället importerade viner från andra länder. Sherry från Spanien och Portvin från Portugal ett andra hemland i Storbritannien. När så vinlusen gjorde rent hus i vingårdarna, med början i Frankrike, fanns det tack och lov stora lager med sherry och portvin. Importen ökade än mer och de tömda sherryfaten kom snart att förändra whiskyindustrin i grunden. Sherryfaten hade en enastående förmåga att berika whiskyn. Portvinet däremot kom på efterkälken. De tömda portvinsfaten köptes i ringa grad in av destillerierna. Det skulle faktiskt dröja ända till 1996 då Balvenie, som det första destilleriet, började experimentera med slutlagringar, som en Portvinslagrad whisky gjorde succé. I dag har Balvenie fått många efterföljare och portvinsfat ligger nu i de flesta lagerhus, men sådan whisky är oftast en ingrediens i master blenders recept och buteljeras sällan som singelmalt.

Lagringen

Glendronach Port Wood har slutlagrats under tre år i Ruby- och Tawny-portfat från Douro-dalen i norra Portugal. Dessförinnan har den lagrats under sex år på både PX- och Oloroso-fat, som är Glendronach signum. Resultatet är en synnerligen fruktig och fyllig tungviktswhisky med massor av aromer och smaker. Bakom kompositionen står master blender Dr. Rachel Barrie. Det avslutande portvinslagringen lockar fram mörka bär, svarta vinbär, tranbär och skogstoner.

Fakta

Ursprung: Skottland, Highland
Ålder tio år varav tre år på portvinsfat
Fat: Oloroso- och PX-fat före tre års slutlagring på portvinsfat

Kort om Glendronach

Glendronach är ett av Skottlands vackraste destillerier. Det ligger vid Dronach Burn nära gränsen mellan Speyside och Highland. Destilleriet grundades 1826 och drevs ända in på 2000-talet på ett mycket ålderdomligt sätt. Länge användes såväl öppna koleldar som golvmältning och rörkylning utomhus. Glendronach stängdes för gott i början av 2000-talet, trodde man. Destilleriet köptes överraskande 2008 av ägarbolaget bakom Benriach, som omgående återupptog driften. I dag är Glendronach känt för sin sherrylagrade whisky, som tveklöst är en av världens mest respekterade whiskysorter.

  • Glendronach är det mest renodlade ”sherryhuset” bland Skottlands destillerier, ”sherry-mad” enligt dem själva.
  • Glendronach grundades av affärsmannen James Allardes som bland annat tog hjälp av Aberdeens många prostituerade för att sälja sin whisky
  • ”Glendronach is good för the stomach” var en paroll som länge följde varumärket
  • Glendronach är högskotska och betyder ”dalen med björnbärsbuskarna”
  • Glendronach har ovanligt lång jästid och pannorna värms ovanligt sakta, vilket var för sig bidrar till ett fruktigt destillat.

Glendronach Port Wood är en whisky med extra allt. Smakpedalen har tryckts ordentligt i mattan. Det är främst en whisky för den som gillar fruktiga och vinösa smaker där russin, dadlar och fikon framträder. Men den har också en mjukare dimension av begynnande ålder och en komplex smakrikedom. Glendronach Port Wood är en härlig whisky för den som gillar chokladsmaker. Prova den exempelvis till ugnsvarm kladdkaka med lättvispad grädde eller till praliner.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

glendronach destillery

Glendronach Distillery

Mer om producenten

Glendronach räknas till Highlands, men ligger nära gränsen till Speyside, några mil nordväst om Aberdeen. Glendronach är ett av Skottlands vackraste destillerier. Det ligger i ”Castle County” och byggnaderna är nästan slottslika där de tronar omgivna av betande kor och får alldeles inpå knuten. Destilleribyggnaderna är uppförda i sten och har lysande röda dörrar vilket förstärker atmosfären på destillerigården….

en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
glendronach peated whisky

GlenDronach Peated (Sk)

I doften möter en delikat ton av krusbär, kanel, kanderat socker och citrus som tränger genom en stillsam och...
Pris: 639:- (70 cl)

Inspiration

ansiktet av den skotska Robert Burns

Robert Burns – the king of scots

glendronach nigab

Glendronach – världens bästa whisky för andra året i rad

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close