en flaska whisky glenglassaugh

Glenglassaugh Evolution

70 cl
619:-

Denna whisky finns tyvärr inte mer. Glenglassaugh genomgår ett stort förändringsarbete och vi väntar in nyheter under 2022.

Evolution är en mycket intressant whisky som på ett tydligt sätt och trots sin unga ålder tydliggör de amerikanska ekfatens unika karaktär. Den är ett skolexempel på bourbonlagrad whisky med klassiska gräddiga toner av kokos, kola, creme brulée och söta frukter. Den höga alkoholhalten till trots så upplevs inte Tennesse Cask som spritig, den kan med fördel vattnas ner till lägre alkoholstyrka, då framträder mer av fruktigheten, citrus, pomerans och ekens toner av vitpeppar, ekspån och vanillin.

”The wood makes the whisky” är en gammal sanning i whiskyvärlden. Ett whiskyfat bidrar med upp till 75 procent av smakämnena i en whisky. Därför är faktorer som vilken ektyp fatet är byggt av, fatets tidigare innehåll och fatets storlek direkt avgörande för smaken. Glenglassaugh Distillerys Evolution-serie utforskar just detta.

Glenglassaugh är överraskningarnas destilleri. Ingen trodde någonsin att destilleriet skulle återuppstå när det stängdes och avrustades 1986. Ingen trodde att whiskyn som aldrig hade sålts annat än till blandningsindustrin 25 år efter nedläggningen skulle omnämnas som en av Skottlands allra bästa. Ingen trodde heller att destilleriet var till salu när Benriach och Co mycket överraskande köpte det från de nya ägarna, som lika överraskande hade väckt det ur sin törnrosasömn några år tidigare.

The Glenglassaugh Evolution – Tennessee Cask är en serie som lyfter fram fatlagringens betydelse för faten. Tennessee Cask har lagrats i förstagångsfat som tidigare har innehållit whiskey från det amerikanska bourbondestilleriet George Dickel.

Fakta om Glenglassaugh:

  • Glenglassaugh – uttalas Glen-glass-sau – grundades 1873–75 av en mycket framsynt lokal entreprenör, James Moir.
  • James Moir såg bland annat till att fiskeläget Portsoy fick elektricitet, järnväg och ett destilleri.
  • Under slutet av 1800-talet var Glenglassaugh ett av de allra första destillerierna som sålde buteljerad singelmalt.
  • Under hela 1900-talet var Glenglassaugh endast i drift under 32 år.

Evolution Tennessee Cask är en whisky för den som vill uppleva en traditionell bourbonfatslagrad whisky med alla de typiska smakerna som ett bourbonfat som innehållit en av de mest klassiska bourbonsorterna ger ifrån sig. Det är också en utmärkt whisky för den som vill uppleva hur en whisky förändras och utvecklas genom nedvattning. Tennessee Cask är mycket kraftfull och klarar att ta emot stora mängder vatten, upp till en tredjedel i glaset rekommenderas.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

mashtuns på ett destilleri

Glenglassaugh

Mer om producenten

Berättelsen om Glenglassaugh är berättelsen om humlan som nästan aldrig kunnat flyga, men som nu fått luft under vingarna och brinner av ambition och livskraft. Glenglassaugh har funnits i snart 140 men har för det mesta varit stängt och när pannorna tuffat på har det nästan uteslutande handlat om att förse blendindustrin och de olika ägarbolagen med basmalt. Den första egna buteljeringen under destilleriets namn skulle…

en flaska torfa whisky

Glenglassaugh Torfa (Sk)

Torfa har en betydligt tyngre och mörkare ton än annan whisky från Glenglassaugh. Om Glenglassaughs husstil är en...
Pris: 599:- (70 cl)
en flaska revival whisky

Glenglassaugh Revival (Sk)

Glenglassaugh Revival är den första whisky som destillerats sedan omstarten. Den är drygt tre år gammal och har...
Pris: 519:- (70 cl)

Relaterad sprit

monkey shoulder whisky med en hand och drink

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close