en flaska revival whisky

Glenglassaugh Revival

70 cl
519:-

Denna whisky finns tyvärr inte mer. Glenglassaugh genomgår ett stort förändringsarbete och vi väntar in nyheter under 2022.

Glenglassaugh Revival är den första whisky som destillerats sedan omstarten. Den är drygt tre år gammal och har lagrats på amerikanska bourbonfat och sedan fått ett halvår på ett förstagångsfat som tidigare innehållit olorososherry. Revival är ofiltrerard, ofärgad och buteljerad på destilleriet. Revival är i stor utsträckning producerad i samma utrustning som användes under 70- och 80-talet, husstilen är densamma och den krämiga, fruktiga, honungslena whiskyn från förr känns igen. I doften finns persika, exotiska frukter, honung och en tydlig gräsighet. Smaken är kraftfull, maltig med söta undertoner och en viss pepprighet.

Glenglassaugh är ett av Speysides mest otursförföljda men också mest framstående destillerier. Den som försöker hitta en mindre lyckad buteljering från Glenglassaugh får leta länge, det är få destillerier som har en lika hög lägstanivå. ”One of the best in Speyside” enligt ledande experter, Revival är den efterlängtade återkomsten efter 22 års sorglig tystnad.

Glenglassaugh har varit ett drabbat destilleri i alla tider. Någon lysande affär blev det aldrig för entreprenören James Moir som byggde sitt destilleri nästan på klippkanten vid nordsjökusten utanför det lilla fiskeläget Portsoy. Sedan destilleriet byggdes 1874, har det varit stängt, puttrat på tomgång eller slumrat i malpåse under mer än hälften av sin livstid. I egentlig drift kom det inte förrän 1960, då skulle Glenglassaugh få drygt 20 goda år innan hoppet åter släcktes. Det var först ett par decennier efter nedläggningen som det mognande lagret började sippra ut hos oberoende buteljerare och whiskyvärlden häpnade. Glenglassaughs lager var en oupptäckt faraonsk gravkammare.

Fakta om Glenglassaugh:

  • Glenglassaugh – uttalas Glen-glass-sau – grundades 1873–75 av en mycket framsynt lokal entreprenör, James Moir.
  • James Moir såg bland annat till att fiskeläget Portsoy fick elektricitet, järnväg och ett destilleri.
  • Under slutet av 1800-talet var Glenglassaugh ett av de allra första destillerierna som sålde buteljerad singelmalt.
  • Under hela 1900-talet var Glenglassaugh endast i drift under 32 år.
  • Glenglassaugh Revival har fått ett lysande mottagande och omnämnts som Skottlands bästa unga whisky.

Glenglassaugh Revival är en whisky för alla som uppskattar en kraftfull men ändå mild whisky med tydlig fruktighet och maltighet. Det är ung whisky, cirka 3,5 år, men med äldre whiskys kännetecken. Avslutningen på sherryfat ger den en lätt vinös ton och passar därför bra både som en afterdinner whisky till kaffet eller som en behaglig njutningsdram. Dessutom är det en whisky att njuta för alla som gläds åt att nedlagda och utdömda destillerier faktiskt kan väckas till liv igen.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

mashtuns på ett destilleri

Glenglassaugh

Mer om producenten

Berättelsen om Glenglassaugh är berättelsen om humlan som nästan aldrig kunnat flyga, men som nu fått luft under vingarna och brinner av ambition och livskraft. Glenglassaugh har funnits i snart 140 men har för det mesta varit stängt och när pannorna tuffat på har det nästan uteslutande handlat om att förse blendindustrin och de olika ägarbolagen med basmalt. Den första egna buteljeringen under destilleriets namn skulle…

en flaska torfa whisky

Glenglassaugh Torfa (Sk)

Torfa har en betydligt tyngre och mörkare ton än annan whisky från Glenglassaugh. Om Glenglassaughs husstil är en...
Pris: 599:- (70 cl)
en flaska whisky glenglassaugh

Glenglassaugh Evolution (Sk)

Evolution är en mycket intressant whisky som på ett tydligt sätt och trots sin unga ålder tydliggör de amerikanska...
Pris: 619:- (70 cl)

Relaterad sprit

En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 569:- (70 cl)
Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 419:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 579:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close