Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Torfa har en betydligt tyngre och mörkare ton än annan whisky från Glenglassaugh. Om Glenglassaughs husstil är en Vivaldi-violin så är Torfa en symfoni av Beethoven. Doften är rik, torvig, fylld av pyrande björkvedsbrasor och brinnande skog, men också söta fruktiga toner av melon och ananas. I smaken är torvigheten överraskande lätt, men fortsätter att välla in i lager på lager. Där finns även kryddiga toner, ingefära och nymald svartpeppar i en mycket harmonisk och omfamnande rök.
Glenglassaugh är ett av Skottlands mest intressanta destillerier där det klamrar sig på fast nästan på klippväggen mot den stormiga Nordsjön. Mestadels har destilleriet legat i malpåse. Att det nu har rest sig och fått ordentlig fyr under pannorna, efter att ha varit dödsdömt och tyst i mer än 20 år, gläder en hel whiskyvärld. Den nya utgåvan Torfa doftar inte bara torv och rök, den vibrerar av framtidstro.
Genom sin brokiga, snart 150-åriga historia, har Glenglassaugh producerat en sagolikt fin och hyllad malt i en traditionell Highland-stil. Mycket sällan har den dock fått säljas som den är, allt har i stället använts till blendwhiskysorter som Famous Grouse och Cutty Sark. När de nya ägarna lanserar Torfa är det något helt annat än vad som tidigare gjorts på Glenglassaugh och något mycket sällsynt i hela Speyside – en rökbomb.
Glenglassaugh ligger i en vikingabygd där våra förfäder lämnat många spår. Vi möter dessa spår i ortsnamnen och språket som talas i trakten. Torfa är vårt gamla fornordiska ord för torv. Man tror att konsten att bränna torv och värma sina bostäder med torv kom till Skottland med de skandinaviska vikingarna.
Torfa blir en fast medlem i Glenglassaugh-familjen som komplement till Revival och Evolution, men produktionen av rökig whisky är mycket liten och tillgängligheten kommer att vara begränsad. Torfa blandas av amerikanska bourbonfat som lagrat rökig sprit i upp till sex år.
Glenglassaugh har varit ett drabbat destilleri i alla tider. Någon lysande affär blev det aldrig för entreprenören James Moir som byggde sitt destilleri utanför det lilla fiskeläget Portsoy. Sedan destilleriet invigdes 1874, har det varit stängt, puttrat på tomgång eller slumrat i malpåse under mer än hälften av sin livstid. I egentlig drift kom det inte förrän 1960, då skulle Glenglassaugh få drygt 20 goda år innan pannorna åter släcktes. Glenglassaughs storhet upptäcktes inte förrän ett par decennier efter nedläggningen då det mognande lagret började sippra ut på marknaden.
Glenglassaugh Torfa är whiskyn för den som vill uppleva fastlandsrök i en stil som mycket sällan buteljeras i Skottland. Ägarna beskriver den som en whisky för kontemplation och eftertanke som bör avnjutas i stillsamhet och lugn och ro. Det är också för den som vill ha en ovanlig whisky från Highland med massor av torviga smaker och en rejäl rökighet. Alkoholhalten är på 50 % och smakerna utvecklas ännu mer med lite vatten.
Läs merBerättelsen om Glenglassaugh är berättelsen om humlan som nästan aldrig kunnat flyga, men som nu fått luft under vingarna och brinner av ambition och livskraft. Glenglassaugh har funnits i snart 140 men har för det mesta varit stängt och när pannorna tuffat på har det nästan uteslutande handlat om att förse blendindustrin och de olika ägarbolagen med basmalt. Den första egna buteljeringen under destilleriets namn skulle…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.