Octomore 10.1 nigab

Octomore 10.1 5 YO

70 cl
1649:-

Octomore 10.1, bjuder på 107 ppm i rökighet. Likt sina föregångare i Octomore .1-serien består den uteslutande av korn från Skottland. 10-serien är en mer stilla serie i rökigheten. En mjukare rökighet.

Octomore var ett litet gårdsdestilleri på Octomore Farm, som låg strax bakom den lilla byn Port Charlotte på Islay. Destilleriet var i drift under en kort period mellan 1816 och 1840. Än i dag står en del av farmens byggnader kvar och vissa av dem har gjorts om till semesterboende. Det lilla destilleriet hade rykte om sig att tillverka en sjusärdeles rökig maltwhisky. När whiskylegendaren Jim McEwan sensationellt värvades in till nystarten av Bruichladdich 2001 så började han omedelbart experimentera med rökiga recept. Han ansåg att det var principiellt fel att ett Islaydestilleri inte tillverkade rökig whisky och han studerade de källor som fanns om gamla Islaydestillerier.

2008 lanserade Jim McEwan sin första utgåva av Octomore rökt till 80 ppm. Whiskyn blev mycket snabbt kultförklarad och skapade en bolmande rökvåg över whiskyvärlden. Sedan 2008 har Bruichladdich lanserat olika utgåvor av Octomore varje år, och för varje batch har ambitionen varit att mälta fram så mycket röksmak som naturen överhuvudtaget är mäktig. I sina bästa stunder har naturen nått över 200 ppm (parts per million fenoler). 7.1 är en av de allra rökigaste utgåvorna, med sina 208 ppm kör den över allt annat från Islay som en bulldozer i en skogsbrand, trots detta har whiskyn betydligt fler bottnar än så.

Octomore har traditionella röktoner, men där finns även stänk av kanderat äpple, hav, kola, citronmeliss och marsipan som sakta stiger tillsammans med den allt mäktigare röken. Smaken är intensivt rökig med kola, vanilj och en torvighet som är brutal men ändå lent inbäddad i en oljig textur. Det friska bourbonfatet av amerikansk ek bjuder också på vanilj och fruktiga toner tillsammans med en lång sotrökig eftersmak.

107 ppm
Distillerad 2013 av 100% Scottish Barley.
100% lagrad i amerikanska ”first fill” fat från Jim Beam, Heaven Hill, Buffalo Trace och Jack Daniels.
Lagrad på Islay

Läs mer
Octomore 10.1 nigab

Bruichladdich

Mer om producenten

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…

en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 479:- (70 cl)

Bruichladdich Scottish Barley – The Classic Laddie (Sk)

Scottish Barley är ingen klassisk Islaywhisky såsom vi lärt känna den tunga rökiga whiskyn från ön. Detta är...
Pris: 569:- (70 cl)

Inspiration

Produktion av whisky

Whiskytermer

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

vy över port charlotte på ön islay

Islay – den lilla Skotska ön med den stora whiskyn

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Relaterad sprit

glendronach

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 499:- (70 cl)
Glen grant 12

Glen Grant 12 y Single Malt (Sk)

Stor doft med en elegant honungston. Fruktig whisky med inslag av gröna äpplen, päron och mandel. Komplex smak av...
Pris: 499:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
Port Charlotte Heavily Peated 10

Port Charlotte Heavily Peated 10 YO (Sk)

Port Charlotte Heavily Peated 10 är Bruichladdichs tolkning av traditionell Islaywhisky. Doften har typiska havstoner i...
Pris: 755:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close