Få inspiration i mailkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
Webblansering 4 mars
Stor generös doft av ren och torr rök. Inslag av blommiga toner, söt citrus och vanilj. Smaken har en mild sötma, honung och frukt, apelsinblommor, aprikosmarmelad och en blommighet som håller tillbaka röken. Eftersmak: Rökigheten dröjer sig kvar, de blommiga tonerna försvinner, bränd ljung, gräddkola och maltsocker.
Bruichladdich lägger mycket stor vikt vid ett perfekt korn. Man väljer inhemska kornsorter, ofta från närliggande odlare. Man säkerställer att kornet odlats utan konstgödsling och bekämpningsmedel och ser till att mältningen sker separat utan risk för sammanblandning. Det gäller inte minst den hårt rökta Octomore Ten Years.
Det som ger de rökiga smakerna i en whisky är så kallade fenoler. Det är en stor ämnesgrupp med bensenderivat som omfattar flera hundra kemiska ämnen, de flesta mycket giftiga. Fenoler har egenheten att de oxideras och förändras över tid. Under tiden som whisky lagras på fat rundas rökigheten av, blir mer subtil och låter andra smaker kommer fram. Octomore Ten Years (även kallad 11.4) har fått fem år längre lagring än övriga utgåvor i den 11 årgången. Resultatet är en mjuk och flerdimensionell whisky.
Octomore Ten Years destillerades 2009 från malt som rökts till hela 208 ppm fenoler. Det är cirka fyra gånger mer än annan hårt rökt Islaywhisky. Därefter har whiskyn lagrats på en kombination av nya ekfat (virgin wood) och ex-bourbon från Jim Beam, Heaven Hill, Buffalo Trace and Jack Daniels. Att lagra whisky på ny ek är tämligen ovanligt och ger en mängd smaker, inte minst vanilj. Octomore Ten Years är en mycket fruktig och komplex rökwhisky med ett ovanligt djupt i smakerna.
Octomore Ten Years är en elegant whisky som visar upp en mer mogen och komplex sida av Bruichladdich hårdast rökta whiskystil. De fem extra åren på fat har rundat av smakerna och lyft fram den honungslika destillerikaraktären. Octomore har en stor beundrarskara och samlarpotentialen är hög.
Läs merBruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.
By confirming your age you are also
approving this website using cookies.