Octomore-ten-years flaska

Octomore 11.4 Ten Years

Stor generös doft av ren och torr rök. Inslag av blommiga toner, söt citrus och vanilj. Smaken har en mild sötma, honung och frukt, apelsinblommor, aprikosmarmelad och en blommighet som håller tillbaka röken. Eftersmak: Rökigheten dröjer sig kvar, de blommiga tonerna försvinner, bränd ljung, gräddkola och maltsocker.

Bruichladdich lägger mycket stor vikt vid ett perfekt korn. Man väljer inhemska kornsorter, ofta från närliggande odlare. Man säkerställer att kornet odlats utan konstgödsling och bekämpningsmedel och ser till att mältningen sker separat utan risk för sammanblandning. Det gäller inte minst den hårt rökta Octomore Ten Years.

Det som ger de rökiga smakerna i en whisky är så kallade fenoler. Det är en stor ämnesgrupp med bensenderivat som omfattar flera hundra kemiska ämnen, de flesta mycket giftiga. Fenoler har egenheten att de oxideras och förändras över tid. Under tiden som whisky lagras på fat rundas rökigheten av, blir mer subtil och låter andra smaker kommer fram. Octomore Ten Years (även kallad 11.4) har fått fem år längre lagring än övriga utgåvor i den 11 årgången. Resultatet är en mjuk och flerdimensionell whisky.

Octomore Ten Years destillerades 2009 från malt som rökts till hela 208 ppm fenoler. Det är cirka fyra gånger mer än annan hårt rökt Islaywhisky. Därefter har whiskyn lagrats på en kombination av nya ekfat (virgin wood) och ex-bourbon från Jim Beam, Heaven Hill, Buffalo Trace och Jack Daniels. Att lagra whisky på ny ek är tämligen ovanligt och ger en mängd smaker, inte minst vanilj. Octomore Ten Years är en mycket fruktig och komplex rökwhisky med ett ovanligt djupt i smakerna.

  • Bruichladdich producerar tre whiskystilar i sin ”Scotch Collection”: Lättrökt Bruichladdich, hårt rökt Port Charlotte och mycket hårt rökt Octomore
  • Vid buteljeringen späds whiskyn ner med källvatten från Octomore Spring som ligger på farmaren och kornodlaren James Browns gård Octomore
  • Siffran 11 anger årgången och siffran 4 fjärde utgåvan
  • Bruichladdich destillerar mycket långsamt och har hela kedjan från mäskning till buteljering vid destilleriet.

Octomore Ten Years är en elegant whisky som visar upp en mer mogen och komplex sida av Bruichladdich hårdast rökta whiskystil. De fem extra åren på fat har rundat av smakerna och lyft fram den honungslika destillerikaraktären. Octomore har en stor beundrarskara och samlarpotentialen är hög.

Läs mer

Kommentarer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

sädesfält för korn i skottland

Bruichladdich

Mer om producenten

Bruichladdich var fram till 2008 det västligaste destilleriet i Skottland då pyttelilla Anhainn Dearg byggdes långt ute på Isle of Lewis. De första dropparna destillerades 1881 mitt under en gyllene whiskyera då den nya blendwhiskyn gav morgonluft åt ett 30-tal nystartade destillerier. Bruichladdich blev aldrig den framgångssaga man hoppats på. Branschkrisen i början av 1900-talet, överproduktion, världskrigen och…

en flaska the botanist gin

The Botanist Islay Dry Gin (Sk)

The Botanist är en unik Islay-gin, i klassisk torr stil, receptet är synnerligen komplext med hela 31 örter...
Pris: 479:- (70 cl)

Bruichladdich Scottish Barley – The Classic Laddie (Sk)

Scottish Barley är ingen klassisk Islaywhisky såsom vi lärt känna den tunga rökiga whiskyn från ön. Detta är...
Pris: 599:- (70 cl)

Inspiration

Produktion av whisky

Whiskytermer

ansiktet av den skotska Robert Burns

Robert Burns – the king of scots

fat med whisky i ett lager

Allt om whisky – sagan om uisge beatha

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Relaterad sprit

Glenfiddich 12 yo whisky

Glenfiddich 12 Year Old (Sk)

Ovanpå lager av frukt, med exotiska toner av mango, papaya finns en tydlig ek och nötighet som avslutas med en lång...
Pris: 405:- (70 cl)
En flaska innehållande trippelmaltwhiskyn Monkey Shoulder.

Monkey Shoulder (Sk)

Monkey Shoulder är en högklassig maltwhisky som kan drickas för att det är en god whisky, med is om man vill, som...
Pris: 399:- (70 cl)
en flaska glendronach 12

GlenDronach 12 YO Original (Sk)

Rik och fyllig whisky med tydlig fatkaraktär. Smak av russin och sherry. ...
Pris: 549:- (70 cl)
flaska Glenfiddich Solera 15

Glenfiddich Solera 15 Years (Sk)

En mycket komplex smak med skärpa. Äppel, päron, brända mandlar, men även kryddor som försiktig anis och...
Pris: 539:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close